Tuotto siellä, tappio täällä – ”Erot suuria sektoreittain”

12.11.2015

Voimakkaat markkinaliikkeet ovat leimanneet osakesijoittajan vuotta. Salkunhoitajamme kertovat, miten nyt käynnissä oleva tuloskausi on sujunut ja mistä tuottoerot sektoreittain johtuvat.

#tuloskausi

Tuloskasvu kolmannen vuosineljänneksen osalta on ollut Euroopassa positiivinen tähän mennessä raportoineiden yritysten osalta, jos energiasektori jätetään tarkastelusta pois. Sektorien välillä on kuitenkin ollut huomattaviakin tuottoeroja. Paras sektori on saattanut tuottaa yli 20 prosenttia, huonoin on pakkasella vastaavan verran.

”Tuottoerot sektorien välillä ovat paikoittain todella huomattavia, jopa 40 prosenttiyksikön luokkaa. Yksi kärsineistä sektoreista on ollut hyödykkeet”, sanoo salkunhoitaja Samuli Outinen.

Tuloskauden aikana peliä on muuttanut myös entisestään vahvistunut dollari.

”Korkotason ollessa matala alhaiset hyödykehinnat ovat hyödyttäneet kuluttajasektoria”, Outinen jatkaa.

Euroopassa haasteena ovat tällä hetkellä sykliset yritykset sekä pankkisektorin liikevaihto. Pankkien liikevaihdot eivät juuri kasva, sillä talouskasvu on ollut matalaa.

”Tilaa kustannusleikkauksille on, ja useiden pankkien osingonmaksukyky on hyvä, joten tuottoja voi näillä osakkeilla tehdä. Hitaampi maailmantalouden kasvu puolestaan aiheuttaa päänsärkyä syklisille yhtiöille”, Outinen pohtii.

#euro #vienti

Tuloskauden aikana peliä on muuttanut myös entisestään vahvistunut dollari.

”Siihen kun lisää vielä EKP:n viestin mahdollisesta lisäelvytyksestä, euron heikkenemisen suhteessa taalaan pitäisi jo tuoda lisäpontta Euroopan viennille”, Outinen sanoo.

"Suuret vahvan brändin omaavat globaalit yritykset pärjäävät hyvin tässäkin ympäristössä."

Pohjoismaista Suomi ja Ruotsi ovat heikkenevän euron suurimpien hyötyjien joukossa.

”Pohjoismaissa on jo saatu kattava leikkaus tuloksia, lähes 90 prosenttia suurista yrityksistä ovat raportoineet. Tuloskasvu on lievästi negatiivista, mutta lukua on painanut yksittäisten sektorien huonompi pärjääminen”, sanoo salkunhoitaja Matias Rundgren ja nimeää mm. öljy- ja kaasusektorin.

”Yksittäisten sektorien vaikutus näkyy kokonaistuloskasvussa. Jos nämä sektorit putsaa pois, tilanne on jo valoisampi. Vahva dollari on tukenut eurooppalaisia vientiyrityksiä”, Rundgren jatkaa.

Mutta miten valuutta vaikuttaa Yhdysvalloissa?

”Valuutalle on pedattu paljon. Monet suuret yritykset Yhdysvalloissa voivat kärsiä vahvasta dollarista, mutta suuret vahvan brändin omaavat globaalit yritykset pärjäävät hyvin tässäkin ympäristössä. Tuloskauden kommenteissa on näkynyt, että ilman valuuttataakkaa tulos olisi saattanut olla erinomainen”, Outinen arvioi.

Tilaa muistutus Markkinakatsaus Live-lähetyksestä

Mukana markkinan menossa? Salkunhoitomme tuoreimman näkemyksen saat Twitteristä.

Twiittien takana ovat Salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen sekä salkunhoitajat Janne Holtari, Samuli Outinen, Carolus Reincke, Matias Rundgren ja Kristian Nihtilä.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä