Asiantuntijat kertovat, mitä vastuullisuus mahdollistaa sijoittajalle, yritykselle ja omistajalle

Mitä suuret sijoittajat ja vaikuttajat kertovat sijoittajien ja yritysten roolista yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa? Aiheeseen tarttuivat Mandatum Lifen Tulevaisuus-seminaarissa 8.11.2016 esiintyneet Mandatum Lifen toimitusjohtaja Petri Niemisvirta, tulevaisuudentutkija ja professori Markku Wilenius Turun yliopistosta, vastuullisuusjohtaja Isabelle Rucart BlackRock iSharesilta, WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder, BSAG:n perustajajäsen Saara Kankaanrinta sekä Mandatum Lifen salkunhoitaja Carolus Reincke.
Kuvat: iStockphoto

Mitä suuret sijoittajat ja vaikuttajat kertovat sijoittajien ja yritysten roolista yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa?

Aiheeseen tarttuivat Mandatum Lifen Tulevaisuus-seminaarissa 8.11. esiintyneet Mandatum Lifen toimitusjohtaja Petri Niemisvirta, tulevaisuudentutkija ja professori Markku Wilenius Turun yliopistosta, vastuullisuusjohtaja Isabelle Rucart BlackRock iSharesilta, WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder, BSAG:n perustajajäsen Saara Kankaanrinta sekä Mandatum Lifen salkunhoitaja Carolus Reincke.

Vastuulliset yritykset tulevaisuuden voittajia

”Tänä päivänä parhaista talenteista on kova kilpailu sekä Suomessa että muualla maailmassa. Uskomme, että motivoitunut henkilökunta ja parhaat osaajat haluavat olla niissä yrityksissä töissä, jotka pitävät huolta henkilökunnastaan, asiakkaistaan ja tuottavat voittoa omistajilleen”, kommentoi Mandatum Lifen toimitusjohtaja Petri Niemisvirta.

Niemisvirran mukaan maailma muuttuu nopeammin, kun sijoittajat alkavat esittää vaatimuksia yrityksille ja niiden toiminnalle.

”Raha on kova piiskuri listatuille yhtiöille.”

Resurssit vajaakäytössä

Tulevaisuudentutkija ja professori Markku Wilenius ihmettelee, miksi maailman resurssit ovat edelleen kovassa vajaakäytössä.

”Mitä ihmisen on tulevaisuudessa järkevä omistaa? Mennään 50 vuotta eteenpäin niin omistusrakenteet näyttävät hyvin erilaisilta”, Wilenius sanoo.

Wilenius huomauttaa, että viime vuosisadan keskimäärin kolmen prosentin talouskasvusta huolimatta elämme tilanteessa, jossa olemme velkaantuneempia kuin koskaan.

”Se, mitä teemme systemaattisesti väärin, on tapa, jolla kohtelemme resurssejamme.”

Sääntely voi yllättää sijoittajan

BlackRock iSharesin vastuullisuusjohtaja Isabelle Rucart varoittaa, että ympäristöä koskeva sääntely voi tapahtua hyvinkin nopeasti.

”Ranskassa institutionaalisten sijoittajien on ilmoitettava sijoitustensa hiilijalanjälki vuoteen 2017 mennessä.”

Rucartin mukaan vastaavat velvoitteet saattavat laajentua EU-tasolle.

”Sijoittajien on varauduttava näihin muutoksiin. Uusi sääntely voi vaatia yrityksiltä resursseja vaatimusten täyttämiseen.”

Sijoittajilla vaikutusmahdollisuuksia ilmastonmuutoksen hidastamiseen

WWF:n pääsihteeri Liisa Rohwederin mukaan yrityksillä ja sijoittajilla on valtava potentiaali ilmastonmuutoksen hidastamisessa.

”Te [sijoittajat] kun vaaditte yrityksiltä tekoja, muutosta voi syntyä. Kaiken toiminnan pitäisi tähdätä siihen, ettei ilmasto lämpenisi 1,5 astetta enempää", Rohweder korostaa.

Mandatum Lifen salkunhoitaja Carolus Reincken mukaan tärkeintä on siirtää sijoitusvarallisuutta oikeaan suuntaan.

”Yritykset ovat ne, jotka vähentävät hiilidioksidipäästöjä. Silloin sijoittajan rooli viestinnässä on ensisijaisen tärkeää”, Reincke sanoo.

Uusilla innovaatioilla samankaltainen polku

Soilfoodin ja BSAG:n perustajajäsen Saara Kankaanrinta on seurannut montaa ympäristöinnovaatiota läheltä. Kankaanrinta on ollut mukana muun muassa nyhtökaurayritys Gold&Green Foodsin hallituksessa.

”Seurasin nyhtökaurainnovaatiota minigrip-mytystä lähtien. Jokaisessa innovaatiossa polku on samankaltainen. Täytyy olla vapaus tutkia, kokeilla ja erehtyä”, Kankaanrinta pohtii.   

Kankaanrinta pitää tärkeänä tuoda ideat työstettäväksi täysin eritavalla ajattelevan kanssa. Silloin idea lähtee idea kehittymään menestykseksi.

Jaa artikkeli