Lindholm, Berndt - Merimaalaus (ajoittamaton)

Ahneus iskee, kun mukaan haluaisi poimia kaiken

13.10.2017 Laura Friman Kuvat: Sammon kokoelma/Rauno Träskelin

Sammon kokoelma vie löytöretkelle suomalaisen kuvataiteen historiaan. Kokoelman helmet nostetaan pian esille Helsingin Taidehallissa.

”On poikkeuksellista saada samaan tilaan tällainen määrä hyviä töitä pitkältä aikajänteeltä. Sammon kokoelma kattaa hienosti suomalaista taidetta. Sen vanhimmat, lähes kaksisataavuotiaat teokset ovat peräisin jo itsenäisyyttä edeltäneeltä ajalta.

Moni saapuu näyttelyyn juuri näiden vanhimpien teosten takia. Siinä ei ole mitään vikaa, mutta onneksi kävijä näkee samalla käynnillä myös muiden aikakausien työt ja altistuu niille väistämättä.

1970- ja 1980-lukujen konkretismi ovat Sammon kokoelmassa valtavan hyvin edustettuina. Kuraattorilla on niiden äärellä käsissään suoranainen runsaudenpula, sillä näyttelytilat ovat rajalliset. On helppo joutua ahneuden kouriin, kun haluaisi poimia mukaan kaiken. Nostan mieluusti esiin taiteilijoita, jotka ansaitsevat tulla löydetyiksi.

Tyylilajien määrästä huolimatta taidekokoelmalla on aina tietty, oma henkensä.

Taide on ikuista aaltoliikettä. Välillä taiteilija painuu piiloon, sitten nousee taas esiin. Tämä jännittävä aallokko näyttäytyy myös Taidehallin näyttelyssä. Monelle vanhemmalle työt eivät ole tuntemattomia, mutta ovat silti saattaneet hetkellisesti unohtua. Nyt niihin liittyvät muistot voi kaivaa esille muistilokeroistaan. Nuoremmalle kävijälle Sammon kokoelma taas tarjoaa tavan hahmottaa suomalaista taidehistoriaa yhdellä käynnillä.

Tyylilajien määrästä huolimatta taidekokoelmalla on aina tietty, oma henkensä. Kokoelma ei myöskään koskaan kata kaikkea – eikä kuulukaan. Juuri se on taidekokoelman juju ja hienous.

Kuvataide tarjoaa näennäisesti erityisesti esteettisiä elämyksiä. Vaikka se ei ole varsinaista lääkettä, valeriaanaa tai aspiriinia, se voi hoitaa omalla tavallaan katsojaa. Samalla se antaa mahdollisuuden kelata omia ajatuksiaan ja saada uudenlaisia virikkeitä.

Tärkeintä kuitenkin on, että näyttelykokemus on yksinkertaisesti suuri nautinto.”

Taidekuraattori Tuula Karjalainen

 

Lue koko artikkeli Taideaarteiden äärellä.

Taiteen henki

Sammon laajaa taidekokoelmaa esittelevä Taiteen henki nähdään Helsingin Taidehallissa 25.11.–31.12.2017

Taiteen henki on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Kattava kokoelma pitää sisällään noin 1000 teosta, joista näyttelyn kuraattorina toimiva taidehistorioitsija Tuula Karjalainen on koonnut noin 120 teoksen katsauksen kotimaisen taiteen tarinaan 1820-luvulta 1990-luvulle.

Sammon taidekokoelman tuo suuren yleisön nähtäville tytäryhtiö Mandatum Life sekä Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva.

www.taiteenhenki.fi

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä