Osakesijoittajalla hankala vuosi – mikä lääkkeeksi?

Vuosi 2016 on pitänyt sisällään paljon epävarmuutta osakesijoittajalle. Tutinaa maailmanpörsseissä aiheuttivat ensin huolet Kiinan talouskasvusta ja myöhemmin Brexit-äänestys ja Espanjan vaalit. Vallan vaihduttua Atlantin takana markkinat reagoivat taas epävarmuuteen. ”Epävarmuudesta huolimatta osakkeet ovat edelleen houkuttelevin omaisuusluokka. Talouden kasvu on nytkähtänyt paremmaksi, mutta ennen kaikkea viimein yritysten tuloksetkin ovat kääntyneet kasvuun”, kommentoi Mandatum Lifen salkunhoitaja Samuli Outinen.

Tuloskausi onnistui

Yritysten kolmannen vuosineljänneksen tuloskausi sujui positiivisissa merkeissä. USA:ssa tulokset kasvoivat kolme prosenttia viime vuoteen verrattuna. Euroopassa sujui vielä paremmin, kun tulokset nousivat jopa viisi prosenttia.

"Ilman energiasektoria puhutaan jopa 12 prosentin tuloskasvusta."

”Ilman energiasektoria puhutaan jopa 12 prosentin tuloskasvusta. Euroopassa kymmenestä sektorista kuusi raportoi odotettua parempia tuloksia”, Outinen sanoo.

Sen sijaan tulospettymykset näkyvät isoina liikkeinä maailman pörsseissä. Toleranssi sietää huonoja uutisia on selkeästi heikentynyt.

”Varsinkin muutamissa suosikkiosakkeissa nähtiin suuria liikkeitä tuloksen jälkeen. Näitä olivat mm. Facebook, Under Armour, Berendsen, GEA ja Pohjoismaissa Novo Nordisk. Odotukset pääsivät nousemaan liian suuriksi ja niitä jouduttiin arvioimaan uudelleen.”

Mikä lääkkeeksi?

1. Hyvä hajautus

Kehittyvät markkinat ovat olleet vuoden parhaita pärjääjiä, mutta Trumpin voitto USA:n presidentinvaaleissa on saanut kehittyvien markkinoiden osakkeet ja valuutat paineeseen.

”Pitkän aikavälin kasvuajurit ovat kuitenkin yhä parhaat, väestönkasvua, väestön kokoa ja ikäjakaumaa ajatellen. Myös yritysten tuloskasvu on ollut hyvällä tasolla.”

Eurooppa sen sijaan on laahannut perässä, mutta sielläkin talouskasvu on elpynyt jo jonkin aikaa.

”Suunta on oikea. Yritysten taseet ja kassavirrat ovat pääosin hyvässä kunnossa. Yhdysvallat on ollut suhteellinen voittaja viimeiset vuodet, kiitos vahvan kotimarkkinan.”

Tuottoa kannattaa hakea myös perinteisten korko- ja osakesijoitusten ulkopuolelta.

”Vaihtoehtoiset sijoitukset ovat vielä alihyödynnettyjä pienemmän sijoittajien salkuissa. Suurempien sijoittajien salkuissa vaihtoehtoiset sijoitukset ovat jo suurella painolla juuri korkomarkkinoiden laskeneiden tuotto-odotusten takia.”

2. Korkoherkkyys

USA:n presidentinvaalien lopputulos näillä näkymin lykkää USA:n keskuspankin Fedin koronnoston aikataulua.

”Koronnoston todennäköisyys tippui vaalituloksen selvittyä 80 prosentista 50 prosenttiin. Korkojen nousu on kuitenkin riski sijoittajalle, sillä se voi realisoitua nopeasti tappioksi sijoittajan salkussa pienenkin korkojen nousun myötä.”

3. Ajoitus

Sijoittajien huolet heiluttavat kursseja lyhyellä aikavälillä, mutta eivät muuta hyvien yritysten liiketoimintaa pitkällä aikavälillä.

”Markkinahermoilu voi avata hyviä paikkoja lisätä osakeriskiä. Hyvät yritykset ovat hyviä sijoituskohteita, vaikka markkinat pettyisivätkin maailmanpolitiikkaan”, Outinen pohtii.

Jaa artikkeli