Tieto lisää turskaa

1.4.2016 Jukka Pirskanen Kuvat: Bryan Saragosa
Jukka Pirskanen

Jukka Pirskanen

Tiedosta ei ole ainakaan puutetta. Sitä on sijoitusmarkkinoilla enemmän kuin koskaan, ja se liikkuu nopeammin kuin koskaan. Tieto helpottaa sijoittajan päätöksentekoa, mutta se myös heiluttaa markkinoita suuremmalla voimalla kuin aiemmin. Houkutus hätäisiin päätöksiin kasvaa.

Viime vuoden jälkipuoliskolla alkanut voimakas markkinaheilunta on jatkunut tämän vuoden puolella. Tilanne koettelee sijoittajien hermoja ja kärsivällisyyttä.

Öljyn hinta, Kiinan talous, keskustelu Britannian tulevaisuudesta EU:ssa, geopoliittinen tilanne ja voimistunut pakolaiskriisi sekä Yhdysvaltojen presidentinvaalit ovat esimerkkejä aiheista, jotka ovat lisänneet epävarmuutta jo entuudestaan vaikeasti arvioitavilla sijoitusmarkkinoilla.

Harva meistä tekee hätäillessään punnittuja päätöksiä. Harkitun ketteryyden merkitys korostuu, kun muutosten ennakointi vaikeutuu. Sijoittajan kannattaa yrittää pysyä rauhallisena kaikissa tilanteissa. Olennaista on peilata mahdollisimman harkitusti omaa riskinsietokykyä omiin tavoitteisiin ja markkinatilanteeseen.

Tietotulvan kohinassa on tärkeää löytää luotettavia keskustelukumppaneita. Heidän kanssaan voi arvioida sijoitusmarkkinoiden näkymiä ja luoda joustavan suunnitelman, jolla tavoitteeseen voidaan päästä.

Kun oma tai markkinatilanne muuttuu, sijoittajalla on käytännössä kolme vaihtoehtoa: Voi ottaa aikalisän ja siirtää unelman aikataulua hieman kauemmaksi. Vaihtoehtoisesti voi sijoittaa unelmaansa enemmän kuin alun perin ajatteli. Tai – jos sijoittajan tilanne sen sallii – ottaa aiempaa suurempia riskejä.

Kyllä, on mahdollista, että tieto lisää turskaa. Automaattista syyn ja seurauksen suhdetta ei kuitenkaan ole, eikä turskaa tietenkään kannata ehdoin tahdoin ottaa. Sen välttämiseen tarvitaan parempi suunnitelma, hyviä keskustelukumppaneita ja rautaiset hermot.

Kirjoittaja on Mandatum Lifen varainhoidon johtaja.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeessä käsittelemme muun muassa sijoittamista, työelämän aiheita sekä omaa arkea ja riskeihin varautumista.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä