Suuntaatko kesälomalla ulkomaille? Huomioi nämä turvallisuusasiat matkustaessa

Kesälomakausi koputtelee kulman takana ja lomakohteet odottavat turisteja saapuviksi. Viime aikoina paljon puhuttaneet levottomuudet maailmalla saavat monet kuitenkin miettimään turvallisuusasioita aiempaa tarkemmin. Turvallisuusasiantuntija Jari Väinölä neuvoo, mitä kannattaa huomioida jättäessään Suomen rajat taakseen.
Kuvat: istockphoto

Kesälomakausi koputtelee kulman takana ja lomakohteet odottavat turisteja saapuviksi. Viime aikoina paljon puhuttaneet levottomuudet maailmalla saavat monet kuitenkin miettimään turvallisuusasioita aiempaa tarkemmin. Turvallisuusasiantuntija Jari Väinölä neuvoo, mitä kannattaa huomioida jättäessään Suomen rajat taakseen.

Valikoi kohde huolella

Matkavalmisteluihin liittyy usein nähtävyyksien ja muiden kohteeseen liittyvien asioiden selvittely etukäteen. Countsecin turvallisuusjohtaja, suojelupoliisissakin uraa tehnyt Jari Väinölä kehottaa ottamaan turvallisuusasiat huomioon yhtenä osana matkasuunnittelua.

”Yksi tärkeimmistä asioista on kohteen valinta. Ajankohtaisia matkustussuosituksia ja -tiedotteita kannattaa seurata esimerkiksi Ulkoministeriön sivuilta ja selvittää onko kohdemaassa erityisiä riskejä, kuten rikollisuutta, terrorismin uhkaa tai konflikteja."

Väinölä konsultoi ihmisiä työkseen turvallisuusasioissa ja neuvoo asiakkaita esimerkiksi ongelmatilanteissa ulkomailla matkustaessa. Hän vahvistaa, että huoli on lisääntynyt:

”Ihmiset ovat viime aikoina olleet tavallista kiinnostuneempia matkustusturvallisuuteen liittyvistä asioista,” hän sanoo. ”Terrorismin uhka on vaikuttanut siihen, että ihmiset haluavat selvittää tarkemmin matkakohteen turvallisuuden ja valikoivat tarkemmin kohdemaan”.

Väinölä suosittelee käyttämään vain luotettavia lentoyhtiöitä ja hotelliketjuja.”Jos matkalla on useampia lentoja, kannattaa tarkistaa, etteivät myöskään jatkoyhteyksien lennot ole niin sanotulla lentoyhtiöiden mustalla listalla”, Väinölä muistuttaa.

Maassa maan tavalla

Kohdemaan uskontoon, lakeihin ja kulttuuriin on syytä tutustua sen verran, että tietää asettavatko ne käyttäytymisrajoitteita.

”Esimerkiksi Arabimaiden pukeutumis- ja käyttäytymissäännöt miehille ja naisille tulee huomioida”, Väinölä muistuttaa.

”Kannattaa myös varmistaa, onko kohdemaassa sellaisia juhlapyhiä, jotka vaikuttavat matkustamiseen tai liikkumiseen.”

Myös oma terveystilanne kannattaa suhteuttaa kohdemaan olosuhteisiin ja selvittää onko maassa pandemioita tai muita terveyttä uhkaavia tauteja.

Kohdemaahan suositeltavien rokotusten suhteen Väinölä kehottaa olemaan ajoissa liikenteessä:

”Ennen kuin koko rokotesarja on saatu, ei rokotteella välttämättä ole tehoa, joten kannattaa varmistaa, että ehtii saada tarvittavan suojan.”

Hoida matkustusasiakirjat kuntoon, voit säästää viikkoja

Tarkista hyvissä ajoin ennen matkaa, että passisi on voimassa riittävän pitkään myös lomalta paluun jälkeen. Useimmissa kohteissa passin tulee olla voimassa 6kk matkan päättymisen jälkeen.

Urallaan Väinölä on auttanut asiakkaitaan haastavissa tilanteissa ulkomailla. Ongelma, johon hän on useampaan otteeseen törmännyt, on passin tai muun matkustusasiakirjan häviäminen tai varastaminen. Tällaisessa tilanteessa on ehdottoman tärkeää, että on ottanut kopion passista, matkalipuista ja viisumista. Kopioita tulee säilyttää eri paikassa kuin virallisia asiakirjoja ja ne kannattaa skannata myös sähköpostin liitteeksi, josta ne ovat helposti saatavilla.

”Jos passi häviää eikä siitä ole kopiota, on vaikeaa todistaa, että omistaa voimassaolevan passin”, Väinölä sanoo.

Jos olet matkustamassa arabimaihin, tarkista, ettei passissasi ole Israelin tai Israelin vastaisten raja-asemien leimoja.

”Israelin leimat voivat aiheuttaa ongelmia muslimimaissa, esimerkiksi Indonesiassa”, Väinölä sanoo.

Lisäksi kannattaa huolehtia, että matkavakuutus on kunnossa.

”Monella matkavakuutus on kotivakuutuksen yhteydessä. Kannattaa selvittää vakuutusyhtiöstä mitä kaikkea se korvaa ja varmistaa, että sen turva on riittävä”, Väinölä neuvoo. 

Tee matkustusilmoitus – saat nopeammin apua kriisitilanteessa

Väinölä suosittelee tekemään matkustusilmoituksen aina ulkomaille matkustettaessa. Ilmoituksessa annetaan matka- ja yhteystiedot ulkoministeriölle ja sen voi tehdä sähköisesti. Näin ulkoministeriö voi hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ottaa yhteyttä maassa oleskeleviin tai uhkatilanteessa varoittaa matkustajia etukäteen.

Ulkoministeriön lisäksi Väinölä suosittelee kertomaan matkasuunnitelmistaan läheisilleen.

”On hyvä, että joku läheinen tietää missä aiot matkustaa ja milloin”, Väinölä sanoo.

Hätätilanteiden varalta on myös hyvä tallentaa lähiomaisen tai muun yhteyshenkilön puhelinnumero kännykkään kansainvälisellä ICE (in case of emergency) -merkinnällä.

”Näin ulkopuolinenkin löytää oikean kontaktin helposti hädän hetkellä”, Väinölä sanoo.

Passi, hammasharja ja matkahälytin

Mitä Väinölä neuvoo pakkaamaan matkalle mukaan?

”Itse otan matkalle aina mukaan pienen taskulampun sähkökatkosten varalta”, Väinölä vastaa.

”Toinen kätevä varuste on matkahälytin, jonka voi asettaa vaikkapa hotellin tai veneen oven väliin. Se toimii murtohälyttimen tavoin eli jos joku avaa oven, hälytin alkaa piipata."

Joissain matkahälyttimissä on yhdistettynä palovaroitin antamassa lisäturvaa matkalle.

”Nämä ovat näppäriä ja edullisia laitteita, joita myydään ihan yleisesti”, Väinölä vinkkaa.

Varaudu vaaroihin, niin voit nauttia matkasta huolettomammin

Hotelliin saavuttaessa Väinölä neuvoo aina tarkistamaan varapoistumisreitin esimerkiksi palohälytyksen varalta ja varmistamaan, että huoneessa on toimiva palovaroitin. Koska kaaostilanteessa ajattelu ei toimi selkeästi, opittu toimintatapa helpottaa.

”On todettu, että niissä yrityksissä, joissa on tehty säännöllisesti poistumisharjoituksia, on selviytyjien määrä onnettomuustilanteissa suurempi”, Väinölä sanoo.

Oman turvallisuuden kannalta voi olla viisainta välttää suuria kokoontumispaikkoja ja ruuhkaisissa paikoissa noudattaa varovaisuutta myös taskuvarkaiden varalta. Turhaa huolta Väinölä ei kuitenkaan halua lietsoa, vaan rohkaisee ihmisiä nauttimaan matkustamisesta edelleenkin:

”Pääsääntöisesti matkustaminen on kuitenkin turvallista, kunhan huomioi maan turvallisuustilanteen ja pitää terveen järjen ja harkintakyvyn mukana”.

Jaa artikkeli