Vähäpäästöisemmät yritykset voittivat markkinan syksyllä

12.11.2015 Kuvat: Tomi Parkkonen

Sijoituksen vastuullisuus ja tuloksellisuus eivät missään nimessä sulje toisiaan pois, sanoo salkunhoitaja Carolus Reincke. Itse asiassa on yhä enemmän näyttöä siitä, että vastuullista liiketoimintaa harjoittavat yhtiöt ovat sijoituskohteina alojensa parhaimpia. Tämä näkyy myös esimerkiksi vähäpäästöisiä yhtiöitä painottavissa sijoituskohteissa.

”Sijoitussalkun hiilijalanjälkeä voi leikata huomattavastikin nyt, kun yritysten päästöistä on aiempaa parempaa tietoa”, Reincke sanoo.

Maailman osakemarkkinatuottoon 50 % pienemmällä hiilijalanjäljellä

Muutamassa vuodessa sijoitusmarkkinoilla on otettu harppauksia päästöihin liittyvän informaation keräämisessä sekä tiedon hyödyntämisessä sijoituspäätöksissä.

Maineriski, haittaverot ja kiristyvä sääntely voivat merkittävästi vaikuttaa yrityksen liiketoiminta-
ympäristöön.

”Hiilijalanjäljen pienentämisen ei tarvitse perustua sektorien poissulkemiseen tai yksittäisiin investointeihin. Ympäristöhaasteita voi taklata sijoittamalla hajautetusti kaikille sektoreille ja maantieteellisille alueille. Tätä strategiaa kutsutaan Decarbonisation-strategiaksi, mikä tarkoittaa hiilijalanjäljen pienentämistä”, Carolus Reincke sanoo.

Parasta on, että tuotosta ei silti tarvitse tinkiä. Reincken mukaan syksyllä hyvin pärjännyt vähäpäästöisiin yrityksiin sijoittava MSCI World Low Carbon Leaders -indeksi ylitti emoindeksinsä MSCI Worldin tuoton. MSCI World kuvastaa yleistä maailman osakemarkkinakehitystä.

”ML Tulevaisuus Ilmasto -indeksikorimme perustuu MSCI World Low Carbon Leaders -indeksiin. Alkutaival on ollut vakuuttava: ML Tulevaisuus Ilmasto -indeksikori on tuottanut elokuun lopusta marraskuun alkuun 10,15 %* ylittäen yleisen maailman osakemarkkinakehityksen”, Reincke sanoo.

MSCI World Low Carbon Leaders -indeksiin on valittu MSCI Worldin vähäpäästöisimmät yritykset kaikilta sektoreilta.

”Toimialapainot ovat hyvin lähellä MSCI Worldia. Sijoittaja saa siis maailmanlaajuisesti hajautetun salkun 50 prosenttia pienemmällä hiilijalanjäljellä. Vastuullinen sijoitus on siksi myös helppo päätös”, Reincke summaa.

Myös sijoitusmarkkinoilla on herätty ilmastonmuutokseen

Viimeisen puolentoista vuoden aikana sijoitusmarkkinat ovat heränneet yritysten päästöihin liittyviin sijoitusriskeihin. Viimeisin kannanotto nähtiin Englannin keskuspankin johtajalta Mark Carneylta, joka sanoi ilmastonmuutoksen väistämättä vaikuttavan talouden ja rahoitusmarkkinoiden vakauteen.

"Hiilijalanjäljen pienentämisen ei tarvitse perustua sektorien poissulkemiseen tai yksittäisiin investointeihin."

”Ilmastonmuutoksen sijoitusriskit liittyvät käytännössä yritysten päästöihin ja lainsäädäntöön. Jos hiilidioksidipäästöille annetaan hintalappu, päästöt käyvät hyvin kalliiksi yrityksille, joiden liiketoiminta edellyttää hiilidioksidipäästöjä. Hiilidioksidipäästöjen hinnoittelu on todennäköistä, mutta millä tavalla se toteutetaan on vielä vaikea sanoa”, Reincke sanoo.

Myös maineriski, haittaverot ja kiristyvä sääntely voivat merkittävästi vaikuttaa yrityksen liiketoimintaympäristöön. Vastaavasti yritykset, jotka ovat jo huomioineet ympäristövastuunsa, ovat suhteellisessa kilpailuetuasemassa muihin nähden.

”Vastuulliset yrityskäytännöt vaikuttavat jo nyt esimerkiksi siihen, huomioidaanko yritys tietyissä markkinaindekseissä vai ei. Sillä taas voi olla suora vaikutus yrityksen rahoituksen hintaan ja saatavuuteen”, Reincke pohtii.

Reincken mukaan vastuulliset sijoituskäytännöt erottuvat edukseen varsinkin pitkällä aikavälillä, vaikka viimeaikainen tuotto onkin ollut vaikuttavaa.

”Mennyt tuotto ei ole tae tulevasta, mutta se antaa viestin siitä, etteivät vastuullisuus ja voitto ole toisiaan poissulkevia. Pitkällä aikavälillä merkitys on jo hyvin paljon selkeämpi: menestyvät yritykset luovat omistaja-arvoa ja katsovat kaikessa toiminnassaan yhtä kvartaalia kauemmas.”

* ML Tulevaisuus Ilmasto -sijoituskorin tuotto ajalta 31.8.2015–4.11.2015.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä