Wahlroos: Osakemarkkinoiden epävarmuus on ylimitoitettua

21.1.2015 Kuvat: Juha Törmälä/Sammon kuva-arkisto

Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroosin mielestä osakemarkkinoiden näkymiin vaikuttaa tällä hetkellä kolme asiaa: Öljyn hinta, Venäjä ja matalat korot, jotka ovat vuoden aikana aiheuttaneet voimakkaita markkinaliikkeitä.

"Maailmanmarkkinoilla laitetaan liian suuri painoarvo sille, että jotain menee todella vakavasti pieleen. Tämänhetkiselle volatiliteetille ei löydy perusteita", Wahlroos sanoo.

Epävarmuus liikuttaa osakemarkkinoita – turhaan

"Volatiliteetti on noussut dramaattisesti viimeisten kuukausien aikana. Se on sellaista vuoristorataa, jossa Dow Jones hyppää 300 pistettä päivässä ylös ja alas, eikä kukaan ymmärrä miksi. Volatiliteetti on tällä hetkellä liian korkealla, eikä se voi säilyä tällä tasolla", Wahlroos sanoo.

Epävarmuus, jota Venäjän politiikka ja öljyn hinta on aiheuttanut, ei Wahlroosin mukaan ole niin merkittävää, että siitä pitäisi seurata näin suuria liikkeitä osakemarkkinoilla.

"Venäjä on todella riippuvainen öljyn hinnasta ja seuraavat pari vuotta tulevat olemaan hankalia. Kustannustaso on kuitenkin tippunut ruplan myötä 30–40 prosenttia ja valuutan devalvoituminen tukee paremman kilpailukyvyn syntymistä. Se voi tarjota loistavia mahdollisuuksia."

"Öljyn hinnan kehityksessä on jotain, mitä maailmanmarkkinat tulkitsevat väärin"

Venäjän hyvää kehitystä vastaan puhuu se, ettei maassa ole paljoakaan öljystä riippumatonta teollisuutta. Lisäksi viimeaikainen politiikka on tehnyt markkinavaikutuksista täysin arvaamattomia. Wahlroos kehottaa kuitenkin pitämään Venäjän vaikutuksen oikeassa mittakaavassa.

"Venäjä on poliittisesti arvaamaton, mutta oikeastaan vain Italian kokoinen talous. Venäjällä on 140 miljoonaa ihmistä, mutta jokaista venäläistä kohden on kymmenen kiinalaista."

Wahlroosin mukaan maailmantalouden parempia näkymiä puoltaa Kiinan edelleen jatkuva talouskasvu ja hyvin elpynyt USA:n talous, jota on vauhdittanut onnistunut keskuspankkipolitiikka. Niillä on paljon suurempi merkitys maailmantaloudelle kuin yksittäisillä eurooppalaisilla markkinoilla.

"Yhdessä Kiina ja USA edustavat jo massiivista osaa maailman pääomista", Wahlroos huomauttaa.

"Osakemarkkinoiden reaktio öljyn hintaan on anomalia"

Tällä hetkellä eniten osakemarkkinoita liikuttava tekijä on öljy, jonka hinta on tippunut noin 110 dollarista barrelilta noin 45 dollariin tammikuun puoliväliin mennessä.  Wahlroos näkee, että öljyn hinta tulee palaamaan normaaliin, noin 60–70 dollariin barrelilta, arviolta vuoden sisällä. Wahlroos kuitenkin korostaa, että öljyn hinnan laskun pitäisi olla hyvä asia maailmantaloudelle.

"Osakemarkkinoiden reaktio öljyn hintaan on anomalia. Kun öljyn hinta laskee, pörssien pitäisi nousta. Mutta itse asiassa viime aikoina korrelaatio on ollut päinvastainen. Öljyn hinnan kehityksessä on jotain, mitä maailmanmarkkinat tulkitsevat väärin", Wahlroos lataa.

Wahlroos taustoittaa näkemystään sillä, että öljyn hinnassa olisi pitänyt tapahtua muutoksia jo Yhdysvaltojen liuskeöljybuumin (shale oil) ja siihen liittyvien teknologisten innovaatioiden myötä.

"On itse asiassa yllättävää, että öljyn hinta säilyi niin korkealla, kun samaan aikaan maailma innostui liuskeöljystä ja ajatuksesta, että Yhdysvallat voisi olla omavarainen öljyn suhteen. Pitkään aikaan tämä ei vaikuttanut hintaan ollenkaan. Nyt lasku tuli, ja se tuli kovaa."

Tylsyyteen sijoittaminen kannattaa edelleen

Matalat korot ovat Wahlroosin mukaan tuottaneet suuria muutoksia sijoitusmarkkinoille, mutta matalien ja jopa negatiivisten korkojen vaikutusta osakkeiden arvostuksiin ei vieläkään täysin ymmärretä.

Matalariskisiin osakkeisiin sijoitettaessa USA:n dollarin valuuttariski on syytä pitää auki.

"En ymmärrä sijoittajia, jotka oudoksuvat matalariskisempiä osakkeita ja ostavat bondeja", Wahlroos sanoo ja viittaa tapauksiin, joissa sijoittajat ovat ylimerkinneet nollakorkoa tarjoavia korko- tai yhdistelmäsijoituksia.

Vuosi sitten Wahlroos kehotti sijoittamaan tylsyyteen eli matalariskisiin, hyvän kassavirran omaaviin yhtiöihin. Nyt Wahlroos palaa viimevuotiseen neuvoonsa ja kehottaa tarkastelemaan matalariskisiä osakkeita, jotka ovat hyvässä asemassa kahdesta syystä. USA:n osakemarkkinoilta on odotettavissa lisää hyviä uutisia. Myös Euroopassa tehdään viimein tarvittavia toimenpiteitä euron heikentämiseksi. Wahlroos näkee, että matalariskisiin osakkeisiin sijoitettaessa USA:n dollarin valuuttariski on syytä pitää auki.

"Eurolla ei ole muuta suuntaa kuin alaspäin. En voi nähdä, että Euroopan tämänhetkisen suorituskyky yhdistettynä EKP:n liian myöhään toteutettuun elvyttämiseen voi merkitä mitään muuta kuin valuutan heikkenemistä", Wahlroos sanoo.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä