Riskitön tuotto on nyt tuototon riski – lue vinkit korkosijoittajalle

Korkosijoittajat ponnistelevat jo nollakoronkin eteen. Miinusmerkkiset korot hiipivät pikkuhiljaa sijoittajan kannettavaksi, kun moni suuri eurooppalainen pankki alkaa rokottaa rahojen makuuttamisesta talletustileillä. Mandatum Lifen salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen kertoo, mitä korkosijoittajan työkalupakkiin jää ja miten sijoittaja voi välttää pahimmat sudenkuopat.
Kuvat: Tomi Parkkonen

Korkosijoittajat ponnistelevat jo nollakoronkin eteen. Miinusmerkkiset korot hiipivät pikkuhiljaa sijoittajan kannettavaksi, kun moni suuri eurooppalainen pankki alkaa rokottaa rahojen makuuttamisesta talletustileillä. Mandatum Lifen salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen kertoo, mitä korkosijoittajan työkalupakkiin jää ja miten sijoittaja voi välttää pahimmat sudenkuopat.

Onko hajautuksesi kunnossa?

Ennen vanhaan valtionlainat olivat turvasatamia, joihin suuret sijoittajat parkkeerasivat rahansa kohtuullista korvausta vastaan. Ei enää. Heiluvassa markkinatilanteessa Suomen 7 vuoden valtionlainakin meni kuumille kiville, vaikka lainaajat joutuivat maksamaan lainastaan valtiolle.

”Tilanne on nykyään tyypillinen niin kutsutuissa vähäriskisissä valtionlainoissa. Valtaosa valtionlainoista on itse asiassa riskipitoinen sijoitus lainan juoksuaikaa lyhyemmällä aikaperiodilla. Syynä on negatiivinen korkotaso sekä korkoriski.”

Pienikin nytkähdys koroissa ylemmäs näkyy useamman prosentin tappiona salkussa.

”Tästä saatiin hiljattain ensimakua jo mm. Japanissa, jossa 10 vuoden valtionlainan korko nousi -0,29 prosentista -0,05 prosenttiin. Tappio sijoittajalle tällä lyhyellä aikavälillä oli lähes 2 prosenttia”, Lehtonen konkretisoi.

Lehtosen mukaan korkoriskiä täytyy hallita aktiivisesti, mutta myös salkun hajautuksesta on huolehdittava.

”Hajauttaa kannattaa varsinkin yrityslainojen puolelle. Pieni siivu tarkkaan valittuja valtionlainoja ei ole haitaksi: esimerkiksi Brexitin jälkeen Iso-Britannian valtionlainat pärjäsivät hyvin, samaten USA:n valtionlainat ovat edelleen positiivisella tuottotasolla varustettuja.”

Huomioi nämä asiat:

1. Houkuttelevat yrityslainat

Yrityslainojen kysyntä on tällä hetkellä suurta keskuspankkien osto-ohjelmasta johtuen. Euroopan keskuspankki EKP ostaa yrityslainoja jonkin aikaa, joten kysyntätilanteeseen ei ole ennakoitavissa suuria muutoksia.

”Kesä on ollut todella hyvä yrityslainoille. Pohjoismaisilla ja eurooppalaisilla yrityslainamarkkinoilla riskilisien kiristyminen on näkynyt hyvänä tuottona, joka pärjää osakkeillekin.”

2. Vaihtoehtoiset sijoitukset

Private debt -lainat eli sijoittajien yrityksille antamat suorat lainat ovat olleet monen korkosijoittajan suosiossa.

”Vaihtoehtoiset lainamuodot maistuvat korkosijoittajille hyvin tällä hetkellä, varsinkin, jos lainat ovat rakenteeltaan vaihtuvakorkoisia. Rajoitettu likviditeetti eli varojen sitominen pidemmäksi aikaa ei tunnu haittaavan sijoittajia, varsinkin jos epälikvidisyydestä on saatavissa korvausta paremman tuoton muodossa.”

Tuottotasot voivat olla yli 5 prosentin luokkaa, mikä on nykyisessä korkoympäristössä hyvin korkea.

”Alhaisen korkotason takia vaihtoehtoiset sijoitukset ovat hyvin houkuttelevia. Sijoittaja, joka pystyy pitämään varoja kiinni pidemmän aikaa, saa hyvän kompensaation eli likviditeettipreemiota sijoituksestaan”, Lehtonen sanoo.

3. Kehittyvien markkinoiden joukkolainat

”Kehittyvien markkinoiden korkomarkkinat ovat mielenkiintoinen, mutta heiluvainen omaisuuslaji. Mahdollisuuksia on valikoidusti, mutta USA:n keskuspankin Fedin liikkeitä on syytä seurata tarkkaan”, Lehtonen pohtii.

Hän ennakoi Fedin koronnostoaikataulun ajoittuvan tällä haavaa todennäköisemmin joulukuulle.

”Nousevat ohjaus- ja markkinakorot eivät yleensä tiedä lyhyellä aikavälillä hyviä aikoja EMD-markkinoille” Lehtonen jatkaa.

Jaa artikkeli