Korot ja kauppapolitiikka heiluttavat markkinoita

Yhdysvaltain pörssi kääntyi kuun alussa selvään laskuun ja veti perässään muut osakemarkkinat ympäri maailman. Erityisesti teollisuuden ja teknologiayhtiöiden pörssikurssit putosivat jyrkästi.

Yhdysvaltain pörssi kääntyi kuun alussa selvään laskuun ja veti perässään muut osakemarkkinat ympäri maailman. Erityisesti teollisuuden ja teknologiayhtiöiden pörssikurssit putosivat jyrkästi.

Selvimmät yksittäiset syyt lokakuun alun kurssimylläkälle olivat Yhdysvaltojen nousevat korot sekä kauppapoliittiset jännitteet.

Yhdysvalloissa korot ovat jatkaneet nousuaan, kun maan keskuspankki Fed on pysynyt koronnostolinjallaan. Yhdysvaltain 10-vuotisen velkakirjan korko kävi vastikään 3,25 prosentissa, eli korkeimmillaan sitten vuoden 2011. Kun korot nousevat, muuttuu myös osakkeiden suhteellinen houkuttavuus sijoituskohteena.

”Nousevat korot ovat kuitenkin pääosin hyvä signaali”, Mandatum Lifen salkunhoitaja Topias Kukkasniemi sanoo. ”Yhdysvaltain nousevat korot kertovat maan talouden olevan edelleen kasvu-uralla. Jos Yhdysvaltain talous olisi selvästi hidastumassa, olisi se paljon huonompi signaali sijoittajalle.”

Vaikka Yhdysvaltojen talous kasvaa edelleen vahvasti, näyttää maailmantalouden kasvuvauhti kuitenkin hieman hidastuneen viime kuukausien aikana. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF laski vastikään maailmantalouden kasvuennustetta ensi vuodelle. Myös talouden suuntaa ennakoivat ostopäällikköindeksit ovat painuneet hieman keskeisillä markkina-alueilla, mutta ennakoivat edelleen talouskasvun jatkumista.

Kauppapolitiikassa Yhdysvaltain ja Kiinan kauppapoliittinen nokittelu on jatkunut viime viikkoihin asti. Kauppapolitiikan kannalta seuraava mielenkiintoinen päivämäärä on 6. marraskuuta, jolloin pidetään Yhdysvaltain kongressin välivaalit. Seuraavia kauppapoliittisia siirtoja odotetaan välivaalien jälkeen.

Vaikka kauppapolitiikassa eletään nyt hetkellistä suvantovaihetta, vaikuttavat tullit ja niillä uhittelu yhtiöiden liiketoimintaan jo nyt.

”Yhtiöt alkavat nyt kommentoida tullien vaikutusta liiketoimintaansa. Esimerkiksi yhdysvaltalainen rakennustarvikkeiden myyjä Fastenal kertoi tulosjulkistuksen yhteydessä, että tullit vaikuttavat negatiivisesti sen liiketoimintaan”, Kukkasniemi kertoo.

”Saman tyyppisiä kommentteja odotetaan muiltakin yhtiöiltä nyt alkavalta tuloskaudelta.”

Samaan aikaan analyytikot ovat laskeneet viime viikkojen aikana yhtiökohtaisia tulosennusteitaan. Tulosennusteiden viilaamisessa alemmas ei sinänsä ole mitään poikkeuksellista, sillä analyytikoilla on tapana olla liian optimistisia yhtiöiden tulosten suhteen. Merkittävää on kuitenkin se, että kahden viime vuoden aikana analyytikot ovat pääsääntöisesti nostaneet ennusteitaan. Nyt tehdyt tarkistukset alaspäin tarkoittavat siis eräällä tapaa paluuta normaaliin vauhdikkaan tuloskasvujakson jälkeen.

Aiempaa epävarmemmasta markkinatilanteesta huolimatta Kukkasniemi pitää taantumaa epätodennäköisenä.

”Taantuman todennäköisyys seuraavan vuoden aikana on edelleen matala”, Kukkasniemi summaa.

 

Jaa artikkeli