Yrittäjä selätti tapaturman

"Tärkeintä on tietää, että asiat hoituvat"

15.8.2013 Joanna Sinclair Kuvat: iStockphoto

Jussi Koivusaari on 40-vuotias, innokas urheilija, kahden alle kouluikäisen lapsen isä. Vakuutusten suhteen hän on aina ollut skeptinen. Pelolla myyminen on Koivusaaresta vihonviimeinen idea.

"Moni suomalainen mies ei mene lääkäriin, ellei kuolema uhkaa. Sellainen sankari on vähän allerginen turhalle pelottelulle", Koivusaari lataa ja myöntää reippaasti olevansa itsekin tällainen ihminen. "Useimmiten vakuutukset ovat turhia; sehän on fakta. Ajatus, että ei mulle satu mitään, on aika usein totta!"

Koivusaarelle kuitenkin sattui. Siksi mies on lupautunut kertomaan tarinansa.

Sinä päivänä sattui

Innokas laskettelija oli perheineen viime talvena Ranskassa, Chamonix'n alppimaisemissa. Opastetulla retkellä oli opas ja kahdeksan hengen porukka. Seitsenvuotiaasta lasketellut Koivusaari oli kokeneimmasta päästä.

Onnettomuus olisi voinut tapahtua kenelle tahansa. Pilvinen sää ja uusi puuterilumi teki muotojen hahmottamisen haastavaksi. Opas lähti edeltä, Koivusaari heti perässä. Pian suksien alla ei ollut enää mitään.

"Tippuessani ehdin tajuta, että kohta käy todella huonosti. Sitten makasin jo railon pohjalla. Kipu iski ja taju oli kadota. Silmissä sumeni, mutta jostain kropan syvyyksistä löytyi adrenaliinia sen verran, että pää selkeni. Siitä ei ollut epäilystäkään, että molemmat jalat olivat monojen sisällä poikki. Pelkäsin, että joku ryhmästä putoaa niskaani, mutta en pystynyt liikkumaan."

Onni onnettomuudessa oli, että Koivusaari oli harjoitellut pelastautumista juuri tämäntyyppisten tilanteiden varalta vain muutamaa päivää aiemmin. Onni oli sekin, että opas ehti varoittaa seurueen muita jäseniä, eikä Koivusaaren päälle tippunut kohtalotovereita. Pelastushelikopterin kiirehdittyä paikalle Koivusaari saatiin ripeästi ylös neljä metriä syvästä railosta ja kiidätettyä paikalliseen sairaalaan.

Onnettomuushetkellä ei kaipaa yhtään uutta ongelmaa

Onnettomuuteen äkisti päättyneestä ulkomaanmatkasta tulee iso kuluerä. Koivusaarella oli Mandatum Lifen vakuutuksen ohella perheen matkavakuutus Ifistä. Lisäksi etäjäsenyys itävaltalaisessa alppikerhossa oli oikeuttanut kansainväliseen tapaturmavakuutukseen, joka kattoi siirron Suomeen. Se oli 15 000 euron reissu.

"Mandatum Life on hoitanut sairaskulut sekä päivärahan ja If hoiti automme Suomeen. Vakuutusten kanssa ei ollut oikeastaan mitään ongelmia. Rouva soitti onnettomuuspäivänä Mandatumiin. Sieltä oltiin sitten minuun päin yhteydessä ja viesti oli, että homma on OK. Hoidetaan byrokratia kuntoon Suomessa."

"Vakuutusyhtiöiden palvelu oli hyvää, jopa huolehtivaa. Asiakaspalveluhenkilökunta oli asiantuntevaa ja ymmärsi, mikä ihmiselle on tärkeintä onnettomuushetkellä – siinä vaiheessa ihminen ei kaipaa yhtään uutta ongelmaa. Tärkeintä on tietää, että asiat hoituvat."

Koivusaaren palattua kotimaahan molempiin jalkoihin vaihdettiin uudet kipsit. Keväästä 2013 hän vietti kaksi kuukautta pyörätuolissa.

"Järkevä vakuutus ei ole tyhmä idea"

Haastatteluhetkellä juhannuksen kynnyksellä Koivusaari kävelee taas omilla jaloillaan, vaikka toipumista hidasti Suomessa äkisti yltynyt tulehdus, josta seurasi useamman viikon sairaalahoito vielä alkukesästä. Elokuussa on tarkoitus palata töihin.  Miehen ilmeestä arvaa, että töihin olisi jo hyvä päästä käsiksi.

"Sairaslomalla turhautuu. Ei rajattomasti, mutta ei tätä kauaa jaksaisi. Liikkuminen ja aktiivinen elämä ovat minulle tärkeitä. Ryhdyin sairaslomalla heti jumppaamaan. Tein mitä vain pystyin saadakseni hyvän olon tunteen liikunnasta – punnerruksia, vatsalihaksia – kunnon kasvaessa koko ajan enemmän."

Koivusaari ei kannusta ketään jäämään onnettomuuksien pelossa kotiin, eikä aio kotona kauaa istua itsekään.

"Lähtekää ihmeessä! Kaikkiin harrastuksiin, joihin liittyy vauhti, liittyy riski. Pitää vain tietää mitä on tekemässä. Järkevä vakuutus ei ole tyhmä idea. Itse aion lähteä rinteeseen uudestaan varmasti, kunhan vain jalat toimivat."

Yrittäjän asenne näkyy toipumisessa

"Haluan aktiiviseen työelämään taas mukaan. Kaipaan liiketoiminnan kehittämistä, uuden luomista", Tuotantoyhtiö Lemeonin toimitusjohtajana työskentelevä Koivusaari pohtii.

"Minulla on yrittäjän peruspositiivinen asenne. En olisi ikinä lähtenyt yrittäjäksi, ellen olisi optimisti ja sama asenne varmaan näkyy tässä toipumisessa. Tietysti yrittäjänä toipumistani on helpottanut huomattavasti se, ettei ole taloudellisia ongelmia. Jos tähän päälle vielä lisäisi sen, että millä rahalla me perheenä elämme, niin se olisi jo liikaa."

"Työntekijä voi miettiä, että elää onnettomuuden sattuessa sairaspäivärahalla. Yrittäjä ei voi. Sairaspäiväraha on rahan siirtämistä toisesta taskusta toiseen, sillä yrityshän maksaa jokaisesta päivästä, kun se menettää työpanoksesi."

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä