Sukelluksen aistimaailma ja ärsykkeet poikkeavat arkielämästä

23.3.2017 (Päivitetty 29.6.2017) Laura Friman Kuvat: Vesa-Matti Väärä

Suomalaiset vedet ovat yhtä ihmeellisiä kuin tropiikin turkoosit valtameret. Sukeltajat näkevät jo, kuinka Itämeren vointi paranee.

Jos makaa ihan pohjaa vasten, ne tulevat. Meren pohja on vatsaa vasten hiekkainen. Raapivat pikkukivet eivät tunnu märkäpuvun läpi. Aistit heräävät, ihan kuin joku olisi hyvin lähellä. Sitten se tapahtuu: raitakylkiset ahvenet uskaltautuvat uiskentelemaan ihmisen ympärille.

Vedenalaista kuvaamista harrastava Vesa-Matti Väärä tietää, miten meren pohjassa kannattaa käyttäytyä, jos haluaa saada saalista – ei tosin koukkuun, vaan kameran muistiin.

Kullakin kalalajilla on oma temperamenttinsa. Ainoastaan verkkaisuus tepsii oikeastaan kaikkiin. Vaikka kalat ovat arkoja, ne osuvat välillä lähelle, kun malttaa liikkua tyynesti.

Reviiritietoisen hauen katseessa on viisasta syvyyttä, lahnaparvet ovat hölmömpää väkeä.

Vesa-Matti Väärä

Vesa-Matti Väärä

Kun kaikki menee nappiin, sävykkäät valokuvat ovat yhtä aikaa selkeitä ja salaperäisiä: hontelo meduusaparvi, yksityiskohta proomun hylystä, aaltoon iskevä sadepisara myrskysäällä. Lituskainen kampela hiekkapohjaa vasten tai pohjaan vajonnut ja kasvillisuuden kuorruttama, hylätty kansituoli vierasvenesataman laiturin kupeessa.

Usein ei tapahdu mitään

Vesa-Matti Väärän rakkaus sukeltamiseen syttyi jo pikkupoikana, kun hän sai nauvolaisella hiekkarannalla käsiinsä ensimmäisen snorkkelinsa. Isovanhempien mökillä vietetyt kesälomat kuluivat rantavedessä simpukoita keräten. Samoissa vesissä hän viihtyy yhä. Hän tahtoo näyttää kuvillaan, mitä Saaristomeri ja Itämeri kätkevät pintansa alle.

Meri ei tarjoile uskomattomia otoksia jatkuvalla syötöllä. Usein käy niin, että sukellusreissulla ei tapahdu mitään kummallista tai kuvaamisen arvoista. Joskus pinnan alla on yksinkertaisesti tylsää. Mutta ne poikkeukselliset hetket korvaavat kaiken.

”Sukelluksen aistimaailma ja ärsykkeet poikkeavat arkielämästä. Merenalainen maailma edustaa minulle täyttä tyyneyttä, itsenäisyyttä ja selkeyttä. Pinnan alla olen itseni kanssa, rauhassa – kuten tässä maailmassa on välillä tarpeenkin olla. Yhteydessä luontoon koen oman pienuuteni ja heikkouteniuudella ja tarpeellisella tavalla.”

Hetken ajan ihminen elää samoilla säännöillä kuin kalat.

Vedenalainen kuvaaminen ei ole ainoa laji, joka houkuttelee Väärän märkäpukuun. Hän on harrastanut sukelluskalastusta kilpatasolla jo toistakymmentä vuotta. Lajissa käytetään vapaasukellusvälineitä ja harppuunaa.

”Pitkillä räpylöillä polskutellessa olen oman fysiikkani varassa. Sukeltaminen vaatii omien rajojen tuntemista sekä kunnioitusta merta kohtaan. Vedessä on pysyteltävä tyynenä, ja olon on oltava turvallinen.”

Väärälle sukeltaminen on kaikissa muodossaan ennen kaikkea pakokeino todellisuudesta.

 

Lue koko artikkeli: Minne äänet katosivat

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä