Sijoittaja, ota oikeat työkalut käyttöön, kun korkotaso nousee

11.6.2015 Kuvat: Tomi Parkkonen

Tiedätkö miten korkosijoituksesi käyttäytyy, jos pitkät korot nousevat 0,5 %? Kun korot nytkähtivät nousuun huhti–toukokuussa, liike näkyi monen korkosijoittajan salkussa tappiona. Nyt on aika osittain muuttaa käsitystä vähäriskisestä sijoituksesta, sillä meno korkomarkkinoilla voi olla epätasaista tulevina kuukausina.

"Korkoriskin hallinta on sijoittajalle äärimmäisen tärkeää juuri nyt", sanoo Salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen.

Korot nytkähtävät, tuotot painuvat

Noin viisi vuotta jatkunut korkojen laskutrendi on tullut tiensä päähän. Historiallisen matalilta tasoilta nousseet korot toivat huhti–toukokuussa monille sijoittajille tappiota. Turvasatamasijoituksena pidetyt valtionlainat eivät ole nykyisessä tilanteessa lainkaan riskittömiä.

"Korkojen nousun ensimmäinen myrskyvaroitus on annettu. Saksan 10-vuotiseen valtionlainaan huhtikuussa korkojen ollessa alimmillaan sijoittanut teki n. -6 % tappion parin kuukauden pitoajalla", Lehtonen havainnollistaa.

"Valtionlainoista kannattaa lähtökohtaisesti pysyä nyt poissa."

Korkojen nousun taustalla on Euroopan talousalueen kasvun elpyminen sekä Euroopan keskuspankki EKP:n aloittaman laajamittaisen elvyttämisen myötä yritysten kasvunäkymien parantuminen ja inflaatio-odotusten nouseminen.

"EKP:n työkalupakin negatiivinen talletuskorko saa rahan kiertämään taloudessa rivakammin. Sen vaikutus on ollut merkittävä, sillä se on osaltaan heikentänyt euroa ja sitä kautta avittanut euroalueella toimivien yritysten vientiä", Lehtonen taustoittaa.

Parantuneihin talousnäkymiin nähden valtionlainojen koroissa on ollut poikkeavuuksia alkuvuodesta. Korkotason olisi pitänyt kääntyä nousuun jo aiemmin.

"Valtionlainamarkkinat ovat käyttäytyneet osittain irrationaalisesti talven aikana, sillä korot pysyivät pitkään matalalla tai jopa laskivat talouden elpymisestä huolimatta. Kun talous elpyy, myös riskittömän koron pitäisi nousta. Nyt tämä epäloogisuus on nyt hieman oiennut", Lehtonen sanoo.

Sijoittajan työkaluissa on vaihtoehtoja

Sijoittajan kannattaa huomioida korkoliikkeiden vaikutukset salkussa tarkasti. Lehtosen mukaan korkojen nousulta voi parhaiten suojautua valitsemalla kohteet hyvin tarkkaan.

"Markkinat eivät välttämättä reagoi enää yhtä dramaattisesti Kreikkaan liittyvään epävarmuuteen kuin esimerkiksi eurokriisin myrskyn silmässä vuonna 2012."
 

"Valtionlainoista kannattaa lähtökohtaisesti pysyä nyt poissa. Sen sijaan yrityslainoissa on vielä arvoa varsinkin Pohjoismaissa, joissa korkean riskin yrityslainat (high yield) ovat useammin myös vaihtuvakorkoisia. Vaihtuvakorkoinen laina tuo luontaista suojaa korkojen nousua vastaan, sillä lainan vuotuinen korko on sidottu viitekorkoon ja herkkyys korkotason muutoksille on siten kiinteäkorkoista lainaa selvästi pienempi."

Pohjoismaissa on viime kuukausina nähty mielenkiintoinen ilmiö: yleisen korkotason noustessa myös pohjoismainen yrityslainamarkkina on porskuttanut.

"Taustasyitä on monia: Pohjoismaissa kurotaan öljypalvelusektorilla tuottoeroa kiinni öljyn hinnan laskun jäljiltä, mutta myös lainojen rakenne tarjoaa hyvää suojaa korkojen nousua vastaan. Näemme paljon mahdollisuuksia juuri Pohjoismaissa", Lehtonen sanoo.

Korkoriskiltä suojautuessa ammattisijoittaja hyödyntää myös johdannaisia ja säätää korkoriskin määrää eli salkun duraatiota aktiivisesti, joka lieventää korkosijoituksen hintaherkkyyttä korkotason muutoksiin.

"Suuri sijoittaja toimii ns. tukkumarkkinoilla, mikä laskee merkittävästi suojauksista aiheutuvia kustannuksia. Siksi kannattaa valita valmiiksi hajautettu, korkoriskin aktiivisesti huomioiva vaihtoehto", Lehtonen summaa.

Kreikka ei hetkauta markkinoita enää vanhaan malliin

Lehtosen mukaan talouden elpymisessä Euroopassa ja Yhdysvalloissa pitäisi tapahtua merkittäviä jarrutuksia ja inflaation kääntyä uudelleen voimakkaaseen laskuun, jotta korot kääntyisivät trendinomaisesti uudelleen alas.

"Tällöin EKP todennäköisesti vain lisäisi kaasua talouden elvyttämiseksi. EKP:n elvytysohjelma on vasta alkumetreillään. Se on elvytyksessään jälkijunassa, sillä Yhdysvalloissa tarvittavat elvytystoimet aloitettiin jo neljä vuotta sitten. Nyt ei ole varaa jarrutella", Lehtonen kuvaa.

Kreikkaa Lehtonen ei pidä tällä haavaa riittävänä yksittäisenä tapauksena aiheuttamaan enää merkittäviä markkinaryppyjä talouden elpymisen tielle.

"Kreikan tilanne on hankala monin tavoin poliittisessa mielessä, mutta markkinat eivät välttämättä reagoi enää yhtä dramaattisesti Kreikkaan liittyvään epävarmuuteen kuin esimerkiksi eurokriisin myrskyn silmässä vuonna 2012. Hintaheiluntaa se tulee lisäämään tulevina kuukausina, mutta ennakoimme, että se avaa enemmän hyviä oston paikkoja varsinkin osakemarkkinoilla. Osakkeita ei suoranaisesti Kreikan takia kannata välttää", Lehtonen arvioi.

Tutustu ML Korkosalkkuun »

 

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä