Vaikuttaako hallintaoikeudesta luopuminen lahjaveroon?

4.6.2015 Taloustaito Kuvat: Taloustaito

Omistan Sipoossa kiinteistön, jonka olen saanut lahjaksi äidiltäni vuonna 2002. Kiinteistön arvo on tällä hetkellä 200 000 euroa. Äitini on pidättänyt kiinteistöön itselleen eliniäksi hallintaoikeuden, ja hän on asunut siellä tähän asti. Nyt 75-vuotias äitini miettii hallintaoikeudestaan luopumista. Koituuko luopumisesta minulle lahjaveroa?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Lahjaveroa voidaan määrätä hallintaoikeudesta luopumisen seurauksena.

Hallintaoikeuden pidättäminen on aikanaan alentanut sinulle kiinteistön lahjasta määrättyä lahjaveroa. Verottaja tulkitsee äitisi hallintaoikeudesta luopumisen uudeksi veronalaiseksi lahjaksi.

Lahjan arvo lasketaan sen mukaan, mikä on hallintaoikeuden arvo luopumishetkellä. Arvoon vaikuttavat omistamasi kiinteistön käypä arvo ja vuosituotto sekä hallintaoikeudesta luopuvan äitisi ikä luopumishetkellä.

Henkilön iän perusteella määräytyvä perintö- ja lahjaverolain mukainen ikäkerroin on 75-vuotiaalla kuusi. Verottaja käyttää tuottokertoimena viittä prosenttia, kun kyse on asuinkäytössä olevasta kiinteistöstä.

Niinpä hallintaoikeuden arvo olisi kertomiesi tietojen perusteella tällä hetkellä 6 x (5 % x 200 000) = 60 000 euroa. Lahjavero määrätään omaisuuden omistajan eli sinun maksettavaksi. Veroa tulee maksettavaksi ensimmäisessä veroluokassa vuoden 2015 alusta voimaan tulleen veroasteikon mukaan 6 170 euroa.

Lisää perintöverotukseen liittyviä artikkeleja Taloustaidon sivuilla »

Tämä artikkeli  on Veronmaksajain Keskusliiton Taloustaito-lehden tuottamaa. Mandatum Life ei vastaa artikkelin sisällöstä eikä artikkelia ole pidettävä Mandatum Lifen tuotteisiin tai palveluihin liittyvänä neuvona tai kehotuksena.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä