Rahat ja henki 10 vuotta

Mandatum Lifen kymmeneen ensimmäiseen vuoteen on mahtunut oman identiteetin etsimistä, kasvua, yllättäviä käänteitä ja virheistä oppimista, kirjoittaa Petri Niemisvirta.
Kuvat: Hauenleuat. Perttu Saksa, Mandatum Life, Mainostoimisto Taivas, 2009

Mandatum Lifen kymmeneen ensimmäiseen vuoteen on mahtunut oman identiteetin etsimistä, kasvua, yllättäviä käänteitä ja virheistä oppimista, kirjoittaa Petri Niemisvirta.

Rahat ja henki syntyi kymmenen vuotta sitten ainutlaatuisessa markkinatilanteessa. Taustalla oli Sampo Pankin myynti Danske Bankille vuonna 2007.

Oli heti selvää, että Sampo Pankin myyminen muuttaisi perustavanlaatuisella tavalla Mandatum Lifen edeltäjän Henki-Sammon identiteettiä. Valtaosa Henki-Sammon vakuutuksien myynnistä oli tapahtunut Sampo Pankin kautta. Jatkoimme toki yhteistyötä Sampo Pankin uuden omistajan Danske Bankin kanssa, mutta meidän täytyi keksiä itsemme uudelleen.

Henki-Sampo kulki 2000-luvun alussa vakuutusalan tuotekehityksen eturintamassa. Olimme kuitenkin pääasiassa vakuutusten tekijä, emme palvelu- tai myyntiorganisaatio. Meidän oli muututtava vakuutustehtaasta moderniksi palveluyhtiöksi, ja se vaati järeitä toimia.

Aloitimme uuden strategian rakentamisen vuoden 2007 aikana. Päätimme tuoda henkivakuuttamisen osaksi myös laajat varainhoidon palvelut. Laajensimme toimintaamme oman taseen sijoituksista myös asiakkaiden varojen hoitoon.

Se oli varsin luonnollinen liike. Henkivakuuttamisessa on nimittäin kyse aina rahasta ja hengestä. Vakuutusyhtiö saa vakuutuksenottajalta varallisuutta. Saadun varallisuuden hoitaminen parhaalla mahdollisella tavalla on sekä vakuutetun että vakuuttajan etu.

Palkkasimme vuoden 2008 kesän aikana kymmeniä henkilöitä uuteen varainhoidon yksikköömme. Näin iso operaatio Suomen kokoisessa maassa vaati huolellista suunnittelua, sillä emme halunneet, että kilpailijamme saisivat vihiä uudesta strategiastamme liian aikaisessa vaiheessa.

Uusi strategia ja identiteetti vaativat rekrytointien lisäksi uutta nimeä.

Pegasos. Mandatum Life, 2014.

Pegasos. Mandatum Life, 2014.

Mandatum oli saavuttanut 1990-luvulla laajan tunnettuuden investointipankkina. Sampo hankki Mandatumin vuonna 2001, ja lopulta Mandatum päätyi Danske Bankille Sampo Pankin mukana vuonna 2007.

Oikeudet Mandatum-nimeen vapautuivat kuitenkin Sammon käyttöön vuoden kuluttua Sampo Pankin myynnistä. Meistä tuli Mandatum Life.

Strategiatyömme oli loppusuoralla kesällä 2008, kun Yhdysvaltain asuntomarkkinoilta alkoi kantautua huolestuttavia tietoja. Yhdysvaltain asuntomarkkinoilla muhinut kriisi levisi vuoden 2008 syksyyn mennessä koko maailman finanssijärjestelmään.

Toisin kuin voisi kuvitella, ajankohta oli hyvin otollinen uudelle, omanlaisellaan strategialla toimivalle henkivakuutusyhtiölle. Pystyimme rakentamaan tuotevalikoimamme ja toimintatapamme puhtaalta pöydältä samaan aikaan, kun sijoittajien suuri massa ryntäsi pää edellä poteroon.

Poikkeukselliset ajat antoivat meille mahdollisuuden tarjota poikkeuksellisen houkuttavia sijoituskohteita. Esimerkiksi suomalaisten metsäyhtiöiden joukkovelkakirjat tarjosivat tuolloin reilusti yli kaksinumeroista tuottoa, mikä tuntuu nykyisessä korkoympäristössä käsittämättömältä.

Ne, jotka uskaltautuivat tuolloin osakemarkkinoille, tekivät suurella todennäköisyydellä elämänsä parhaita kauppoja. Samaan aikaan vakuutusalan markkinaosuuksia jaettiin uusiksi.

Kriisi mylläsi finanssialan toimintamallit uusiksi myös toisella tapaa. Kriisin seurauksena finanssialan sääntelyn määrä on moninkertaistunut. Sen seurauksena pankit ja vakuutusyhtiöt ovat hyvin erilaisia organisaatioita kuin kymmenen vuotta sitten.

Kissat. Mandatum Life, 2012.

Kissat. Mandatum Life, 2012.

Tein ensimmäisen osakekauppani joskus 2000-luvun taitteessa, teleoperaattorin listautumisannissa.

Nyt on helppo sanoa, että sijoittajien teknologiausko oli vuosituhannen vaihteessa yliampuvaa. Visiot tulevasta nettikauppoineen, robotteineen ja algoritmeineen olivat oikeansuuntaisia, mutta ennenaikaisia. Sijoittajien haaveista huolimatta maailma toimi tuolloin vielä varsin analogisesti.

Myös sijoittajien näkemykset uuden digitaalisen maailman voittajista olivat vinossa. Perinteiset mediayhtiöt ja teleoperaattorit eivät olleetkaan nopeasti muuttuvan maailman voittajia, pikemminkin päinvastoin.

Kupla puhkesi ja teknologiaosakkeet rytisivät alas pian ensimmäisten osakesijoitusteni jälkeen. Oppirahat oli maksettava.

Vuosituhannen vaihteen teknologiakupla oli monelle suomalaiselle traumaattinen kokemus. Moni hävisi pelirahaa ja moni hävitti hartaasti kootut säästönsä. Se antoi liiankin karvaan opetuksen osakemarkkinoiden oikullisuudesta.

Kenties siksi, että it-kupla osui erityisellä voimalla Suomeen, suomalaiset suhtautuvat osakesijoittamiseen edelleen muita pohjoismaalaisia varovaisemmin.

Sijoittajien haaveet vuosituhannen vaihteessa antoivat vihiä siitä, millaiseksi maailma oli muuttumassa. Nyt, pari vuosikymmentä myöhemmin, yksikään toimiala ei ole turvassa teknologiselta murrokselta. Tavaratalot, konepajat, jopa lääkärit ja juristit saavat jatkuvasti uusia digitaalisia kilpailijoita.

Muutos on hyvin konkreettinen esimerkiksi juuri pörssitoimeksiannoissa. Wall Streetilla huutavat meklarit ovat nykyään esillä pääasiassa mediaa ja muuta yleisöä, ei itse kaupantekoa varten. Varsinainen kaupanteko tapahtuu pääosin konesaleissa, koneiden toimesta.

Meklarit ja pankkien kivijalat ovat muuttuneet koodinpätkiksi. Software is eating the world, kuten Piilaakson riskisijoittaja Marc Andreessen on todennut.

Samaan aikaan maailmanmarkkinat ovat avautuneet yksityissijoittajille aivan uudella tavalla. Aiemmin ulkomaille tehtävät sijoitukset olivat instituutiosijoittajien etuoikeus, josta yksityissijoittajat osasivat tuskin haaveillakaan. Nyt kuka tahansa voi käydä kauppaa Lontoon, New Yorkin tai Hongkongin markkinoilla napin painalluksella.

Kuoriainen. Mandatum Life, 2014.

Kuoriainen. Mandatum Life, 2014.

Mandatum Life perustettiin poikkeuksellisessa markkinatilanteessa, ja markkinat ovat olleet tietynlaisessa poikkeustilassa siitä lähtien. Keskuspankit ovat painaneet ohjauskorkonsa ennätyksellisen alas, ostaneet valtavia määriä arvopapereita ja nostaneet siten kaikkien omaisuuslajien hintoja.

On todennäköistä, että seuraavat kymmenen vuotta tulevat olemaan nyt koettuja vaikeampia, niin osake- kuin korkosijoittajallekin. Se ei tarkoita, etteikö sijoittaminen enää kannattaisi. Jatkossa sijoittajan on vain valittava sijoituskohteensa entistä tarkemmin.

Suurimmat sijoitusvirheet tehdään tyypillisesti nousumarkkinassa ja huomataan laskumarkkinassa. Pitkä sijoitushorisontti auttaa selviämään markkinatöyssyistä, ja pitkäjänteisyys onkin sijoitusfilosofiamme keskiössä.

Sijoitusfilosofiamme seurauksena nousumarkkina ei koskaan tunnu niin euforiselta eikä laskumarkkina niin epämiellyttävältä kuin lyhytjänteisellä, uhkarohkealla sijoittajalla.

Joku voi sekoittaa pitkäjänteisyyden tylsyyteen. Meidän mielestämme pitkäjänteisyys on kuitenkin ainoa tie vakaaseen ja vastuulliseen liiketoimintaan.

Pitkäjänteisyys ei tarkoita, ettemmekö olisi tilaisuuden tullen hyvinkin opportunistisia. Jos näemme markkinoiden hinnoittelevan jotain virheellisesti, tarraamme kiinni kuin kissa ohi vilistävään peltomyyrään. Ketteryys ja kärsivällisyys ovat yhdistelmä, josta monet sijoittajat puhuvat. Harva kuitenkaan malttaa tai pystyy toteuttamaan niitä käytännössä.

Alusta alkaen olemme ottaneet yhdeksi periaatteeksemme kanssasijoittamisen. Se tarkoittaa, että sijoitamme omalla taseellamme usein samoihin kohteisiin asiakkaidemme kanssa. Vuodesta 2015 olemme panostaneet entistä enemmän vaihtoehtoisiin sijoituksiin. Mandatum Life on toiminut omalla taseellaan näillä perinteisten osake- ja korkomarkkinoiden ulkopuolisilla markkinoilla jo pitkään, mutta viime vuosien aikana olemme tuoneet näitä sijoituskohteita yhä enemmän myös asiakkaidemme ulottuville.

Vaihtoehtoisissa sijoituksissa sijoitusfilosofiamme kärkiaihiot, kärsivällisyys, opportunismi ja kanssasijoittaminen, korostuvat erityisen paljon.

Kun kansainvälinen suursijoittaja haluaa pienentää Brexitiin liittyviä riskejään Isossa-Britanniassa ja tarjoaa Birminghamissa sijaitsevaa logistiikkakeskusta sijoittajille houkuttelevin ehdoin, me olemme valtuuttamiemme varainhoitajien kanssa perehtymässä tarjoukseen ensimmäisten joukossa.

Me tunnemme rahoituksen hakijat ja ne toimijat, joilla on monimutkaisissa rahoitustilanteisissa tarvittava erityisosaaminen. Yhdistämme rahan, rahoituksen tarpeen ja parhaat kykymme. Lopputuloksesta hyötyvät kaikki osapuolet.

Minulle sijoittamisessa ja vakuutustoiminnassa on tuoton rinnalla tärkeää myös se, miten sijoituskohde muuttaa maailmaa. Uskon vakaasti, että sijoittajilla on vähintään yhtä suuri mahdollisuus vaikuttaa maapallon tulevaisuuteen kuin poliitikoilla.

Vastuullisuus on elimellisesti sidoksissa kannattavaan liiketoimintaan. Ilman tulosta yhtiö ei voi toimia pitkäjänteisesti, ja ilman pitkäjänteisyyttä ei voi toimia vastuullisesti. Vastuullisuus on erityisen korostunutta vakuutusalalla, sillä vakuutus on asiakkaalle annettu lupaus.

Suuria riskikeskittymiä on pakko tasata, tapahtui teknologian kehityksessä sitten kuinka suuria harppauksia hyvänsä.

Riskeiltä varautumiseen vastaavat osaltaan vakuutusyhtiöt. Vakuutusjärjestelmä tasaa niitä riskejä, joita yksilöt tai organisaatiot eivät pysty yksinään kantamaan. Jos perheen suurituloisin sairastuu, se voi olla kova isku paitsi henkilökohtaisesti, myös koko perheen toimeentulolle. Sairaus- tai henkivakuutuksen avulla suuri joukko ottaa kantaakseen osan yksilön riskistä. Vakuutusyhtiön vastuulle jää arvioida riskin todennäköisyys oikein. Vakuutus, jos mikä, on sosiaaliturvaa.

Olemme Mandatum Lifessa alusta asti panostaneet henkilöstön hyvinvointiin ja korostaneet yrityskulttuurin merkitystä. Tämä työ on tuottanut tulosta. Olemme sijoittuneet Suomen parhaimpien työpaikkojen joukkoon jo kahdeksana vuonna peräkkäin. Tekemämme työ näkyy myös asiakkaidemme tyytyväisyydessä – ja tehty työ näkyy tulosluvuissamme.

Mandatum Lifen ensimmäiseen kymmeneen vuoteen on mahtunut oman identiteettimme etsimistä, kasvua, yllättäviä käänteitä ja virheistä oppimista. Aloitamme toisen vuosikymmenemme erinomaisista asemista, yhdessä asiakkaidemme kanssa.

Petri Niemisvirta
toimitusjohtaja
Mandatum Life

 

1874
Suomen vanhin henkivakuutusyhtiö Kaleva perustetaan.

1997
Henki-Sampo perustetaan silloiseen vahinko-vakuutuskonserni Sampoon. Kaleva jatkaa yhteistyö-yhtiönä.

1999
Henkivakuutus-osakeyhtiö Nova ja Henki-Sampo yhdistyvät. Henki-Sampo kasvaa nopeasti alan markkinajohtajaksi.

2000
Vakuutuskonserni Sampo ja pankkikonserni Leonia yhdistyvät finanssikonserni Sampo-Leoniaksi. Henki-Sampoon fuusioidaan Leonia Henkivakuutus.

2002
Strateginen muutos Henki-Sammossa: yhtiö päättää keskittyä sijoitussidonnaisten vakuutustuotteiden myyntiin.

2007
Sampo myy Sampo Pankki -konsernin Danske Bankille. Henki-Sampo aloittaa jakeluyhteistyön Danske Bankin kanssa.

2008
Henki-Sampo muuttaa nimensä Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiöksi. Henki-vakuutusten rinnalle perustetaan varainhoito. Uusi strategia on Rahat ja henki.

2011
Mandatum Life ostaa Sillan eläke- ja henkilöstörahastopalvelujen liiketoiminnot.

2014
Suomi-yhtiö luovuttaa 1,3 miljardin euron suuruisen laskuperustekorkoisen ryhmäeläke-kantansa Mandatum Lifelle.

2017
Mandatum Life ostaa kaksi rahastoa Fourtonilta.

2018
Mandatum Life ja Danske Bank allekirjoittavat uuden sopimuksen yhteistyön jatkamiseksi.

Jaa artikkeli