Yrittäjän onnistunut exit

10.4.2015 Pia Sievinen Kuvat: Jukka Pylväs

Yrittäjyys saa parhaan mahdollisen lopun, kun sukupolvenvaihdokseen, yrityskauppaan tai yllättäviin tilanteisiin varaudutaan hyvissä ajoin.

1. Sukupolvenvaihdos

Sukupolvenvaihdokselle ei ole virallista määritelmää. Yrityksen omistus kuitenkin vaihtuu yleensä perhepiirissä tai lähisukulaisten kesken.

Ennakoi verotus. Yrityksen jatkaja voi saada huojennusta perintö- rai lahjaverosta, jos tietyt laissa määritellyt edellytykset täyttyvät. Vero voi kohdistua esimerkiksi vain 40 prosenttiin yrityksen laskennallisesta verotusarvosta.

Huolehdi tulovirrasta. Lakisääteistä eläkettä kannattaa täydentää sekä pohtia, voiko tulevaa tulovirtaa kasvattaa esimerkiksi sijoituksilla tai vakuutuksilla.

Suunnittele huolellisesti. Toteutetaanko sukupolvenvaihdos lahjana, perintönä, osittaisella kaupalla vai yhtiömuoto- tai omistusjärjestelyillä?

Lukuja

  • 15 000 sukupolvenvaihdosta seuraavan 10 vuoden aikana ja noin 40 % Suomen yrittäjistä on
    yli 55-vuotiaita

2. Yrityskauppa

Yrityskauppa voidaan toteuttaa osake- tai liiketoimintakauppana. Tämä määrittää, tulevatko rahat kaupasta yrittäjälle henkilökohtaisesti vai jäävätkö ne yritykseen. Yrityskauppa voi myös olla osittainen tai myyjä voi edelleen jäädä yritykseen töihin.

Iäkäs myyjä ei ehkä voi ajoittaa kauppaa sopivaan suhdanteeseen.Iäkäs myyjä ei ehkä voi ajoittaa kauppaa sopivaan suhdanteeseen. Iäkäs myyjä ei ehkä voi ajoittaa kauppaa sopivaan suhdanteeseen.

Aloita yrityskaupan suunnittelu ja ostajien kartoittaminen, kun yritys ja yrittäjä vielä voivat hyvin. Silloin voit rauhassa valita parhaan myyntiajankohdan.

Käytä arvonmääritykseen tarvittaessa ulkopuolisen apua.

Kehitä yritystä myyntihetkeen asti. Näin yritys on elinkelpoinen ja tuottava  myös ostajan silmissä.

Tiesitkö, että

  • 3 000 yrityskauppaa toteutuu Suomessa joka vuosi.

  • toteutumattoman yrityskaupan syy on usein liian korkea hinta.
     

3. Yllättävät tilanteet

Suunnitelmia tarvitaan myös yllättävien tilanteiden, kuten vakavan sairastumisen, työkyvyttömyyden tai kuolemantapauksen varalta.

Huolehdi vakuutuksista. Henkivakuutus, työkyvyttömyys- ja vakavan sairauden turvat antavat taloudellista suojaa yllättävissä tilanteissa.

Hoida osakassopimukset, testamentit ja avioehdot kuntoon. Mihin yrittäjä haluaa varallisuutensa menevän, jos perillisiä ei ole?

Varaudu perintöveroihin. Esimerkiksi kiinteistöomistusten perintövero tulee maksettavaksi yleensä noin 6-12 kuukautta perimisen jälkeen, vaikka omaisuuden realisointi ei onnistu hetkessä. Varautumiskeinoja ovat esimerkiksi vakuutukset, säästöt ja sijoitukset.

Varmista yrityksesi jatkaja. Löytyykö yritykselle jatkaja perheestä tai sen ulkopuolelta ja onko omaa osaamista mahdollista jakaa eteenpäin?

Mitä yrittäjälle tapahtuu yrittäjyyden jälkeen?

Yrittäjä maksaa YEL-vakuutusmaksua, jonka suuruus perustuu YEL-työtulon määrään. Se on keskimäärin vain alle 23 000 euroa vuodessa eli noin
1 900 euroa kuussa. Perhe-eläke on yleensä maksimissaan 50 ja työkyvyttömyyseläke harvoin yli 50 prosenttia YEL-työtulosta.

Juuri eläkkeelle jääneiden yrittäjänaisten eläke on keskimäärin 1 300 ja yrittäjämiesten
1 800 euroa.

Yritysten omaisuus on yleensä muodoltaan epälikvidiä, joten oma tulovirta kannattaa laittaa kuntoon kauppaa suunniteltaessa.

Lähteitä

Kesken jääneet yrityskaupat – myyjien ja ostajien näkökulma 2014/SeAMK, Suomen Yrityskaupat Oy, Suomen Yrittäjät, Eläketurvakeskus, Kauppalehti, Tilastokeskus. Juttuun on lisäksi haastateltu tutkija, KTT Juha Tallia Seinäjoen ammattikorkeakoulusta.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä