Vuoden 2017 eläkeuudistus hyväksyttiin eduskunnassa: tiedätkö kuinka suuri oma eläkkeesi tulee olemaan?

16.12.2015 Kuvat: iStock

Vaikka eläkeaika voi tuntua monelle meistä kaukaiselta, jokaisen on tärkeää tiedostaa, miten uudistus tulee vaikuttamaan omaan eläkkeeseen. Vastaako nykyinen ennuste eläkkeestä tavoittelemaasi tulotasoa ja millaisia keinoja tulotason nostamiseksi on olemassa? Kun käytät hetken aikaa oman talouden suunnitteluun nyt, vältyt yllätyksiltä tulevaisuudessa.

Vuoden 2017 alusta voimaan tulevan eläkeuudistuksen tavoitteena on pidentää työuria ja pienentää julkisen talouden kestävyysvajetta. Uudistus ei koske jo eläkkeellä olevia tai ennen vuotta 2017 eläkkeelle jääviä.

Riittääkö 40 prosenttia sinulle?

Oikeastaan jokaisen suomalaisen tarvitsee miettiä vastausta vain kahteen kysymykseen: millaisilla kuukausituloilla haluan itse elää eläkkeellä ja minkä ikäisenä eläkepäivät pitäisi päästä aloittamaan?

ETK:n laskelmien mukaan eläkkeen määrä on esimerkiksi vuonna 2050 eläkkeelle jäävillä keskimäärin n. 40 % palkasta. Alimmassa eläkeiässä eläkkeen määrää leikkaa elinaikakerroin, jota voi kompensoida työskentelemällä pidempään. Pelkän lakisääteisen eläkkeen taso jää kuitenkin joka tapauksessa melko matalaksi, ja yli 70-vuotiaana työskenteleminen ei välttämättä tunnu realistiselta.

Tärkeintä on tiedostaa oman eläkeajan tulotaso ja reagoida tarvittaviin muutoksiin ajoissa. Kun teet suunnitelman tulevien vuosien taloudestasi nyt, ehdit hyvin järjestää itsellesi rahoituksen eläkeaikaa varten. Näin saat joko lakisääteisen eläkkeen päälle riittävän täydennyksen kuukausituloihin tai voit aloittaa eläkeajasta nauttimisen ainakin tavoite-eläkeikää aikaisemmin.

Vaihtoehtoja on monia. Jos sinulla on jo yksilöllinen tai ennen 1.1.2013 alkanut ryhmäeläkevakuutus, johon voi vielä maksaa omamaksuosuuksia, sen edut kannattaa hyödyntää. Viime vuosien lakimuutokset ovat tehneet sopimuksestasi ainutlaatuisen, eikä sellaista enää voi saada.

Jos sinulla ei ole eläkevakuutusta, voit parantaa eläkeajan elintasoasi säästämällä esimerkiksi sijoitusvakuutukseen säännöllisesti. Säästäminen on osa koko elämän mittaista taloussuunnitelmaa, jolla varaudut eläkepäivien lisäksi myös niitä edeltävään aikaan. Voit säästää sijoitusvakuutukseen niin usein ja niin paljon kuin haluat, etkä sitoudu määräaikoihin. Voit valita sijoituskohteet omien sijoitustavoitteittesi ja riskitasosi mukaan ja nostaa varallisuutta sopimuksesta silloin kun haluat. Sijoitusvakuutuksen säästöt on sidottu valitsemiesi sijoituskohteiden arvonkehitykseen.

Työantajan kautta pitkän aikavälin säästämisen vaihtoehtoja ovat edelleen ryhmäeläkevakuutus sekä Palkkiorahasto. Voit selvittää esimerkiksi esimiehesi tai HR-yksikkösi kanssa, olisiko omalla työnantajallasi mahdollisuutta tarjota henkilöstölle tällaista ratkaisua.

Lue lisää Sijoitusvakuutuksesta
Lue lisää Ryhmäeläkevakuutuksesta

 

Näin eläkeuudistus vaikuttaa eläkkeeseesi

Eläkeikä nousee asteittain

Uudistuksen myötä vanhuuseläkkeen alaikärajaa nostetaan 3 kuukaudella jokaista syntymävuosiluokkaa kohti kunnes ikäraja on 65 vuotta. Tähän asti eläkkeen alaikäraja Suomessa on ollut 63 vuotta. Ensimmäinen ikäluokka, jonka eläkeikä nousee, ovat vuonna 1955 syntyneet. He voivat jäädä vanhuuseläkkeelle 63 vuoden ja 3 kuukauden iässä. Vuonna 1962 syntyneet ovat ensimmäinen ikäluokka, jolla eläkeikä on 65 vuotta.

Myös jatkossa eläkeiän yläraja on viisi vuotta alarajaa ylempänä eli kun vanhuuseläkkeen alaikäraja on 65, yläraja on 70 vuotta. Työntekijällä on oikeus itse päättää eläkkeelle jäämisestä tuon viiden vuoden alaikärajan ja yläikärajan välillä. Työnantajalla on oikeus yksipuolisesti päättää työsuhde yläikärajassa.

Vuoden 2025 jälkeen suomalaisten työntekijöiden eläkeikään vaikuttaa elinajanodotteen nousu. Eläkeiän nostotarvetta tarkistetaan viiden vuoden välein. Ensimmäinen mahdollinen korotus on vuonna 2030, ja se voi olla enintään 2 kuukautta.

Eläkettä karttuu jatkossa koko työuralta

Eläkettä karttuu uudistuksen jälkeen koko työuran ajan 1,5 % palkasta 17-vuotiaasta vanhuuseläkkeen alarajaan asti. Siirtymäkaudella vuoden 2025 loppuun asti 53–62-vuotiaalle kertyy eläkettä 1,7 % vuodessa.

Jos eläkkeelle siirtyy myöhemmin kuin vanhuuseläkkeen alarajaiässä, eläkettä korotetaan lykkäyskorotuksella. Lykkäyskorotus on 0,4 % lykättyä kuukautta kohti.
Eläkettä karttuu jatkossa koko palkasta eli palkansaajien työeläkemaksu ei enää vähennä eläkkeen perusteena olevaa palkkaa.

Eläkemaksuprosentti on kaikille työntekijöille sama iästä riippumatta. Poikkeuksena on siirtymäajan korotettua karttumaa saavat, joiden eläkemaksu on 1,5 prosenttiyksikköä suurempi kuin nuoremmilla.

Uudistus tuo myös uusia eläkemuotoja

Uudistuksen myötä otetaan käyttöön uusi työuraeläke. Tässä eläkemuodossa fyysisesti tai henkisesti raskaassa ammatissa ollut voi päästä eläkkeelle vähintään 38 työvuoden jälkeen 63-vuotiaana. Eläke edellyttää myös työkyvyn alenemaa. Eläkkeen määrä on työkyvyttömyyseläke ilman tulevan ajan osuutta.

Osittainen varhennettu vanhuuseläke korvaa nykyisen osa-aikaeläkkeen. Ikäraja on 61 vuotta vuoteen 2025 asti ja sen jälkeen 62 vuotta. Eläke on 25 tai 50 % eläkkeen alkamiseen mennessä karttuneesta eläkkeestä tarkistettuna elinaikakertoimella. Eläkettä vähennetään lisäksi 0,4 %:n kuukausittaisella varhennusvähennyksellä. Eläke ei edellytä osa-aikatyötä.

Lähteet: Eläketurvakeskus: www.etk.fi. Raportti Lakisääteiset eläkkeet – pitkän aikavälin laskelmat 2011.

 

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä