Vastikkeita rästissä - kuka vastaa?

10.8.2015 Ulla Simola / Taloustaito

Olen ostamassa asuntoa. Jos käy ilmi, että aiempi omistaja ei ole maksanut kaikkia vastikkeitaan, kuka vastaa niiden maksamisesta?

"Isännöitsijäntodistuksesta näkee, onko asunnon vastikkeita maksamatta. Ostajan kannattaa pitää huoli siitä, että rästit tulevat kaupanteon yhteydessä hoidettua.  Omistuksen vaihtumisesta huolimatta yhtiöllä nimittäin säilyy oikeus ottaa osake haltuunsa, jos rästejä on. Kauppasopimuksessa tulee myös aina sopia ajankohdasta, jona vastikevelvollisuus siirtyy myyjältä ostajalle", johtaja Irma Gillberg-Hjelt Danske Bankista kertoo.

Miten rahaliikenne käytännössä hoidetaan? Maksanko minä rästien verran vähemmän asunnosta myyjälle vai otetaanko rästit myyjän saamasta kauppahinnasta?

"Ostajana hoitaisin asian niin, että sovitusta kauppahinnasta tilitettäisiin ensimmäiseksi vastikevelat suoraan taloyhtiölle. Myyjä saisi siis kauppahinnan miinus vastikevelat. Näin ainakin varmistuisi, että vastikevelat tulevat maksetuksi."

Tutki taloyhtiön talouden tila

  • Asunnonostajalle taloyhtiön tila on tärkeämpi juttu kuin itse asunnon kunto. Jos taloa ja yhtiön taloutta ei ole hoidettu huolella, asunnon pintaremontistakaan ei ole pitkää iloa.
  • Miten maallikko osaisi arvioida taloyhtiön talouden kuntoa? Lue juttu 12.8.2015 ilmestyvästä Taloustaito-lehdestä.
  • Apua voi löytää myös pankeista. Esimerkiksi Danske Bankin verkkosivuilla on taloyhtiön talouden tilan arviointimalli, jonka avulla pääsee alkuun.


 

Tämä artikkeli  on Veronmaksajain Keskusliiton Taloustaito-lehden tuottamaa. Mandatum Life ei vastaa artikkelin sisällöstä eikä artikkelia ole pidettävä Mandatum Lifen tuotteisiin tai palveluihin liittyvänä neuvona tai kehotuksena.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä