Viisi askelta onnistuneeseen yrityksen omistajanvaihdokseen

14.1.2013 (Päivitetty 20.5.2014) Kuvat: iStockphoto

Arviolta jopa 60 000 yrittäjää koskettaa yrittäjän ikääntymisestä johtuva liiketoiminnan omistajanvaihdos tai yrityksen toiminnan lopettaminen vuoteen 2020 mennessä. Perheyritysten liitto puolestaan arvioi, että 17 000 perheyritystä on käymässä läpi sukupolvenvaihdoksen seuraavan viiden vuoden aikana1.

Yhä useampi yritys löytää nykyisin jatkajan perheen ulkopuolelta, joten sukupolvenvaihdosten sijaan on alettu yleisimmin puhua yritysten omistajanvaihdoksista. Mandatum Lifen omistajayrittäjätutkimuksen2 mukaan liki puolet omistajayrittäjistä (44 %) pitää kannattavan yritystoiminnan siirtoa jälkipolville tärkeimpänä tavoitteenaan. Tutkimuksen mukaan yrittäjät tekevät kuitenkin hyvin vähän suunnitelmia pitkällä tähtäimellä, vaikka yritysten elinkaaressa viisikin vuotta on lyhyt aika.

Omistajanvaihdosprosessissa onnistuminen edellyttää moneen asiaan perehtymistä, ja asiantuntijoiden keskeisin viesti onkin selvä: aloita suunnittelu ajoissa.

1. Aloita hyvissä ajoin

Omistajanvaihdoksen suunnittelu on hyvä aloittaa viimeistään muutamaa vuotta ennen kaupan toivottua ajankohtaa. Jo pelkästään ostajan tai ostettavan yrityksen löytäminen vie usein aikaa, ja myyntiprosessiin kannattaa perehtyä tarkasti. Erityisen tärkeää ajoissa varautuminen on siksi, että yritystoiminnasta luopuva ehtii huolehtia eläkeasiansa kuntoon ja jatkaja järjestää kaupan rahoituksen.

2. Käytä asiantuntijoita

Olet asiantuntija omassa yritystoiminnassasi – myös yrityskaupoissa on omat ammattilaisensa. Apua on saatavilla verotuksellisesta ja juridisesta neuvonnasta aina kauppakirjojen laadintaan. Ammattilaisten avulla vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

3. Varmista rikkaammat eläkepäivät

Yrityksen myyjänä olet todennäköisesti jäämässä eläkkeelle viimeistään muutaman vuoden kuluttua yrityskaupasta. Lakisääteinen yrittäjän eläke ei välttämättä riitä turvamaan toivottua elintasoa eläkkeellä, mutta esimerkiksi yrityksen ryhmäeläkevakuutuksen avulla eläkettä voidaan täydentää. Yrityksen hyvästä tuloksesta saatua ylimääräistä kassavarantoa voidaan tässä yhteydessä hyödyntää.

4. Huolehdi jatkavana yrittäjänä taloudestasi

Yritystoiminnan jatkajana joudut ensimmäiseksi huolehtimaan kaupan rahoituksesta. Eläkejärjestelyn avulla luopujan jäädessä yrityksen palvelukseen voidaan yritystoiminnan tuloksesta säästää luopujan eläkevakuutukseen. Näin voidaan huomattavasti vähentää uuden yrittäjän lainanottotarvetta. Heti yritystoiminnan käynnistyessä uuden yrittäjän kannattaa varautua riittävällä vakuutusturvalla henkilöriskeihin, jotka voivat jopa keskeyttää yritystoiminnan: tällaisia riskejä ovat esimerkiksi oman työkyvyn tai avaintyöntekijöiden menettäminen.

5. Turvaa menestyvä yritystoiminta ja työtyytyväisyys

Omistajanvaihdos on iso asia myös yrityksen työntekijöille. Hyvä työnantaja kiinnittää huomiota työntekijöiden tukemiseen siirtymävaiheessa. Menestynyt yritystoiminta edellyttää, että työntekijät ovat motivoituneita ja haluavat työskennellä yhteisten onnistumisten eteen – sitoutuneet ja osaavat avainhenkilöt ovat yrittäjälle valtti myös yrityksen myyntivaiheessa.

Lähteet

1Valtakunnallinen omistajanvaihdosbarometri 2012, Suomen Yrittäjät ja Perheyritysten liiton ja Elinkeinoelämän keskusliiton kyselytutkimus, 13.12.2012.

2 Mandatum Lifen omistajayrittäjätutkimus maaliskuu 2012

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä