Taide iskee itsesuojelumekanismin ohi

13.10.2017 Laura Friman Kuvat: Sammon kokoelma/Rauno Träskelin

Sammon kokoelma vie löytöretkelle suomalaisen kuvataiteen historiaan. Kokoelman helmet nostetaan pian esille Helsingin Taidehallissa.

Taide iskee itsesuojelumekanismin ohi

”Muutaman vuoden vanha englantilainen tutkimus paljasti, että taidenäyttelyissä käy nykyään enemmän ihmisiä kuin jalkapallo-otteluissa. Kehitystä selittää osaltaan varmasti se, että elämme visuaalisuuden kyllästämässä maailmassa. Viittausten ja kehysten ymmärtäminen on muuttunut tärkeämmäksi. Ehkä siksi museoiden kävijämäärät ovat kasvussa sekä meillä että muualla.

Kuvataidetta voi katsoa myös älylaitteen näytöltä. Teoksen ja katsojan välissä oleva linssi aiheuttaa kuitenkin väistämättä tietynlaisen vääristymän, vaikka kuvaamiseen ja tallentamiseen panostetaankin entistä enemmän.

Museossa pääsee todelliseen vuorovaikutukseen taiteen kanssa. Yksittäisen teoksen rinnalla näyttelyn kokonaisuudella on kaarensa, jossa työt muodostavat jatkumon. Kun katsoo yhtä teosta, silmäkulmassa näkyy jo jotakin muuta.

Museokäynti onkin myös sosiaalinen tapahtuma.

Taidemuseoiden suurimpia kilpailijoita ovat kotisohva ja suoratoistopalvelut. Pelkomme on, että kaikesta kulttuurissamme pitäisi tehdä mahdollisimman joutuisaa. Silti kukaan ei valita, jos joutuu jonottamaan menestysnäyttelyyn puoli tuntia. Museokäynti onkin myös sosiaalinen tapahtuma. Kanssakäyminen voi tapahtua puolivahingossa: ventovieraat päätyvät usein keskustelemaan keskenään teosten äärellä.

Kuvataide iskee ihmisen itsesuojelumekanismin ohi. Siksi teosten äärellä liikututaan usein kyyneliin, ja ne tarjoavat kävijöille suoranaisia avainkokemuksia. Parasta palautetta on, kun ennalta ennakkoluuloinen museovieras kertoo tulleensa paikalle vaimon pakottamana, mutta ilmoittaapalaavansa seuraavaankin näyttelyyn. Silloin olemme onnistuneet.”

Taidehallin johtaja Jan Förster

 

Lue koko artikkeli Taideaarteiden äärellä.

Taiteen henki

Sammon laajaa taidekokoelmaa esittelevä Taiteen henki nähdään Helsingin Taidehallissa 25.11.–31.12.2017

Taiteen henki on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Kattava kokoelma pitää sisällään noin 1000 teosta, joista näyttelyn kuraattorina toimiva taidehistorioitsija Tuula Karjalainen on koonnut noin 120 teoksen katsauksen kotimaisen taiteen tarinaan 1820-luvulta 1990-luvulle.

Sammon taidekokoelman tuo suuren yleisön nähtäville tytäryhtiö Mandatum Life sekä Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva.

www.taiteenhenki.fi

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä