Viihtymisen vastuu

20.4.2012 Tarja Tyni

Yrityksen tarkoitus on tuottaa voittoa omistajilleen. Onko yrityksellä myös muita tarkoituksia, kuten työllistää mahdollisimman paljon, luoda viihtyisä työpaikka tai olla hyvä yrityskansalainen?

Kysymys on semanttinen, koska sekä maalaisjärki että tutkimukset osoittavat voiton tuottamisen, motivoivan työilmapiirin ja esimerkiksi verojen määrän korreloivan keskenään.

Työn merkityksellisyys ja yhteiset tavoitteet vaikuttavat oleellisesti työssä viihtymiseen. Oivallus oman tekemisen kytköksestä koko yrityksen tekemiseen ja tavoitteisiin vaatii toimivaa yrityskulttuuria: hyvää johtamista, esimiestyötä, henkilöstökäytäntöjä ja viestintää. Hienoimmatkin teemat ja arvot muuttuvat naiiveiksi, jos yrityskulttuuri ei tue niitä.

Yksi toimivan yrityskulttuurin kivijaloista on oman ja toisen työn arvostaminen, jonka pitäisi näkyä kaikessa arjen tekemisessä. Se syntyy lähiesimiehen tavasta ottaa asioita esille ja rakentaa yhteyksiä, johdon tavasta puhua ja ihmisten tavasta kohdata toisensa, hymyistä ja tyylistä kommunikoida.

Johto vaikuttaa omilla arvoillaan ja käyttäytymisellään koko yrityksen toimintaan. Metsä vastaa niin kuin sinne huutaa.

Metsä ei ole kuitenkaan vain hiljaista huminaa ja huojuvia honkia. Puhumme paljon työnantajan vastuusta ja esimiesten roolista, mutta yksilölläkin on vastuu omasta ja ympäristönsä työviihtyvyydestä.

Miten itse käyttäydyn? Miten otan asioita esille? Miten yritän vaikuttaa? Käyttäytymisellään jokainen vaikuttaa myös oman esimiehensä ja työkavereidensa hyvinvointiin ja työssä viihtymiseen.

Työnantaja ei voi vaatia työntekijöitä viihtymään töissä, mutta työnantajalla pitäisi olla rohkeutta puuttua huonoon käytökseen tai turhasta valittamiseen. Epäkohtien esiin nostamiseen on hyvä kannustaa, mutta ratkaisukeskeisesti.

Epäonnistumisista voi tehdä tavan kehittää toimintaa syyllistämisen sijaan. Jos kulttuuri ei toimi, valittajat löytävät aina seuraa. Hyvässä yleisilmapiirissä negatiivinen fiilis tukahtuu.

Yksi viihtyvyyden tekijä on työnteon moraali. Luterilainen työnteon kulttuurimme rapautuu kuitenkin vauhdilla ja paineet kohdistuvat koko ajan pienenevään joukkoon tehokkaan työn tekijöitä. Osallistava, positiivinen yrityskulttuuri vetää kaikki mukaansa, jolloin myös työpaine kohdistuu tasaisemmin koko henkilökuntaan.

Yhteiskunnallisesti elämme voivottelun aikakautta. Pohdimme valtavasti työssä jaksamista, ihmettelemme lisääntyviä mielenterveysongelmia ja syytämme niistä työelämän vaatimuksia. Valittamisen ilmapiirissä terveempikin alkaa epäillä jaksamistaan: pitäisikö tässä nyt ahdistua?

Voivottelu liittyy vahvasti vastuun ulkoistamiseen. Vaikka puhumme omista lapsistamme, on koulun, päiväkodin tai yhteiskunnan vika, jos lapsilla ei mene hyvin. Sama ajatusmalli on siirtynyt työelämään.

Vastuun ulkoistamisen sijaan tarvitsemme vastuunkantoa omista valinnoistamme. Meistä jokaisen on hyvä miettiä, millaisella työpaikalla haluamme päivämme viettää – ja mitä itse voimme tehdä vielä paremman työpaikan eteen. Jos omat arvot eivät toteudu nykyisellä työpaikalla emmekä usko saavamme omilla toimillamme muutosta, kannattaa harkita uutta työpaikkaa.

Oman elämämme herrana meidän on parasta keskittyä asioihin, joihin voimme itse vaikuttaa.

Tarja Tyni
johtaja, Yritykset
Mandatum Life

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä