Sijoittaja: ota näkemystä tinkimättä ETF:ien eduista

17.11.2014 BlackRock iShares

Faktorit ovat ominaisuuksia, jotka ilmentävät arvopapereiden tai markkinoiden yleistä käyttäytymistä. Jotkut faktoripohjaiset sijoitusstrategiat ovat menestyneet pitkällä aikavälillä muuta markkinaa paremmin, mikä on kasvattanut niiden suosiota sijoittajien keskuudessa. Sofia Antropova iSharesista kertoo faktorisijoittamisen eduista osana eri indeksistrategioita ja ETF:iä sekä miten sijoittaja voi hyödyntää faktoreita salkussaan.

Mikä on faktori?

Faktoria voidaan pitää minä tahansa arvopaperiin tai arvopapereiden joukkoon liittyvänä ominaisuutena, joka vaikuttaa selvästi niiden tuottoon ja riskiin. Jotkut tyylifaktorit ? Momentum*, laatu, koko ja arvo – ovat tuoneet pitkällä aikavälillä positiivista ylituottoa sijoittajille.

Sofia Antropova vastaa iSharesilla indeksitutkimuksesta, ETP-koulutuksesta ja kumppanuuksista.

Sofia Antropova vastaa iSharesilla indeksitutkimuksesta, ETP-koulutuksesta ja kumppanuuksista.

Miksi indeksisijoittaminen sopii faktoreiden hyödyntämiseen?

"Ennen vain aktiivisen sijoittamisen strategioissa voitiin hyödyntää faktoreita. Nyt sijoittajat ovat alkaneet etsiä kustannustehokasta tapaa faktoreiden hyödyntämiseen, ja tämän tarpeen täyttämiseksi markkinoille on tullut laaja joukko erilaisia indeksistrategioita", Sofia Antropova kertoo.

Kustannustehokkuus ei ole faktori-indeksien ainoa etu. Sijoittajat hyötyvät myös hajautuksesta, läpinäkyvyydestä ja markkinoiden laajuudesta sekä käytettävissä olevien strategioiden suuresta valikoimasta.

"Ensimmäiset faktori-ETF:t tuotiin markkinoille vain muutama vuosi sitten, ja sen jälkeen niiden suosio on kasvanut nopeasti. Monet sijoittajat näkevät tällä markkinalla paljon mahdollisuuksia. Faktorit ovatkin tärkeä askel ETF-markkinoiden kehityksessä ja kasvussa."

Antropovan mukaan faktoreiden ja ETF:ien yhdistäminen tuo indeksisijoitusmaailmaan uuden ulottuvuuden, joka sijoittuu klassisen passiivisen ja aktiivisen sijoitusstrategian välimaastoon.

"Faktorit tuovat mukanaan etuja, jotka eivät aiemmin olleet tavallisten sijoittajien ulottuvilla: esimerkiksi mahdollisuus yhdistää osakkeen 'DNA' ? sille ominaisimmat menestykseen ja riskeihin vaikuttavat tekijät ? indeksituotteen läpinäkyvyyteen ja alhaisiin kuluihin."

Miten sijoittajat voivat käyttää faktori-ETF:iä salkuissaan?

Faktori-ETF:ien avulla sijoittajat voivat toteuttaa lyhyen aikavälin strategioita pitkän aikavälin sijoitusten lisäksi. Antropovan mukaan faktori-ETF:iin ei kannata suhtautua perinteisen passiivisen ETF-sijoittamisen korvaajana.

"Perinteiset markkina-arvolla painotetut indeksit edustavat sekä sijoittajien ulottuvilla olevia mahdollisuuksia että heidän sijoituksiaan kokonaisuutena. Ne ovat myös ainoa vertailukohta aidosti passiiviselle osta ja pidä -sijoitusstrategialle."

"Faktorit tuovat mukanaan etuja, jotka eivät aiemmin olleet tavallisten sijoittajien ulottuvilla."

"Faktori-ETF:iä voidaan käyttää sijoitussalkussa monin eri tavoin. Jos sijoittaja haluaa esimerkiksi pitää pääasiallisen sijoitusjakaumansa ennallaan, faktori-ETF:iä voidaan käyttää sen satelliittisijoituksina. Satelliittisijoituksilla voi olla erilaisia tarkoituksia: Sijoittaja voi haluta parantaa salkkunsa tuottoa (koko- tai momentum -ETF:ien avulla) tai hallita salkun riskiä (minimivolatiliteetti -ETF:ien avulla)", Antropova kertoo.

Osakevalintaan uskovat sijoittajat taas huomaavat joskus, että salkku kallistuu jonkin faktorin suuntaan, esimerkiksi suhteellisen suuren volatiliteetin osakkeisiin. Silloin volatiliteettia minimoiva faktori-ETF sopii vastapainoksi.

Perinteiset ETF:t ja faktori-ETF:t soveltuvat yhtä lailla salkun likviditeetin lisäämiseen. Esimerkiksi aktiivisen strategian sijoittajat voivat hyödyntää faktori-ETF:iä likviditeettiä parantavana työkaluna ja alentaa niiden avulla salkun tasapainottamisen aiheuttamia kaupankäyntikuluja.


* Momentum merkitsee liikettä, jolla on suunta ylös tai alas. Vahvassa nousutrendissä olevien osakkeiden momentum merkitsee sitä, että osakkeet jatkavat nousuaan, ja toisaalta laskevien osakkeiden odotetaan jatkavan laskuaan.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä