BlackRock iShares summaa: ”Mustan joutsenen vuosi”

”Vuosi 2016 on ollut ns. mustan joutsenen vuosi, täynnä odottamattomia tai epätodennäköisenä pidettyjä tapahtumia”, sanoo BlackRock iSharesin sijoitusstrategi Karim Chedid. Chedid listaa kolme yllättävintä tapahtumaa vuodelta ja kertoo, mitä ne povaavat tulevalle.

”Vuosi 2016 on ollut ns. mustan joutsenen vuosi, täynnä odottamattomia tai epätodennäköisenä pidettyjä tapahtumia”, sanoo BlackRock iSharesin sijoitusstrategi Karim Chedid.

Chedid listaa kolme yllättävintä tapahtumaa vuodelta ja kertoo, mitä ne povaavat tulevalle.

Kiina-hermoilu povasi huonoa kevättä kehittyville markkinoille

Huolet Kiinan talouskasvusta yltyivät uuden markkinavuoden alkajaisiksi. Kaupankäynti keskeytettiin Shanghain ja Shenzhenin pörsseissä kahdesti voimakkaan laskun takia tammikuun alkuviikkoina, kun mekanismia kaupankäynnin automaattisesta keskeyttämisestä 7 prosentin laskun jälkeen koeteltiin.

“Kiinan talouden ongelmat heijastuivat muihin kehittyviin markkinoihin. Valuutat heikentyivät ja näkymät olivat synkät. Kiina läpikäy hidasta mutta oikeansuuntaista rakennemuutosta infrastruktuurivetoisesta kulutusvetoisemmaksi taloudeksi, mutta kommunikoinnissa olisi parantamisen varaa”, Chedid pohtii.

Alkuvuodesta raaka-aine- ja perusteollisuussektoreiden osakkeet olivat laskussa käytännössä joka puolella maailmaa. Kehittyvien markkinoiden MSCI EM -osakeindeksi laski vuoden aluksi -5,2 % Brasilian (-6,8 %) johdolla. Helmikuun puolivälissä USA:n S&P 500 -osakeindeksi oli jo -12 prosenttia vuoden alusta. Loppukuusta markkina toipuu ja markkinat jäivät -5 prosenttiin vuoden alusta laskettuna.

”Korkea hintaheilunta yleismarkkinassa sai sijoittajat hakemaan suojaa matalan hintaheilunnan ETF:istä (minimum volatility)”, Chedid sanoo.

”Tulevan kesän Brexit-äänestys oli tiedossa, mutta Kiina huolet veivät markkinoiden huomion.”

Toteuma: Kehittyvät markkinat kärkeen vuosien aliperformanssin jälkeen

”Raha alkoi palata kehittyville markkinoille maaliskuussa vuosia kestäneen alisuoriutumisen jälkeen. Myrskyisästä alkuvuodesta huolimatta kehittyvät markkinat ponnistavat plussalle”, Chedid sanoo.

Osakemarkkinan hintaheiluntaa kuvaava VIX-indeksi laski maaliskuussa alle 14 tason, mikä oli siihen asti kuluneen vuoden alhaisin lukema.

”Vahva vire jatkui huhtikuulle ja rahaa virtasi toista kuukautta putkeen kehittyville markkinoille.”

Pitkään paineessa olleet raaka-ainevetoiset taloudet Brasilia ja Venäjä miehittivät ykköspaikat huhtikuun tuotoissa.

”Lukuun ottamatta lyhyttä takapakkia toukokuussa, kehittyvät markkinat päätyivät yhdeksi parhaimmista markkinoista ensimmäisellä vuosipuoliskolla – vastoin markkinoiden alkuvuoden odotuksia.”

Brexit – hermoillaanko turhaan?

Toukokuussa markkinoilla oli odottava tunnelma. Sijoittajat ennakoivat Iso-Britannian jäävän EU:hun, joten markkinoiden hintaheilunta pysyy keväällä ja alkukesästä matalalla. Kesän päätapahtumaa enteili punnan hintaheilunnan lisääntyminen valuuttamarkkinoilla.

Kesäkuun puolivälin jälkeen markkinoiden epävarmuus alkoi kuitenkin lisääntyä mielipidekyselyjen ennakoidessa tiukkaa Brexit-äänestystä. Siitä huolimatta markkinoiden odotukset säilyivät ennallaan.

Toteuma: Iso-Britannia äänestää itsensä ulos EU:sta

Iso-Britannian kansanäänestyspäätös järkytti markkinoita. Markkinat lähtivät syöksyyn ja pankkisektori tippui päivässä lähes 20 prosenttia

”Brexit-äänestystä pidettiin aivan alkuun vaalitaktikointina, mutta vuosia myöhemmin kansanäänestys kääntyikin EU-eron kannalle. Markkinoiden ensireaktion ja lopputuloksen välillä tapahtui paljon”, Chedid sanoo.

Sijoittajat hakivat hajautusta kullasta. Punta heikkeni rajusti. Espanjan vaalit pitivät yllä epävarmuutta Euroopassa. Heinäkuuhun tultaessa osakkeet palautuivat kuitenkin nopeasti.

”Heiluvaisen kesän jäljiltä markkinat rauhoittuivat selvästi elokuussa. Hintaheilunta laski niin osake- kuin korkomarkkinoilla.”

Ennakko-odotus: Hillary Clinton vie vaalivoiton

”Clinton edusti markkinoille vallitsevaa asiantilaa. Donald Trumpin suosion nousu mielipidekyselyissä näkyi välittömästi hintaheiluntana markkinoilla. Trump oli kommunikoinut vaalikampanjansa aikana muutoksia ulko- ja sisäpolitiikkaan sekä kansainväliseen kauppapolitiikkaan.”

Trumpin ennakoitiin lisäävän myös valtion menoja, mikä kasvattaisi velkaa.

Toteuma: Donald Trump yllätysvoittoon

USA:n presidentinvaalien tulos järkytti markkinoita marraskuussa. Vielä edellisenä iltana Clintonin voitto näytti hyvin todennäköiseltä.

”Trumpin voittoa pidettiin alun perin äärimmäisen epätodennäköisenä lopputuloksena. Vaalikampanjan edetessä vaalivoiton todennäköisyys kasvoi, mutta vaikutti epätodennäköisemmältä vielä vaaleja edeltävänä iltana”, Chedid sanoo.

Markkinareaktio oli raju. Korot ja osakemarkkinat laskivat ja varsinkin kehittyvillä markkinoilla hyvin sujunut vuosi kääntyi laskuun.

”Yllättävää oli nopeus, jolla markkinat toipuivat järkytyksestään. On mahdollista, että sijoittajat oppivat Brexitistä, josta markkinat toipuivat viikossa. USA:n kohdalla toipuminen tapahtui päivissä.”

Seuraava musta joutsen? ”Politiikka keskiössä jatkossakin”

Poliittinen epävarmuus on ravisuttanut markkinoita kesäkuusta lähtien. Chedidin mukaan lyhyellä aikavälillä politiikka voi jatkossakin näytellä pääosaa markkinoilla. Sekä Saksassa että Ranskassa on vaalit vuonna 2017.

”Iso-Britannian EU-äänestys tai Italian kansanäänestys ei näytä heikentäneen EU:n legitimiteettiä niin paljon kuin pelättiin. Jos EU-vastainen Marine Le Penin luotsaama Kansallinen rintama -puolue voittaa vaalit, olisi se paljon suurempi uhka EU:n tulevaisuudelle ja sitä kautta euroalueen taloudelle.”

Chedidin mukaan kulunut vuosi on osoittanut politiikan olevan voimakas ajuri taloudelle jatkossakin.

”Politiikka ajaa markkinaa lyhyellä aikavälillä, mutta pidemmän aikavälin kannalta talouskasvu ja yritysten tuloskunto on merkityksellisempiä asioita”, Chedid summaa.

Jaa artikkeli