Tiedätkö, miten valuuttaliikkeet vaikuttavat salkkuusi?

17.11.2014

Sijoittajat hajauttavat salkkuaan yhä enemmän euroalueen ulkopuolelle. Tiedätkö, miten valuutat voivat vaikuttaa sijoituksiisi? Valuutat ovat merkittävä markkinatekijä ja ne voivat tuoda yksittäiselle sijoittajalle merkittävän voiton – tai tappion.

Valuuttaliikkeet ovat olleet ajoittain suuriakin, mutta poikkeukselliseksi nykytilanteen tekee pitkään jatkunut keskuspankkien rahaelvytys, jonka tarkoitus on myös vaikuttaa valuuttoihin.

Tausta: Heikkenevä paikallisvaluutta edesauttaa vientiyritysten tuloksentekokykyä 

Historiallisesti katsottuna 10 % heikentynyt valuutta on parantanut euroalueen yritysten tuloksia 3–6 %. Nykyisessä taloustilanteessa lukemat ovat merkittäviä. Siksi euron heikentymisen vaikutusta yritysten tuloksiin pidetään tarkkaan silmällä: Euro on heikentynyt toukokuun alusta noin 10 % dollaria vastaan, mikä parantaa euroalueen vientiyritysten kilpailukykyä ja sitä kautta potentiaalista tuloksentekokykyä pidemmällä aikavälillä.

Euroopassa yritykset ovat yhä paremmassa tuloskunnossa.

Valuuttakursseilla on merkittäviä vaikutuksia kilpailukykyyn erityisesti, kun yritys toimii globaalisti ja käy kauppaa useassa eri valuutassa. Valuuttakurssien muutokset heijastuvat yrityksen toimintaan esimerkiksi kansainvälisten toimintojen, kuten tilinpäätösten, lainojen sekä ulkomaanvaluutassa olevien kassavirtojen osalta. Euroopassa yritykset ovat yhä paremmassa tuloskunnossa ja euron heikentyessä vientiyritysten kilpailukyky paranee.

Ota markkinanäkemystä sijoituspäätöksesi tueksi

Valuuttaheilunta näkyy jokaisen sijoittajan salkussa, mutta vaikutukset voivat olla suoria tai epäsuoria. Sijoitettaessa eri valuutassa kannattaa huomioida, että valuutta on yhtä tärkeä tekijä kuin itse sijoituksen tuottopotentiaali. Valuuttaliikkeiden huomioiminen sijoituspäätöksissä edellyttää markkinoiden syy-seuraus -suhteiden ymmärtämistä: esimerkiksi miten keskuspankkipolitiikka vaikuttaa valuuttoihin.

Valuuttasuojaus – miksi ja miten?

Itse sijoituksen tuotto voi olla jopa merkityksetön, jos valuutta heikentyy voimakkaasti samaan aikaan. Esimerkiksi pohjoismaisella yrityslainamarkkinalla norjan kruunun suojaus on osoittautunut tärkeimmäksi menestystekijäksi: norjan kruunu heikentyi viime vuoden aikana jopa 13 %, mikä olisi nollannut markkinatuoton hetkessä. Varsinkin korkosijoituksissa ammattilaisen toteuttama korko- ja valuuttariskien hallinta on järkevä valinta.

Sijoitettaessa eri valuutassa kannattaa huomioida, että valuutta on yhtä tärkeä tekijä kuin itse sijoituksen tuottopotentiaali.

Indeksituotteet ovat helppo tapa saavuttaa vieraita markkinoita myös valuuttasuojatusti. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, onko kohdemarkkinan valuutta suojattu vai ei. Joskus suojaus voi osoittautua tuottoa rajoittavaksi tekijäksi.  Esimerkiksi hyvin noussut USA:n S&P 500 -indeksi on tuottanut hieman alle vuodessa sijoittajalle joko yli 20 % tai 10 %. Tuotto jäi 10 %:iin, jos dollari (USD) oli suojattuna. Dollarin vahvistuminen toi merkittävän tuoton sijoittajalle, joten suojaus olisi jarruttanut tuottoa.

Ajankohtaista juuri nyt: Japanin osakemarkkinanäkymät ovat parantuneet elvyttävän keskuspankkipolitiikan ansiosta. Näkemyksemme mukaan sijoitukset japanilaisiin osakkeisiin kannattaa tehdä valuuttasuojatusti, sillä elvyttäminen heikentää paikallista valuuttaa jeniä (YEN) voimakkaasti. Yksityissijoittajalle kustannustehokas tapa sijoittaa valuuttasuojatusti japanilaisiin osakkeisiin on ETF:n kautta (iShares MSCI Japan EUR Hedged UCITS ETF).

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä