Vaalit vaikuttavat sijoituksiin Indonesiassa

14.8.2014 BlackRock

Kehittyvien markkinoiden tuottokehitys tänä vuonna on yllättänyt monet, varsinkin aiemmin haavoittuviksi katsottujen talouksien osalta. iSharesin sijoitusstrategi Wei Li tarkastelee yhtä näistä talouksista. Indonesia on hyvä esimerkki siitä, miten vaalit voivat edistää myönteisiä muutoksia kehittyvillä markkinoilla.

Mitä Indonesiassa on tapahtunut viime aikoina?

"Indonesia on yksi kehittyvistä talouksista, joiden kutsumanimi oli 'hauraat 5' (The Fragile 5). Se kuului tähän joukkoon, koska maan vaihtotaseen alijäämä (% bruttokansantuotteesta) oli suuri verrattuna vastaaviin kehittyviin maihin", Wei Li sanoo.

Kun markkinoilta poistuu likviditeettiä ja maalla on suuri vaihtotaseen alijäämä, maan taloudella voi olla vaikeuksia löytää kasvuun tarvittavaa rahoitusta.

Wei Li

Wei Li

"Niinpä viime vuoden touko-kesäkuun laskun jälkeisenä neljänä kuukautena Jakartan indeksi putosi yli 20 %. Se menestyi heikommin kuin kehittyvät markkinat yleensä muiden hauraiden talouksien tavoin."

Tämän vuoden alusta indonesialaiset osakkeet ovat kuitenkin elpyneet ja nousseet yli 20 %. Ne ovat olleet parhaiten menestyneiden osakkeiden joukossa sekä kehittyvillä että kehittyneillä markkinoilla.

Täyskäännös

Tämänvuotiseen loistavaan menestykseen ovat vaikuttaneet vaihtotaseen ja tunnelman parantuminen kehittyvillä markkinoilla. Maaliskuussa BlackRock lisäsi taktisesti kehittyvien markkinoiden painoa, jonka jälkeen kehittyvien markkinoiden osakkeet ovat nousseet 15 %. Indonesian hyvään kehitykseen vaikutti myös odotukset uudistuksista heinäkuun alussa pidettyjen presidentinvaalien seurauksena.

"Indonesia on viimeisin esimerkki siitä, miten poliittiset muutokset voivat edistää kehittyville markkinoille tehtyjä sijoituksia, varsinkin kun vaaleja osuu paljon samalle vuodelle. Aiemmin tänä vuonna Intiassa pääministeri Modin saama äänivyöry sai intialaiset osakkeet 20 %:n nousuun vuoden alkuun verrattuna", Li sanoo.

Vaikka vaalien jälkeinen uudistusinto yleensä laantuu käytännön vaikeuksien takia, Intian arvopaperit pysyivät korkealla. Näyttää siltä, että Indonesia seuraa Intian jalanjäljissä.

"Myöhemmin tänä vuonna pidetään Brasilian presidentinvaalit. Siellä toiveet uudistuksista – etenkin jos oppositiojohtaja Aécio Neves voittaa – ovat nostaneet omaisuuslajeja Brasiliassa kautta linjan", Li sanoo.

ML Indonesia -indeksi on noussut yli 30 % tänä vuonna (tuotto% vuoden alusta 11.8.2014 arvoilla).

Tutustu sijoituskoriin »

Indonesian vaalit

Tämänhetkisten tulosten mukaan sijoittajille myönteinen Jokowi on voittanut vaalit noin viidellä prosentilla, mikä on nostanut kotimaisia omaisuuslajeja entisestään. Oppositiojohtaja Prabowo voi kuitenkin riitauttaa vaalituloksen.

Seitsemän Prabowoa tukevaa puoluetta on väitteiden mukaan tehnyt sopimuksen "pysyvän koalitiohallituksen" muodostamisesta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Jos näin on, muiden puolueiden halukkuus ryhtyä Jokowin koalition tukijoiksi voi vähentyä. Hintaheilunta voi siis lisääntyä joksikin aikaa hallintokiistojen ja vaihtelevien uudistusodotusten takia.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä