Wahlroos pitää sijoitussuosituksensa – luottaa edelleen laatuosakkeisiin

”Markkinoilla eletään tilanteessa, jossa joka toinen päivä mennään ylös ja joka toinen alas”, sanoo Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos. Wahlroos ei kuitenkaan luovu osakesijoituksistaan vaan kehottaa luottamaan vähäriskisiin laatuosakkeisiin.
Kuvat: Juha Törmälä/Sammon kuva-arkisto

”Markkinoilla eletään tilanteessa, jossa joka toinen päivä mennään ylös ja joka toinen alas”, sanoo Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos.

Wahlroos ei kuitenkaan luovu osakesijoituksistaan vaan kehottaa luottamaan vähäriskisiin laatuosakkeisiin.

Markkinat hermoilevat Kiinasta – turhaan

Markkinoilla on menty melkoista vuoristorataa tammikuun ensimmäiset viikot. Syy on Kiinassa, jota Wahlroosin mukaan markkinat ovat tottuneet katsomaan maailmantalouden veturina. Jos se alkaa yskiä niin kaikki muukin yskii.

Wahlroos suosii matalariskisiä osakkeita, joille hän mainitsee muutamat mittarit.

”En ymmärrä Kiinaan liittyvää markkinavolatiliteettia. Kiinan talous on käyttäytynyt kuten ajateltiin. On itsestään selvää, että Kiinan talouskasvu tulee hidastumaan. Mikään ei kasva ikuisuuksiin”, Wahlroos sanoo.

Wahlroosin mukaan Kiinan talouskasvu on perustunut siihen, että inhimillistä pääomaa eli työvoimaa on otettu järkevään käyttöön. Tämän siirtymän voimallisin vaihe on päättymässä, joten talouskasvukin hidastuu. Lisäksi työvoiman hinta on noussut Kiinassa paljon.

Kiinan tapahtumia on voimistanut myös osakemarkkinoiden avautuminen vähittäissijoittajille. Se aiheutti ryntäyksen, jollainen on Wahlroosin mukaan nähty kaikissa maailman talouksissa viimeisen 40 vuoden aikana sääntelyn vähentyessä.

”Kiinan kohdalla ero on, että Kiina on niin valtavan kokoinen maa. Pysyn kuitenkin mielipiteessäni: markkinahintavaihtelut Kiinassa eivät ole niin merkittäviä kuin miten markkinat ovat niihin reagoineet”, Wahlroos toteaa.

Älä myy osakkeita, vaan luota laatuun

Matala korkotaso ja hitaasti kasvava maailmantalous ovat antaneet tilaa kriittisimmillekin arvioille. Maailmalta kuulee kehotuksia myydä kaikki osakesijoitukset pois. Wahlroosin mukaan tämä neuvo kuvastaa hyvin markkinoilla vallitsevaa epävarmuutta.

"Katsokaa Eurooppaan, sillä matala eurokurssi kiistatta auttaa kilpailukyvyssä maailmalla."

”En usko, että osakesijoituksia kannattaa myydä. Volatiliteetti voi aiheuttaa tilapäistä takapakkia osakesijoittajalle, mutta osakkeet ovat tällä hetkellä järkevin sijoituskohde suhteessa korkotasoon”, Wahlroos toteaa.  

Siksi Wahlroos suosii matalariskisiä osakkeita, joille hän mainitsee muutamat mittarit. Herkkyys osakemarkkinoiden muutoksiin (beta), alhainen volatiliteetti, arvostus ja kannattavuus. Näillä eväillä Wahlroosin oma vähäriskinen osakesalkku ylsi noin 20 prosentin tuottoon viime vuonna.

”Beta 0,8 luokkaa ja maltillinen P/E kertovat jo paljon. Moni arvostaa myös hyvää osinkotuottoa. Pysykää matalariskisissä osakkeissa, älkää nostako osakepainoa kohtuuttomaksi. Katsokaa Eurooppaan, sillä matala eurokurssi kiistatta auttaa kilpailukyvyssä maailmalla”, Wahlroos listaa.

Eurooppa tuhoutuu…

Wahlroos pitää huolestuttavana, että Euroopan talouskasvu on jäänyt muusta maailmasta merkittävästi jälkeen.

”Euroopassa on hitaan talouskasvun lisäksi nähty poliittinen kriisi, joka heijastuu Euroopan legitimiteettiin ja kykyyn tehdä tarvittavia muutoksia”, Wahlroos sanoo.

Wahlroosin mukaan Euroopan haaste on kyvyttömyys luoda talouskasvua ja työpaikkoja, joita Atlantin toisella puolella syntyy onnistuneesti ilman kovaa velkaantumista.

Euroopan on pohdittava koko kilpailukykynsä uudelleen suhteessa kehittyviin markkinoihin.

”USA:n talous on aina suoriutunut ja lähes aina yllättänyt positiivisesti. Talous on vakaa ja tuottaa hyviä tuloksia. USA:n osakeindeksien lasku on järkevä seuraus siitä, että dollari on vahvistunut niin paljon.”

Talouskasvun ja työpaikkojen luomiseen liittyvän haasteen voi ratkaista vain, jos ymmärretään sen perimmäinen syy: kilpailukyky. Euroopan on pohdittava koko kilpailukykynsä uudelleen suhteessa kehittyviin markkinoihin.

”Euroopan keskuspankilla ja heikolla eurolla on merkittävä rooli Euroopan talouksien elvyttämisessä, mutta sen lisäksi tarvitaan myös rakennemuutoksia.”

Rakennemuutos tarkoittaisi käytännössä merkittäviä muutoksia verotukseen ja tulonsiirtoihin ja sitä kautta kilpailukykyyn. Sellaiset muutokset ovat Wahlroosin mukaan tällä hetkellä liian haasteellisia yhtenäisyyden ja toimivallan kanssa painivan EU:n ratkaistavaksi.

… tai pelastuu

Wahlroos myöntää käsityksensä Euroopasta olevan pessimistinen, mutta valopilkkujakin löytyy. Euroopan vanhimmat hyvinvointivaltiot eli Ruotsi ja Iso-Britannia, pärjäävät hyvin.

”Nämä maat valavat uskoa siihen, että melko pienillä muutoksilla voidaan palata kasvun tielle. Ne ovat toivoa antava merkki siitä, että Eurooppa voisi olla pelastettavissa. Eikä se välttämättä vaadi talouspoliittista vallankumousta à la Margaret Thatcher”, Wahlroos pohtii. Hän näkee kuitenkin Suomen tilanteen muuta Eurooppaa vakavampana.

”Suomi on menettänyt vuosikymmenen taloudellista kasvua, emmekä ole vieläkään saaneet aikaiseksi sen vertaa yhteisymmärrystä, että tähän olisi saatu muutos.”

Vaikka talouskasvu jättää jälkeensä epävarmuutta, Wahlroos pyytää sijoittajia muistamaan yhden tärkeän asian nihkeässä taloustilanteessa.

”Pyydän – muistakaa tämä asia eurooppalaisista ja varsinkin suomalaisista osakkeista. Yritykset eivät ole enää riippuvaisia talousalueistaan. Globalisoidut yritykset ovat menestyneet maailmalla. Älkää arvioiko yksittäistä yhtiötä sen kotipaikan mukaan. Ne ovat aivan eri asioista riippuvaisia kuin kotipaikastaan.”

Jaa artikkeli