Yrittäjä on kotiväelle korvaamaton

14.2.2013 Joanna Sinclair Kuvat: iStockphoto

Yrittäjä Jussi Huttunen on aina pitänyt YEL-maksut kohdillaan ja muutkin vakuutukset Mandatum Lifen ja Ifin kautta hyvässä kunnossa – perheen toimeentulo kun on yrittäjän käsissä. Kevättalvella 2012 Huttuselle kävi hiihtoladulla huonosti. Vakuutus oli harvinaisella alalla työskentelevän yrittäjän ja hänen perheensä pelastus.

Tuttu sananparsi väittää, ettei kukaan ole töissä korvaamaton. Isoissa yrityksissä sanonta saattaakin pitää paikkansa, mutta moni yksinyrittäjä tietää, että tosipaikan tullen väite on kaikkea muuta kuin totta. Jussi Huttunen on tästä erinomainen esimerkki.

Huttunen pyörittää Hammaslaboratorio Jussin Hammas Oy -nimistä yritystään Savonlinnan Ampiaisenpolulla. Liiketoiminta perustuu Huttusen omaan erikoisosaamiseen. Jussin Hammas on erikoistunut rankaproteesirunkojen valmistukseen ja asiakkaina on hammaslaboratorioita ympäri Suomea. Valmistusprosessi vaatii vankkaa ammattitaitoa, joten sijaisiakaan ei voi palkata, ammattitaitoisia alan ihmisiä ei näet juuri toimettomana ole. Kun Huttunen loukkaantui, yrityksen liiketoiminta pysähtyi niille sijoilleen – ja töiden jatkuminen riippuu täysin siitä, miten Huttunen toipuu.

Onneton sattuma

Huttunen on sairaslomallakin kiireinen mies, mutta ehtii puhelinhaastatteluun, sillä aihe on tärkeä ja hän jakaa muiden yrittäjien kanssa mielellään tarinansa. Viime kevään tapahtumat on nopeasti kerrattu:

"Olimme perheen kanssa hiihtolenkillä huhtikuun 7. päivä. Viimeisessä alamäessä minun kävi huonosti. Olen moneen kertaan kerrannut tapahtunutta mielessäni jälkeenpäin. Kyllä siinä niin taisi käydä, että ladulta sivuun siirtyessäni tavallaan kampitin itse itseni. Ilmalento oli aikamoinen. En ihan heti tajunnut, kuinka pahasti kävi", Huttunen muistelee. Vaimo olisi kutsunut ambulanssin heti, mutta Huttunen toppuutteli. Kerrankos sitä hiihtolenkillä kaatuu, kyllä tämä tästä. Pian iski shokki ja julmettu tuska. Nyt ambulanssin soitto oli jo itsestäänselvyys. Sairaalassa tuomio oli kova: olkapää oli mennyt viidellä eri tavalla rikki ja mies oli vakavasti loukkaantunut. Sairaslomaa oli yrittäjälle tiedossa monta kuukautta.

Vakuutusten tausta

Yksinyrittäjien kannattaa vakuuttaa itsensä kunnolla, sillä heillä ei ole palkkalistoilla työntekijöitä, jotka pitäisivät yritystoiminnan käynnissä yrittäjän sairastuessa. Jos yrittäjä sairastuu, yrityksen toiminta pysähtyy. Kun Huttunen pisti aikoinaan omaa yritystään pystyyn, hän tiesi alusta alkaen, että vakuutukset olisi laitettava kohdilleen. Huttunen kun halusi varmistaa perheelleen taatun elannon, pysyipä hän itse terveenä tai ei. Huttusen kirjanpitäjä oli vielä laskelmilla osoittanut, etteivät vakuutukset ole lainkaan niin kalliita, kuin moni äkkiseltään kuvittelee.

Kun Huttunen pisti aikoinaan omaa yritystään pystyyn, hän tiesi alusta alkaen, että vakuutukset on laitettava kohdilleen.

"Jos laitat 1000 euroa vakuutuksiin, niin ei ole sama kulu, kuin jos ottaisit tuhat euroa itsellesi. Vakuutusmaksut saa vähentää verotuksessa ja lisäksi suoraan itselle otettu tuhatlappunen maksaa yrittäjälle kuin yrittäjälle vähintään sen 1500 euroa – eikä saman tien kulutettu raha auta sairastapauksissa, tai kerrytä eläkettä," Huttunen muistuttaa.

Huttunen kertoo keskustelleensa vuosien varrella useinkin yrittäjätuttaviensa kanssa vakuutusten ottamisen tarpeellisuudesta.

"Olen aina kertonut, että valitettavasti olen perheelleni aika lailla korvaamaton. Mikäli minä en töihin pysty, niin tähän ei voi tilalleni sijaista noin vain palkata", Huttunen toteaa. Nyt, kun Huttusella takanaan pitkä sairasloma, on asianmukaisten vakuutusten hankkiminen osoittautunut viisaaksi valinnaksi.

"Kuinka perheeni olisi käynyt, kun yrittäjänä jouduin yks kaks pitkälle sairaslomalle? Vanhin lapsi on jo lentänyt pesästä, mutta kotona on vielä jälkikasvua ja vaimoni opiskelee, eli perheen elanto on minun käsissäni." Huttunen kertoo. "Sitä paitsi, kyllä minä haluan tukea kotoa jo lähtenyttäkin nuorta aikuista ensi alkuun taloudellisesti, se kuuluu minusta asiaan. Ilman vakuutuksia tilanne olisi katastrofi: millä ihmeellä me esimerkiksi maksaisimme asuntolainaa?"

Tahto päästä takaisin töihin on yrittäjällä kova. "Voit uskoa, että mieluummin olisin terveenä töissä kuin tässä tilanteessa, mutta osaansa ei voi valita. Vakuutuksensa onneksi voi", Huttunen tähdentää.

Puhelinhaastatteluun varattu aika on kulunut loppuun. Huttunen kiittää juttelutuokiosta ja toivottaa hyvät jatkot. Muutaman minuutin päästä puhelin soi. Mies muisti unohtaneensa jotain tärkeää:

"Kiitos oli unohtua! Eihän se sovi", Huttunen naurahtaa. "Mandatum Lifea ja Ifiä pitää kiittää lämpimästi. Yhteistyö heidän kanssaan on toiminut todella hyvin ilman minkäänlaista ongelmaa. Korvaukset on hoidettu mutkattomasti – ja aina kun olen tarvinnut neuvoa, niin ei kun puhelin käteen ja kaikessa on tullut avuliasta ja asiantuntevaa palvelua."

"Kun ihminen on haavoittunut, niin silloin sitä on haavoittuvassa tilassa muutenkin. Silloin jos koskaan arvostaa sitä, että korvausasioissa kaikki sujuu helposti."

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä