Tutkijat: raha motivoi työntekijää

21.9.2015 Kuvat: iStock, Tomi Parkkonen, Anu Hakonen

Työntekijöiden innostamisesta puhuttaessa kuulee usein väitteitä, joiden mukaan rahalliset palkkiot eivät motivoi eivätkä työntekijät arvosta niitä. Palkitsemistutkimukset ja -tutkijat kumoavat kuitenkin väitteet yksiselitteisesti: tulokset osoittavat selkeästi, että suorituksen perusteella myönnettävillä rahallisilla palkkioilla on positiivinen vaikutus sekä motivaatioon että työssä menestymiseen.

”Ihmiset ovat erilaisia ja esimerkiksi raha motivoi eri ihmisiä eri tavalla”, Aalto-yliopiston tutkijatohtori Anu Hakonen myöntää.

”Yksi keskeinen tekijä motivoivassa palkitsemisessa on kuitenkin riittävän houkutteleva palkkio”.

Riittävän houkutteleva palkkio on motivoivan palkitsemisen edellytys.

Anu Hakonen

Hakosen mukaan tavoitteiden pitää olla realistisia ja työntekijän saavutettavissa. Lisäksi työntekijän on tiedettävä, mitä hänen pitää saada aikaiseksi ja oltava varma, että palkkio myös annetaan.

Houkutteleva palkkio on Hakosen mukaan riittävän suuri omaan tilanteeseen nähden sekä suhteessa muualla vastaavasta työstä maksettaviin palkkioihin. Myös henkilön omat arvostukset vaikuttavat tietysti siihen, miten houkuttelevaa rahan tavoittelu on.

Johtamisen professori Sven Kepes Virginian yliopistosta sanoo, että tutkimusnäyttö rahallisten palkkioiden motivaatiota parantavista vaikutuksista on kiistaton. Kenttätutkimukset ovat esimerkiksi osoittaneet, että rahalliset palkkiot vahvistavat sisäistä motivaatiota¹ ja korreloivat positiivisesti suoriutumisen kanssa².  On myös todettu, että kyselyissä ihmiset usein vähättelevät palkan merkitystä esimerkiksi sosiaalisista syistä johtuen.³

Keskeinen tekijä vaikuttavuuden synnyssä on kokemus oikeudenmukaisuudesta.

Johanna Maaniemi

Suomalaista yhteiskuntaa kiinnostaa juuri nyt, miten tuloksellisuutta voidaan organisaatioissamme parantaa. Tutkijatohtori Aino Tenhiälän vastaus on kaksitahoinen. Jos yritys etsii uusia toiminta-alueita tai pyrkii kehittämään uusia tuotteita ja innovaatioita, parhaiten toimii tulokseen ja suoritukseen perustuvan palkitsemisen ja riittävän korkean peruspalkkatason yhdistäminen. Jos yrityksen strategiana taas on tehostaa nykyistä liiketoimintaa, kannattaa pitää maltilliset peruspalkat, mutta uralla etenemiseen riittävän korkeat palkankorotukset.

Innovan palkitsemisasiantuntija Johanna Maaniemi painottaa lisäksi, että keskeinen tekijä rahan vaikutusten synnyssä on kokemus palkitsemisen oikeudenmukaisuudesta. Työntekijän on koettava reiluiksi sekä arviointiin liittyvät menettelytavat että itse palkkiot.

Palkitsemisen vaikutuksista ja palkitsemisen kehittämisestä muuttuvassa työelämässä keskusteltiin Aalto-yliopiston palkitsemisen tutkimusohjelman juhlaseminaarissa 3.9.2015. Seminaarissa julkaistiin Anu Hakosen ja Minna Nylanderin toimittama kirja Palkitseminen ihmisten johtamisessa. Kirjan kirjoittamiseen ovat osallistuneet myös Innovan asiantuntijat Anna Ylikorkala, Sini Jämsén ja Johanna Maaniemi.

Huomioita ja lähteitä

¹ Eisenberger et al., 1999. Myös vahvempi, aiempia tutkimuksia yhdistelevä meta-analyyttinen tutkimus on osoittanut, että rahalliset palkkiot eivät vähennä sisäistä motivaatiota: Cameron & Pierce, 1994; Eisenberger & Cameron, 1996
² Garbers & Konradt, 2014; Jenkins et al., 1998
³ Feldman & Arnold, 1978; Rynes et al., 1983

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä