Vallankumous yli rajojen

31.10.2014 Jari Sarelahti Kuvat: Tommi Vallisto

Tuettava teknologia, laitteiden internet, nettikaupankäynti, viestinnän reaaliaikaisuus. Olemme keskellä digitaalista murrosta, joka ravistelee mitä erilaisimpia pelikenttiä ja toimijoita.

Mobiililaitteiden käytettävyyden kehitys, big data, pilvipalvelut ja kuluttajien kiinnostus ovat luoneet hedelmällisen maaperän digitaalisten innovaatioiden vyörylle. Internet ei myöskään ole lakannut kehittymästä, teknisesti se muuttaa muotoaan mahdollistaen yhä laajemmat sovellukset. Tuoreimmissa innovaatioissa kiihottajana on toiminut mobiilius.  Ihmiset haluavat tiedon taskuunsa ja vapauden käyttää palveluita omien aika- taulujensa ja käyttömieltymystensä mukaisesti.

Digitalisoitumisen myötä asiakasuskollisuus mitataan päivittäin, kun muutokset asiakassuhteissa ovat vain napin painalluksen takana.

Digitalisoituminen heiluttaa myös yritysten segmentoitumista ja avaa uusia mahdollisuuksia innovatiivisille toimijoille. Perinteisten toimialojen rajat natisevat ja kansallisvaltioiden sisälle rakentuneet stabiloituneet toimijat kohtaavat ennennäkemättömiä haasteita, kun uusia pelinmuuttajia ilmaantuu markkinoille ennakkoluulottomien konseptien kera.  Hyvä esimerkki on verkkojätti Amazon, joka aloittaa kilpailun puhelinvalmistajien kanssa. Amazonin kännykkä toimii integroituna ostopäätteenä talon omaan sähköiseen kauppa-alustaan ja mahdollistaa siten laitteen aggressiivisen hinnoittelun.

Sosiaalisen median ansiosta uusi, onnistunut palvelu voi breikata päivässä ja saavuttaa aiemmin uskomattomilta tuntuneet volyymit hetkessä. Tulevien innovaatioiden tai murroksen ennustaminen on kuitenkin vaikeaa, eikä yrityksen näkökulmasta kovin oleellistakaan. Tärkeää on ymmärtää, mitkä tekijät ohjaavat digipalveluiden kehittymistä ja asiakkaiden tarpeita. Ymmärryksen jälkeen on vastattava haasteisiin. Oikean ja kattavan analyysin pohjalta tehdyt muutokset eivät auta yritystä vain pärjäämään, parhaimmillaan ne mahdollistavat yrityksen liittymisen pelinmuuttajien kerhoon.

"Maaperä on hedelmällinen digitaalisten innovaatioiden vyörylle."

Mobiili- ja www palveluiden rakentamisessa törmätään moniin teknisiin rajoitteisiin, jotka liittyvät tyypillisesti olemassa olevaan IT-arkkitehtuuriin ja datan laatuun tai saatavuuteen. Digipalveluiden rakentaminen edellyttää uudenlaista joustavuutta, reaaliaikaisuutta ja integroitavuutta järjestelmätasolla.  Uudet palvelut ovat tyypillisesti kokeiluluonteisia, ja jo käynnistettyäkin palvelua on kyettävä muuttamaan tiheästi.

Haasteet eivät kuitenkaan ole pelkästään teknisiä, edellytykset on luotava paitsi konehuoneen myös kannen puolella. Liiketoiminta ja IT on saatava palvelunkehityksessä tiiviimpään yhteistyöhön kuin koskaan aiemmin, ilman keinotekoisia raja-aitoja. Innovaatio ja nopeus saavutetaan vain kyvykkyyksiä sekoittamalla ja toimintaa soveltuvasti johtamalla. Ketterä kehitys vaatii toimiakseen uudenlaisia rooleja, osaamista ja vastuunjakoa – ja ennen kaikkea kykyä toteuttaa tarvittavat muutokset.

Digitalisoitumisen takana olevia muutosajureita on ymmärrettävä. Samalla on analysoitava omat edellytykset ja muutostarpeet sekä toteutettava tarvittavat kehitysaskeleet sopivalla tahdilla. Aktiivisille ja innovatiivisille yrityksille murros tarjoaa mitä herkullisimpia tilaisuuksia.

Eläköön vallankumous!

Jari Sarelahti
Kirjoittaja on Mandatum Lifen
Tietohallinto-yksikön johtaja

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä