Siunattu työ

3.10.2014 Anna Väre Kuvat: Marko Rantanen

"Työ on siunaus, joka näyttää kiroukselta", totesi kirjailija Maksim Gorki 1800-luvun puolivälissä.

Työ on siirtynyt pelloilta toimistoihin, ja yhä useampi ajattelee hyvää työpäivää flow-tilana, jossa aika kuluu kuin siivillä. Koska työ vie ainakin kolmanneksen elämästä, on sen mielekkyyttä syytä arvioida. Onko työ kutsumus vai kahle?

Kysyimme valmentajalta, yrittäjältä ja tutkijalta, mitä työ heille antaa ja mitä se merkitsee.

Henrik Dettmann
Luovuttaminen ei ole vaihtoehto

Henrik Dettmann on Suomen miesten koripallomaajoukkueen, Susijengin, päävalmentaja. Dettmann on työskennellyt valmentajana viidellä vuosikymmenellä. Vuosina 1997–2003 hän valmensi Saksan maajoukkuetta, joka voitti MM pronssia Indianapolisissa 2002. Tänä vuonna Suomen koripallomaajoukkue osallistui ensimmäistä kertaa MM-kisoihin Dettmannin luotsaamana.

Valmentajan pitää olla hereillä. Hänen pitää nähdä mitä pelaajat tuntevat ja ajattelevat ja osata kohdentaa ajatukset olennaiseen: harjoitteluun ja pelikentälle. Kaikki muu on epäolennaista.

Koripallomaajoukkueen saavuttamat tulokset ovat vaatineet pitkäjänteistä työtä ja sitoutumista. Vaatimustason on oltava korkealla, mutta muilta ei voi vaatia enempää kuin itse antaa. Vaikka työ on elämässäni kellon ympäri, koen sen ennemmin leikkinä. Se tarkoittaa, että asiat on hyvä tehdä tosissaan mutta hymy huulilla.

"Muilta ei voi vaatia enempää kuin itse antaa."

Susijengin nuorena aloittama leikki on nyt alkanut maksaa palkkaa. Toisin kuin maailmalla, Suomessa urheilua ei vielä mielletä oikeaksi ammatiksi. Itse olin 'oikeissa töissä' 90-luvun alkuun saakka.

Valmentamisen kautta olen oppinut ymmärtämään erilaisia ihmisiä, maailmoja ja kulttuureita. Työssä, jossa tunteilla on suuri merkitys, tapahtuu mielenkiintoisia asioita. Hyvä fiilis tarttuu helposti, mutta ansana on ajatus, että asiat tulevat ilmaiseksi. Pelissä on pystyttävä keskittymään hetkeen ja unohdettava entiset saavutukset.

Urheilun koko viehätys on siihen liittyvässä jännityksessä. Luin jostain, että ihminen tekee 60 000 päätöstä päivässä. Jos koripallossa alkaa ajatella, on jo myöhässä. Tekemisen täytyy tulla selkäytimestä, ja siihen päästään vain harjoittelemalla. Tarkoituksenmukainen harjoittelu ja riittävä toisto palkitsevat lopulta. Tämä pätee kaikessa elämässä.

Valmentaja ei saisi koskaan menettää uskoaan joukkueeseen. Luovuttaminen ei ole vaihtoehto, sillä urheilussa siihen loppuu kaikki. Jos kivi ei käänny nostamalla, on vaihdettava metodia ja löydettävä uusi reitti. Jos näkee edessään pelkkiä mörköjä, tulee elämästä raskasta.

Ihmisen pitää uskaltaa unelmoida isosti ja epärealistisesti. 40 vuotta valmentajana ovat opettaneet, että paras tapa elää on olla vuorovaikutuksessa. Menestykseni eivät ole minun, vaan koko joukkueen ja toimintaamme tukevan yhteisön menestyksiä. Se kertoo, että työllä on merkitystä.

Sara Nyyssölä
Lähdetään nollasta ja kokeillaan

Sara Nyyssölä on yksi käytettyjä vaatteita myyvän We Started This -verkkokaupan (wst.fi) perustajista. Ystävistä koostuva viisihenkinen yrittäjäryhmä lanseeraa syksyllä laadukkaiden second hand -vaatteiden myyntiin suunnatun Remarket.fi-markkinapaikan. Kesän aikana palvelua on kehitetty Aalto yliopiston Entrepreneurship Societyn Summer of Startups -ohjelmassa.

Työssäni pääsen toteuttamaan itseäni, mutta se ei ole pääasia. Ensisijaista on, että meillä on kannattava liikeidea ja olen hyvä asioissa joita teen. Haluamme muuttaa ihmisten asenteita kuluttamista kohtaan. On hienoa, kun joku sanoo ostaneensa ensimmäistä kertaa jotakin käytettyä, vaikka on aiemmin suhtautunut ajatukseen negatiivisesti.

Sara Nyyssölä

Sara Nyyssölä

Pääsen myös jatkuvasti tekemään uusia asioita. Asenteemme on, että lähdetään nollasta ja kokeillaan. En esimerkiksi ollut kovin hyvä valokuvaaja, mutta koska emme voineet palkata valokuvaajaa, päätin opetella itse. Monessa firmassa tuskin annettaisiin samanlaisia mahdollisuuksia. Siksi uskon, että moni on täysin tietämätön omasta lahjakkuudestaan, kunnes kokeilee uutta.

We Started This -verkkokaupassamme on viisi perustajaa, ja yritys on vahvistanut ystävyyttämme. Meillä kaikilla on korkeat laatuvaatimukset, on helppo luottaa muiden hoitavan työnsä kunnolla. Kun näkee toisen käyttävän yhteiseen asiaan paljon aikaa ja energiaa, se herättää suurta kiitollisuutta ja kunnioitusta muita kohtaan.

Lähes kaikki mitä teen liittyy jollain tavalla työhön. En koe tarvetta erottaa työtä ja vapaa-aikaa toisistaan. On kuitenkin tärkeää poistua läppärin takaa ja tavata ihmisiä. Parhaat ideat syntyvät usein keskusteluista tuntemattomien kanssa, sillä tavallisesti ideoista puhutaan varsin samanhenkisen ryhmän sisällä.

"Uskon, että moni on täysin tietämätön omasta lahjakkuudestaan, kunnes pääsee kokeilemaan uutta."

Olen oivaltanut, että idea yksin ei riitä. On itsestä kiinni ryhtyä toimeen ja tehdä asiat mahdollisemman hyvin. Kun kerroimme liikeideastamme, monet suhtautuivat siihen epäilevästi. Päätimme kuitenkin toteuttaa idean ja esitellä sen valmiina. Sen jälkeen palaute on ollut hyvin positiivista.

Oivalsin, että jos joku näkee tietyn asian toteutuskelvottomana, se kertoo hänen rajoitteistaan, ei minun. Joskus uutta ruokaa pitää maistaa seitsemän kertaa ennen kuin siitä alkaa pitää. Samoin uudet liikeideat vaativat kypsyttelyä ihmisten mielissä.

Kasvaminen ei ole yrityksellemme itsetarkoitus, mutta toivon, että verkkokauppamme tarjoavat tulevaisuudessa todellisen vaihtoehdon uuden ostamiselle."

Kari Enqvist
Fyysikko on ongelmanratkaisija kaikessa

Kari Enqvist on kosmologian professori ja Akatemiaprofessori Helsingin yliopistossa. Tutkimustyönsä ohella Enqvist on kirjoittanut lukuisia luonnontieteitä ja tieteellistä maailmankuvaa popularisoivia teoksia. Vuonna 1999 hänen teoksensa Olemisen porteilla palkittiin Tieto-Finlandia-palkinnolla.

Olen erityisen kiinnostunut maailmankaikkeuden ensimmäisten hetkien tapahtumista, joiden avulla on ehkä mahdollista selittää kuinka maailmankaikkeus on syntynyt. Koen, että työni on selittää, mitä on olla ihminen ja millaisessa maailmassa elämme. Tutkimuksemme liittyy selkeästi historian virtaan.

"Olennaista ei ole, miten asiat voisivat olla, vaan kuinka ne ovat."

Vielä sata vuotta sitten emme esimerkiksi tienneet, että maailmankaikkeus laajenee. Tieto ei vaikuta mitenkään Nokia Networksin ponnisteluihin tai maanviljelyyn, mutta uskon sillä silti olevan merkitystä ihmisille. Ehkä kosmologia ja scifi ovat siksi osaltaan alkaneet ottaa maailmanselittäjän paikkaa uskonnoilta.

Akatemiaprofessorina työni on nyt enemmän tutkimusryhmän ohjaamista kuin opettamista. Se tarkoittaa, että ryhmän nuoremmat laskevat kuin muulit ja itse koordinoin laskelmia ja käyn keskusteluja mustan taulun äärellä. Popularisoidummat maailmanselitysteokseni ovat syntyneet iltaisin ja aamun varhaisina tunteina tai silloin kun muut ovat hiihtämässä.

Kari Enqvist

Kari Enqvist

Tutkijan työtä on helppo verrata taiteilijan työhön. Luovaa työtä ei voi aikatauluttaa niin, että varaan ajattelulle tunnin ennen lounasta ja lopetan sen viideltä tultuani kotiin. Myös se, ettei välillä näennäisesti tee mitään, on uusien ajatusten kannalta tärkeää. Tekemättömyys auttaa mielen pois kapeasta uomasta. Yliopistomaailmassa se on suuressa ristiriidassa tulosten mittaamisen kanssa.

Tutkimus herättää jatkuvasti uusia ajatuksia, mutta suurin osa niistä osoittautuu virheellisiksi. Olennaista ei ole, miten asiat voisivat olla, vaan kuinka ne ovat. Kaikessa ankaruudessaan matematiikka on tutkimuksessa aina herra suurruhtinas.

Kansainvälinen kilpailu luo paineita onnistumiselle. Palkitsevinta tutkijalle on saavuttaa statusta alansa tutkijoiden joukossa. Yliopiston ulkopuolella teoreettiset fyysikot ja kosmologit ovat työllistyneet hyvin eri aloilla insinöörihommista pankkipuolelle ja peliyrityksiin. Tämä johtuu siitä, että fyysikko tarttuu yhtä lailla mailaan, vasaraan kuin tietokoneeseenkin ja ratkaisee ongelmat – tavalla tai toisella."

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä