Uusia Palkkiorahastoja syntyy vauhdilla

24.2.2015 Kuvat: Tomi Parkkonen

Palkkio- ja henkilöstörahastojen markkina kääntyi viime vuonna voimakkaaseen kasvuun. Erityisesti aloilla, joilla on jo totuttu maksamaan henkilöstölle tulospalkkioita, hyödynnetään yhä useammin rahastoa palkkioiden maksujärjestelmänä.

Vuonna 2014 perustettiin 15 uutta rahastoa, ja kaikkiaan henkilöstörahastoihin maksettiin viime vuonna yli 63 miljoonaa euroa. Perustettavien rahastojen määrä moninkertaistui edellisiin vuosiin nähden, sillä tähän asti rahastoja on perustettu vuosittain muutamia.

Ensimmäisinä henkilöstörahastoja perustivat 1980- ja 90-luvun vaihteessa suuret työllistäjät kuten Sanoma, Metso ja Fortum, joiden rahastot ovat yhä käytössä.

"Kahden viime vuoden aikana uusia rahastoja on perustettu erityisesti pk-sektorille, esimerkiksi ICT:n ja konsultoinnin sekä kemianteollisuuden aloille. Toimialojen skaala on laaja, mutta yleisimmin rahastoja syntyy aloille, joilla jo hyödynnetään henkilöstön tulospalkkausta, Innovan toimitusjohtaja Jani Mikkola sanoo.

"Palkkiorahaston perustava yritys haluaa toteuttaa palkitsemista pitkäjänteisesti ja kannustaa työntekijöitä pitkäaikaiseen säästämiseen. Joissakin yrityksissä taustalla vaikuttaa halu laajentaa yrityksen omistusta henkilöstölle helpolla tavalla. Palkkiorahasto on tähän huomattavasti suoria osakejärjestelyjä kätevämpi väline."

Innostunut johto luo toimivan rahaston

Mikkolan mukaan henkilöstörahaston perustavia yrityksiä yhdistää myös halu kehittää palkitsemista ja palkitsemisviestintää.

"Uudet Palkkiorahastot rakennetaan usein niin, että työntekijä saa itse valita, haluaako hän rahastoida palkkionsa. Jotta henkilöstö kokee rahaston aidosti arvokkaaksi eduksi ja haluaa sitä hyödyntää, on asiasta keskusteltava laajasti ja yhdessä rakennettava mallista toimiva. Rahasto otetaan yrityksissä hyvin vastaan, kun asiasta itse innostunut johto vie sitä eteenpäin."

Mikkola arvioi, että vuoden 2015 aikana perustetaan 20 uutta rahastoa. Yksityinen sektori on hallinnut markkinaa tähän asti, mutta julkisella sektorilla ensimmäiset hankkeet ovat jo käynnissä.

Suomalaiset Palkkio- ja henkilöstörahastot vuoden 2015 alussa

Rahastojen määrä 68
Jäsenten määrä 115 000
Rahastoissa olevien pääomien määrä n. 535 milj. €

 

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä