Tulevaisuus

Vastuullinen sijoittaminen kaipaa johtajuutta

14.9.2017 Juulia Simonen Kuvat: Mercer

Mercerin vastuullisuusjohtaja Jane Ambachtsheer oli osa työryhmää, joka laati YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteita yli 10 vuotta sitten. Nykyään hän konsultoi kaikenkokoisia sijoittajia ympäri maailmaa vastuullisten sijoitusstrategioiden käyttöönotossa, jonka sijoittajakunta edustaa noin 2 000 miljardin dollarin sijoitusvarallisuutta.

”Suurin väärinkäsitys on edelleen se, että vastuullisuus syö tuottoja. Vaikutusvaltaisilla yksilöillä on edelleen ratkaiseva merkitys siinä, sitoutuuko organisaatio vastuullisen sijoittamisen edistämiseen”, Ambachtsheer sanoo.

Vastuullisuudesta tuli valtavirtaa

Jane Ambachtsheer on toiminut vastuullisen sijoittamisen parissa lähes 20 vuotta. Uransa aikana hän on todistanut vastuullisen sijoittamisen todellisen läpimurron, joka sai alkunsa YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteiden lanseerauksesta (UNPRI). Periaatteilla on nykyään yli 1 700 allekirjoittajaa ja niiden piirissä on jo yli puolet koko maailman sijoitusvarallisuudesta.

"Jotta vastuullisuudesta tulee prioriteetti, johdon on oltava sitoutunut"

”YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteet tekivät ESG -asioista (Environmental, Social, Governance) valtavirtaa. Sen jälkeen yhä suurempaan rooliin on nousemassa sijoittajien vaikutusmahdollisuudet, jotka käytännössä konkretisoituu vuoropuhelussa yritysten ja muiden sijoittajien kanssa”, Ambachtsheer sanoo.

Myös sijoitusten vaikutusten arvioinnista (Impact investing) on tulossa yhä tärkeämpää. Taloudellisen näkökulman lisäksi halutaan mitata ja edistää positiivisia yhteiskuntaan tai ympäristöön liittyviä vaikutuksia.

Massa kaipaa rinnalleen vaikutusvaltaista yksilöä 

Liiketoimintaympäristön arviointi, sidosryhmien odotukset, sääntely ja vastuullisen sijoittamisen taloudelliset perusteet ovat kaikki tärkeitä ajureita vastuullisen sijoittamisen käytännön käyttöönotossa. Edelleen ratkaisevassa roolissa ovat kuitenkin yksilöt.

”Kun sijoittaja päättää tarttua toimeen pelkän tiedostamisen sijaan, on usein kyse siitä, että joku vaikutusvaltainen henkilö yrityksen sisällä on lähtenyt ajamaan muutosta ja edistämään vastuullisuutta. Jotta vastuullisuudesta tulee prioriteetti, johdon on oltava sitoutunut”, Ambachtsheer korostaa.

Tässäkin valossa sijoittajien vaikutusvalta asettuu kiinnostavaan rooliin. Ambachtsheerin mukaan yleisin harhaluulo on edelleen, että vastuullisuus syö tuottoja. Saatavilla olevan datan määrän kasvu alkaa pikkuhiljaa nakertaa käsitystä.

”Vastuullisuuden liiketoiminnallisen arvon ymmärtäminen ja esiintulo on alkanut muuttaa vanhoja käsityksiä.”

Jane Ambachtsheer on puhumassa Tulevaisuus-seminaarissa tiistaina 19.9., miten sijoittajat voivat käytännössä huomioida vastuullisuuden salkussaan ja minkälaisia asioita yritysten liiketoiminnassa arvioidaan.

Tilaa uutiskirje

Haluan tilata sijoittamisen kuukausittaisen uutiskirjeen.

Kiitos tilauksesta!

Täytäthän ensin sekä nimesi että sähköpostiosoitteesi.

Lomakkeen lähettämisessä tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä