Sijoitusmarkkinat: Pinnalla kesäkuussa

11.6.2015

Kreikan tilanne aiheuttaa markkinaheiluntaa lyhyellä aikavälillä, mutta se voi avata myös ostopaikkoja osakemarkkinoilla. Lue, mitä salkunhoitajamme kertovat ajankohtaisista markkinatapahtumista.

#Kreikka #osakkeet #Eurooppa

Kreikka käyttää tällä hetkellä kaiken tiimalasissa olevan ajan maksukykyisyytensä säilyttämiseksi. Salkunhoidon johtajan Juhani Lehtosen mukaan Kreikan tilanne tulee lisäämään markkinaheiluntaa, mutta se on ennemminkin mahdollisuus kuin riski sijoittajalle tällä hetkellä.

"Tilapäinen hintaheilunta avaa oston paikkoja osakemarkkinoilla. Kreikan mahdollinen maksukyvyttömyys on vaikea asia maalle itselleen, mutta ei muulle Euroopalle. Se on lähinnä poliittinen kysymys, ei taloudellinen", Lehtonen sanoo.

Suomen talouskasvulla on edellytyksiä olla plussan puolella tänä vuonna.

"Markkinoilla on huomattavasti paremmat edellytykset hoitaa talouksien tartuntariskit nyt kuin esimerkiksi vuonna 2012, jolloin markkinoilla viimeksi hermoiltiin Kreikan talousongelmista", Lehtonen jatkaa.

Euroopan osakemarkkinanäkymiä kohentaa varsinkin muun Etelä-Euroopan talouskasvu ja yritysten tuloskasvu. Esimerkiksi Espanjasta on saatu paljon rohkaisevia uutisia viime aikoina.

"Espanjan talous on euroalueen neljänneksi suurin talous ja jos maa pääsee 2,4 % kasvuodotukseensa, se on todella positiivinen asia koko talousalueelle. Myös espanjalaiset yritykset ovat positiivisempia näkymistään kuin aiemmin", Lehtonen arvioi.

Myös Suomessa on edellytyksiä parempaan talouskasvuun tänä vuonna. Taustalla on ennen kaikkea muun euroalueen toipuminen ja euron heikentyminen Euroopan keskuspankin elvytyksen ansiosta.

"Suomen talouskasvulla on edellytyksiä olla plussan puolella tänä vuonna. Suomella olisi nyt tuhannen euron paikka päästä euroalueen kasvun käynnistymiseen mukaan. Siksi nostimme Suomen osakemarkkinat suosituksessamme neutraaliin", Lehtonen sanoo.

#korot #nhy

Valtionlainamarkkinoilla sijoittajat ovat kärsineet tappioita dramaattisen korkoliikkeen johdosta. Sen sijaan yrityslainoissa on vielä nousuvaraa. Varsinkin pohjoismaisilla yrityslainamarkkinoilla on oltu suojassa korkomarkkinoiden myrskyiltä.

"Tämän vuoden suuri teema on pitää korkoriski aktiivisesti hallussa. Liikkeet voivat olla äkillisiä, jolloin hyvän sään aikana toimiminen, eli ajoissa suojaaminen, on todella tärkeää", korostaa Mandatum Lifen salkunhoitaja Kristian Nihtilä.

Pohjoismaissa korkojen nousulta suojaa muun muassa lainojen rakenne. Vaihtuvakorkoiset lainat ovat kiinteäkorkoisia huomattavasti parempi vaihtoehto tällä hetkellä.

Lähtökohtaisesti korkojen nousu on hyvä asia, sillä sijoitettavaa on enemmän ja korkojen nousu kertoo myös talouden elpymisestä.

"Noin kaksi kolmasosaa Nordic High Yield Abs -sijoituskorista on vaihtuvakorkoisia lainoja. Ne sopivat hyvin tämänhetkiseen markkinatilanteeseen", Nihtilä sanoo.

Lähtökohtaisesti korkojen nousu on hyvä asia, sillä sijoitettavaa on enemmän ja korkojen nousu kertoo myös talouden elpymisestä.

"Korkojen nousulle olisi ollut edellytyksiä jo aiemmin, kun talousnäkymät kohenivat jo viime vuoden puolella", kommentoi puolestaan Juhani Lehtonen.

Mukana markkinan menossa? Salkunhoitomme tuoreimman näkemyksen saat Twitteristä.

Twiittien takana ovat Salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen sekä salkunhoitajat Janne Holtari, Samuli Outinen, Carolus Reincke ja Kristian Nihtilä.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä