Ketteryys digitaalisuudessa palkitsee sijoittajan

15.6.2017 Juulia Lipponen Kuvat: iStockphoto, Tomi Parkkonen, Elvi Rista

Kaikki Pohjoismaat ovat kuuluneet viimeisen 20 vuoden aikana maailman 10 parhaiten tuottaneen osakemarkkinan joukkoon. Miksi Pohjoismaista on saatu näin hyviä tuottoja? Sijoittajat arvostavat vakautta, järjestelmällistä ja läpinäkyvää raportointia mutta myös monipuolista sijoituskohteiden valikoimaa. Mandatum Lifen salkunhoitaja Mika Heikkinen laittaa listan jatkoksi myös digitaalisuuden, jossa Pohjoismaat ovat Euroopan kärkeä.

Mika Heikkinen

Mika Heikkinen

”Euroopan komission tutkimuksen mukaan Ruotsin, Suomen ja Tanskan taloudet ovat digitaalisuudessa vertailun1 kärkeä eurooppalaisella tasolla. Digitaalinen ympäristö, missä yritys toimii ja laajentaa liiketoimintaansa ulkomaille, on hyvä asia myös täällä kotimarkkinoilla”, Heikkinen sanoo.

Samaa viestiä antaa myös kesäkuun puolivälissä julkaistu Digibarometri, jonka mukaan esimerkiksi tekoälyllä on potentiaalinen kahden prosentin lisä talouskasvuun Suomessa 2035 saakka. Se on nopeudessaan globaalin vertailun kärjessä yhdessä USA:n kanssa. Saman tutkimuksen mukaan Suomessa toimii 350 tekoälyä kehittävää tai sitä liiketoiminnassaan hyödyntävää yritystä2.

Digitalisaatio ja automaatio parantavat perinteisessä teollisuudessa tyypillisesti kustannustehokkuutta.

”Pohjoismaat ovat olleet ennakoivia uusien trendien suhteen ja pystyneet säilyttämään kilpailukykynsä. Yritysten proaktiivinen ote tulevaisuuden trendeihin on tukenut investointeja digitalisaatioon ja konsultointipalveluihin”, sanoo puolestaan salkunhoitaja Matias Rundgren.

Rundgrenilla ja Heikkisellä oli viime vuonna noin 450 yritystapaamista. Samana vuonna ML Pohjoismaat Osake -sijoituskori ylitti vertailuindeksinsä noin 7 prosentilla. Salkunhoitajien kokemuksen mukaan talouskasvun selkeä piristyminen ja sen vaikutus tuloskasvuun on piristänyt tunnelmia myös Pohjoismaisissa yrityksissä tänä vuonna.

Kokoonsa nähden voimakas markkina

Kaikkiaan osakemarkkinoilla odotetaan hyvää tuloskasvua, ja se on tukenut osakemarkkinoiden kehitystä tänä vuonna. USA:an odotetaan yli 10 prosentin ja Eurooppaan yli 20 prosentin tuloskasvua. Hyvältä näyttää myös Pohjoismaissa.

Matias Rundgren

Matias Rundgren

Pohjoismaista kokonaisuutena löytyy myös toimialoittain tarkasteltuna riittävää hajautusta.

”Esimerkiksi Tanska tunnetaan terveydenhuollosta ja siihen liittyvistä teknologiainnovaatioista, Norja lohesta ja öljystä, Ruotsi kulutustavaroista ja teollisuustuotteista. Listattuja yrityksiä on Pohjoismaissa paljon (n. 1300 kpl) joista suuri osa pieniä verrattuna muihin osakemarkkinoihin, 75 % pohjoismaissa listatuista yrityksistä on alle 500 miljoonan euron markkina-arvon omaavia yrityksiä”, summaa Matias Rundgren.

Lyhyellä aikavälillä pohjoismaisia osakkeita tukevat yritysten kasvumahdollisuudet. Rundgrenin mukaan pohjoismaisilla yhtiöillä on pienet kotimarkkinat, ja jos yhtiöllä on menestyvät tuotteet niin kasvua voi aikaansaada omien kotimarkkinoiden ulkopuolelle nopeastikin.

”Samaan aikaan Pohjoismaissa on paljon listautumisia, jotka kertovat markkinoiden hyvinvoinnista. Suomessa on nähty muutamia ja Ruotsissa listautumisia oli viime vuonna massiivinen määrä, yli 70 kappaletta”, Rundgren sanoo.

Pohjoismaita, kuten Eurooppaakin tällä hetkellä, tukee sijoitusrahavirtojen ohjautuminen näille markkina-alueille.

”Pohjoismaihin odotetaan noin 10 prosentin tuloskasvua tälle vuodelle. Odotuksia nostettiin vahvan Q1-tuloskauden jälkeen. Monella yrityksellä vuosi 2017 on lähtenyt hyvin liikkeelle ja se näkyy keskusteluissa yritysten kanssa. Luottamuksen parantuminen näkyy erityisesti konepaja- ja kaivosteollisuudessa”, Rundgren sanoo.

”Pohjoismaita, kuten Eurooppaakin tällä hetkellä, tukee sijoitusrahavirtojen ohjautuminen näille markkina-alueille”, Mika Heikkinen sanoo.

Pohjoismaat ovat pieni markkina-alue kooltaan, vain 2 prosenttia globaalista osakemarkkinasta, mutta valikoimaa ja edellytyksiä riittää. Markkina-alueen talouskasvu on Nordic Statisticsin mukaan tuplaantunut 1990-luvun puolivälistä. Lisäksi yhtiöt ovat kansainvälisiä, sillä Heikkisen mukaan noin 60–70 prosenttia liikevaihdosta tulee muualta kehittyneiltä markkinoilta. Kokonsa ja kansainvälisyytensä ansiosta pohjoismaiset yritykset ovat olleet yritysostojen kohteena.

”Lisäksi Pohjoismaissa sijoittajalla on mahdollisuus aktiivisella osakevalinnalla parantaa tuottoja, sillä ne eivät ole ’ylikansoitettuja’. Monelle ulkomaalaiselle sijoittajalle yritysten koko voi olla rajoittava tekijä ja näin ollen pienempään niche markkina-alueeseen fokusoitunut sijoittaja voi päästä ylituottoihin pitkällä aikavälillä”, Rundgren sanoo.

Lähteet:
Digital Economy and Society Index (DESI) 2017
Norden / Nordic Statistics 2015
Digibarometri 2017. Liikenne- ja viestintäministeriö/ Tekes / Teknologiateollisuus ry / Verkkoteollisuus ry

Tilaa uutiskirje

Haluan tilata sijoittamisen kuukausittaisen uutiskirjeen.

Kiitos tilauksesta!

Täytäthän ensin sekä nimesi että sähköpostiosoitteesi.

Lomakkeen lähettämisessä tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä