Vapaus on mahdollisuuksien aukipitämistä

23.3.2017 (Päivitetty 19.6.2017) Anna Väre Kuvat: Kaapo Kamu ja Vesa-Matti Väärä

Nuorelle vapaus on elämän janoa, vanhemmalle ajan tuomaa ymmärrystä. Suurinta vapautta on irtautua itse luoduista rajoitteista, sillä synkimmät vankilat löytyvät mielen syövereistä. Sanotaan, että jos ei koskaan ole ollut kahleissa, ei ymmärrä vapaudesta mitään. Mutta kun vapautta antaa toiselle ihmiselle, luottamus kasvaa uskollisuudeksi. Miten vapauden ymmärtävät suomalaiset, jotka tarkastelevat vapautta myös työn kautta? Millaista on vapautua omista rajoista?

Itsenäisyysjulistus ei tee vapaaksi

"Näen vapauden mahdollisuuksien aukipitämisenä. Se pätee niin henkilökohtaisessa elämässä kuin valtioiden välisissä sopimuksissakin. Itselleni tärkeintä on mahdollisuus vaikuttaa omaan elämään vahingoittamatta muita.

Irakissa ja aavikon pakolaisleireillä vietetyn lapsuuden jälkeen olen kasvanut Suomessa, mutta tehdessäni rauhantyötä CMI:n asiantuntijana vierailen usein Irakissa ja muissa Lähi-idän maissa.

Pyrimme tukemaan naisten tasavertaista osallistumista neuvotteluihin, sillä he osaavat katsoa konflikteja uusista näkökulmista.

Maita vertailemalla on helppo nähdä, että pelkkä itsenäisyysjulistus ei tee maasta vapaata. Irak on ollut itsenäinen valtio jo lähes sata vuotta, mutta maan talous on 90-prosenttisesti riippuvainen öljyn hinnasta. Hintojen heittely orjuuttaa kansaa, ja sen takia monet asiat maan kehittämiseksi jäävät tekemättä.

Suomi on puolestaan onnistunut rakentamaan monitasoisen talouden, jossa ihmiset pystyvät tekemään elämäänsä liittyviä valintoja. Demokratia on juurtunut tärkeäksi osaksi identiteettiämme. Suomalaisista on kasvanut vahvan koulutusjärjestelmän sekä luotettavan oikeuslaitoksen ja vaalijärjestelmän myötä itsenäisiä ja vahvoja, mikä on tehnyt myös yhteiskunnasta vahvan. Luovuus ja kriittinen ajattelu ovat sallittuja.

Irakissa vastaavat kansalaisoikeudet puuttuvat, eikä ihmisillä ole oikeutta liikkua tai rakastaa vapaasti. Yleinen epävarmuus ja epäluottamus pakottavat ihmiset linnoittautumaan omille alueilleen ja välttämään matkustamista. Naisten elämä on erityisen rajattua, koska heidät nähdään koulutuksesta huolimatta ennemmin lastenkasvattajina kuin yhteiskunnan rakentajina.

Sukupuolten yhdenvertaisuutta kunnioittava politiikka on luonut eheämmän yhteiskunnan.

Rauhanrakennus- ja neuvottelutyössä pyrimme tukemaan naisten tasavertaista osallistumista neuvotteluihin, sillä he osaavat katsoa konflikteja uusista näkökulmista. Olemme kutsuneet irakilaisia asiantuntijoita tutustumaan suomalaiseen yhteiskuntaan, jotta he näkisivät, miten sukupuolten yhdenvertaisuutta kunnioittava politiikka on luonut eheämmän yhteiskunnan.

CMI:n kaltaisia toimijoita ei ole maailmalla monta, ja me olemme maailmalla haluttu kumppani. Esimerkiksi suurvaltojen tarjoaman avun taustalla vaikuttavat usein maiden omat intressit. Suomi on puolestaan maana liittoutumaton ja tarpeeksi kaukana kriisialueilta. Se avaa meille ainutlaatuisia mahdollisuuksia. Rauhanneuvottelijoina suomalaisilla on todella hyvä maine ja kokemus, joka olisi mahdollista brändätä kansainväliseksi vientituotteeksi.”

Hussein al-Taee on irakilaissyntyinen rauhanneuvottelija, joka työskentelee presidentti Martti Ahtisaaren perustaman konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativen Irak-asiantuntijana. Al-Taee on opiskellut liiketaloutta ja kansainvälistä politiikkaa Englannissa, Puolassa ja Suomessa.

 

Lue koko artikkeli: Vapaa elämään

Tilaa uutiskirje

Haluan tilata sijoittamisen kuukausittaisen uutiskirjeen.

Kiitos tilauksesta!

Täytäthän ensin sekä nimesi että sähköpostiosoitteesi.

Lomakkeen lähettämisessä tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä