Sijoittaja – varaudu korkojen nousuun viimeistään nyt

10.12.2015 Kuvat: Tomi Parkkonen

Keskuspankkipolitiikka on markkinahuomion keskipisteenä joulukuussa, kun USA:n keskuspankin Fedin odotetaan aloittavan korkojen nostot joulukuussa. Salkunhoitajamme kertovat, miten keskuspankkien rahapolitiikka vaikuttaa sijoittajan salkussa.

#korot #Fed #EKP

Euroopan keskuspankki EKP julkisti joulukuun alussa elvytystoimien jatkosta. Markkinat ovat seuranneet silmä kovana keskuspankin tekemisiä, jotka ovat vaikuttaneet niin korko- kuin osakemarkkinoidenkin liikkeisiin.

”EKP kertoi paljon positiivista joulukuun alussa, mutta silti markkinat pettyivät. Pettymys johtui ennakkoon korkeista odotuksista elvytyksen laajentamiseen ja talletuskoron laskemiseen liittyen. Nyt EKP laski liikepankkien talletuskorkoa -0,3 %:iin”, summaa Salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen.

"Korkomarkkinoilla on nyt näkynyt jo heiluntaa."

EKP:n mukaan välitön deflaation uhka on poistunut markkinoilta ja Euroopan taloudet ovat elpyneet. Tämä kertoo osaltaan siitä, että EKP:n toimet ovat purreet.

”EKP haluaa jättää jotain varastoon vielä, jos vire kääntyy ja markkinat kaipaavat lisäpotkua”, Lehtonen arvioi.

#korkoriski #osakkeet

Keskuspankkien rahapolitiikalla on merkittävä rooli myös sijoittajien tuotoissa mm. valuuttaliikkeiden ja korkoriskin takia.

”Keskuspankkien rahapolitiikalla on tähän asti ollut dollaria vahvistava vaikutus, mikä on tukenut eurooppalaisia vientiyhtiöitä”, toteaa osakejohtaja Janne Holtari. Matala korkotaso on lisännyt myös osakkeiden houkuttelevuutta.

Nyt kuitenkin vuosia jatkunut matalan korkotason ympäristö on vähitellen päättymässä.

”Korkoriskin hallinta on tärkeämpää kuin koskaan nyt, kun Fed valmistautuu korkojen nostamiseen. Tilanne on poikkeuksellinen, sillä joulukuun aikana suurten keskuspankkien rahapolitiikka eroaa toisistaan voimakkaasti: Eurooppa elvyttää ja USA vähentää elvytystään”, Lehtonen taustoittaa.

Keskuspankkien rahapolitiikalla on tähän asti ollut dollaria vahvistava vaikutus.

Tässä ristiaallokossa sijoittajien salkuissa voi näkyä miinusta, jos korkoriskiltä ei ole suojauduttu riittävästi. Kun korot nousevat, korkosijoitusten markkina-arvo laskee.

”Korkomarkkinoilla on nyt näkynyt jo heiluntaa. Korkoero on historiallisen suuri kautta linjan. USA:n 10 vuoden valtionlaina on jo hinnoiteltu päälle 2 prosentin siinä missä Euroopassa mennään pääosin puolen prosentin tuntumassa.”

Lehtonen kehottaa korkosijoittajia valikoimaan kohteet tarkkaan. Arvoa hän näkee pohjoismaisissa yrityslainoissa.

”Pohjoismaisten yrityslainojen riskilisät ovat leventyneet, joka luo sijoittajalle mahdollisuuksia tällä hetkellä. Jos riskilisät kiristyvät, korkosijoittajalla on mahdollisuus hyvään lisätuottoon.”

Lehtonen näkee mahdollisuuksia myös USA:n paremmin luottoluokitetuissa yrityslainoissa (IG, investment grade).

”Investment grade -lainojen tilanne näyttää mielenkiintoiselta. Tähän kun lisätään vielä alla oleva parempi korkotaso, puhutaan indeksitasolla n. 3,5 %:n tuottotasosta”, Lehtonen pohtii.

Tilaa muistutus Markkinakatsaus Live-lähetyksestä

Mukana markkinan menossa? Salkunhoitomme tuoreimman näkemyksen saat Twitteristä.

Twiittien takana ovat Salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen sekä salkunhoitajat Janne Holtari, Samuli Outinen, Carolus Reincke, Matias Rundgren ja Kristian Nihtilä.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä