Vankeus valmistaa vapauteen

23.3.2017 (Päivitetty 27.6.2017) Anna Väre Kuvat: Kaapo Kamu ja Vesa-Matti Väärä

Nuorelle vapaus on elämän janoa, vanhemmalle ajan tuomaa ymmärrystä. Suurinta vapautta on irtautua itse luoduista rajoitteista, sillä synkimmät vankilat löytyvät mielen syövereistä. Sanotaan, että jos ei koskaan ole ollut kahleissa, ei ymmärrä vapaudesta mitään. Mutta kun vapautta antaa toiselle ihmiselle, luottamus kasvaa uskollisuudeksi. Miten vapauden ymmärtävät suomalaiset, jotka tarkastelevat vapautta myös työn kautta? Millaista on vapautua omista rajoista?

"Yksilöiden erikoislaatuisuudesta kiinnostuneen aatehistorioitsija Isaiah Berliinin esittämään vapauden määritelmään liittyvät positiivinen ja negatiivinen ulottuvuus. Negatiivinen vapaus on vapautta sorrosta ja pakkovallasta, positiivinen vapaus puolestaan omaa kyvykkyyttä ja kaikkea sitä, mitä ihminen on vapaa tekemään. Näiden kahden puolen muistaminen on erittäin tärkeää, jos ihmisen vapautta rajoitetaan väliaikaisesti psyykkisen häiriötilan takia.

Psykiatrisessa hoidossa vapauden rajoittamisen tarkoituksena on estää ihmistä vahingoittamasta itseään tai muita tilanteissa, joissa hän ei itse ymmärrä sairauttaan.

Ihminen voi esimerkiksi kokea suorittavansa messiaanista tehtävää tai suojautuvansa erilaisilta hyökkäyksiltä. Maanikoille on tyypillistä hassata omaisuutensa mielipuolisiin hankkeisiin. Yleisesti psykiatrisessa hoidossa on korkea kynnys puuttua ihmisen vapauteen, ja tragediat ovat tunnetusti suurempia silloin, kun tilanteeseen ei puututa.

Kun ihminen vapautuu vankilasta, kuoleman riski jopa kahdeksankertaistuu.

Vapauden rajoittaminen tahdonvastaisesti yhdistää myös vankeja, joskaan muuten heistä ei voi puhua yhtenäisenä joukkona. Osa ihmisistä sopeutuu vankilaoloihin helposti, toinen puoli kärsii todella paljon.

Sanotaan, että herra on herra helvetissäkin. Talousrikolliset pärjäävät yleensä vankilassa hyvin. Ammatti¬rikolliselle vankeus voi olla välivaihe ja lomaa rikollisen elämästä.

Jotkut vangeista taas elävät parasta aikaansa laitoksessa, koska elämä rikollisten alamaailmassa voi olla kaikkea muuta kuin vapaata. Silloin vankeus edistää hengissä pysymistä, kun se antaa mahdollisuuden käyttää terveyspalveluita, kuntoilla ja opiskella. Kun ihminen vapautuu vankilasta, kuoleman riski jopa kahdeksankertaistuu.

Henkisen vapauden ja sovituksen löytämiseen on monenlaisia prosesseja. Osa ihmisistä katuu tekoaan asteittain, toiset taas näkevät itsensä rikoksensa uhrina ja sijaiskärsijänä. Raskainta vangitseminen on niille, jotka eivät ole koskaan voineet kuvitella tappavansa ihmistä, mutta niin on silti tapahtunut. Näiden ihmisten itsemurhariski on todella korkea, ja heitä on suojeltava itseltään.

Monet toivovat vaarallisille rikollisille elämää mahdollisimman kurjissa oloissa. Se ei kuitenkaan edistäisi heidän sopeutumistaan maailmaan, johon vankilan tehtävänä on heitä valmistaa.”

Hannu Lauerma on Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri sekä psykoterapeutti ja dosentti. Lauerma on kirjoittanut useita teoksia asioiden kääntöpuolesta, unista, psyykkisistä häiriöistä ja ihmismielen pahuudesta.

Lue koko artikkeli: Vapaa elämään

 

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä