Yhteinen vastuu hyvinvoinnista

20.3.2015 Jukka Nortio

"Ikäjohtamisen sijaan puhumme Neste Oilissa työurien johtamisesta ja erilaisista kehityspoluista. Kun mietimme ikää ja ihmisten erilaisia elämäntilanteita, käytössämme on yhteinen työhyvinvoinnin johtamisen malli. Työurien osalta huomioimme yksilön motivaation ja soveltuvuuden pohjalta yhdessä, viekö hänen kehityspolkunsa esimieheksi vai huippuasiantuntijaksi. Arvostamme molempia työuria, ja siksi molemmilla urapoluilla myös palkitaan yhtälailla.

Hannele Jakosuo-Jansson

Hannele Jakosuo-Jansson

Nykynuoret ovat kasvaneet hyvin erilaisessa ympäristössä, siksi he suhtautuvat moniin työelämän perusasioihin eri tavoin kuin vanhempi sukupolvi. Heillä on hyvä ymmärrys omasta osaamisestaan ja kyky vaatia itselleen hyviä työoloja. Nuorten oppimisympäristö ja tapa oppia ovat aivan toisenlaiset kuin vanhemmilla työntekijöillä. Nämä luovat heille uudenlaisia valmiuksia. Nuoret ovat rohkeita ja haastavat usein meitä keski-ikäisiä johtajia.

Asiantuntijaorganisaatiossa esimiehen on kyettävä hyödyntämään sekä nuorten tuoreita näkemyksiä että vanhempien työntekijöiden arvokasta kokemusta. Innokkaat ja kärsimättömät nuoret tuovat uusia ajatuksia siihen, kuinka organisaatiossa voisi toimia ja oppia asioita uudella tavalla. Samalla pitää arvostaa seniorityöntekijöiden vuosien varrella karttunutta kokemusperäistä tietoa, johon liittyy sekä dokumentoitua että hiljaista tietoa.

Esimiehen on osattava johtaa niin, että molemmat ryhmät kokevat työn mielekkääksi ja arvokkaaksi, että he oppivat toisiltaan ja että siitä on lisäarvoa yhtiölle. Esimiehen tehtävä on toimia usein välittäjänä, kun nuorten ja kokeneiden toimintatavat ja kommunikaatio törmäävät toisiinsa. Esimies on valmentaja, pelinrakentaja ja tavoitteiden asettaja.

Hyvä esimiestyö ja toimiva työyhteisö edistävät pitkiä työuria.

Valmentava johtaminen on tärkeässä roolissa sekä nuorten että kokeneiden työntekijöiden johtamisessa. Esimiehellä on monesti rooli myös tiiminsä asiantuntijana, jolloin valmentavan roolin merkitys korostuu.

Hyvä esimiestyö ja toimiva työyhteisö edistävät pitkiä työuria. Työntekijän osaamisen ja asiantuntijuuden arvostus merkitsee seniori-ikäisille työntekijöille paljon. Työn merkityksen, työroolin ja tavoitteiden kirkastaminen auttaa motivaation säilyttämisessä ja pitkillä työurilla jaksamisessa.

Kun ryhdyimme miettimään työhyvinvoinnin johtamista Neste Oilissa, keskustelimme, pitäisikö meillä olla ikäohjelmia. Päädyimme henkilöstön edustajien kanssa siihen, että työhyvinvointiohjelma on kaikille yhteinen. Tärkeintä on puhua siitä, mitä työhyvinvointi on ja mistä kokemus työhyvinvoinnista koostuu. Jokaisella on vastuu työhyvinvoinnistaan, omasta osaamispääomastaan ja sen kehittämisestä. Työmarkkina-arvo on jokaisen omissa käsissä."

Hannele Jakosuo-Jansson on Neste Oilin henkilöstöjohtaja.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä