Carolus Reincke

Sijoittaja, älä hätiköi uutisvirrassa

13.8.2013 Kuvat: Tomi Parkkonen

Finanssikriisin jälkeisessä markkinaympäristössä markkinoiden lainalaisuuksia on pistetty uusiksi. Keskuspankit ovat elvyttäneet ennennäkemättömällä tavalla ja turvasatamat ovat kadonneet finanssimaailman kartalta. Kuinka herkällä korvalla sijoittajan täytyy ja kannattaa seurata markkinatapahtumia?

Kurinalaisen sijoittajan kantti kestää

Markkinatietoa ja uutisia on yhä paremmin ja monipuolisemmin saatavilla. Mandatum Lifen salkunhoitaja Carolus Reincken mielestä voidaan hyvin puhua informaatiotulvasta.

"Sijoittajan kannalta tietoa on kahdenlaista; on taloudellista raakadataa, jota vakiintuneet mediatalot julkaisevat. Toisaalta on datan tulkitsijoita. Informaationkeruu on helpottunut huomattavasti, mutta tiedon laadun arvioimisessa on omat haasteensa. Kuka tahansa voi internetin välityksellä toimia sijoitusneuvojana", Reincke sanoo.

Ripeä toimiminen uutisvirran mukana voi olla houkuttelevaa, muttei ole järkevin vaihtoehto.

Reincken mukaan sijoittajan tulisi jättää uutisotsikot taka-alalle ja pysyä sijoitussuunnitelmassa.

"Ripeä toimiminen uutisvirran mukana voi olla houkuttelevaa, muttei ole järkevin vaihtoehto. Kvartaalitalouden rytmi ei sovi pitkäaikaiselle sijoittajalle. Sijoittajan aikahorisontin pitäisi olla pidempi ja perustua omiin lähtökohtiin ja riskinsietokykyyn", Reincke sanoo.

Sopivaan sijoitussuunnitelmaan ei ole olemassa patenttiratkaisua

"Sijoitussuunnitelma lähtee aina sijoittajan henkilökohtaisesta taloudesta, eikä sitä voi rakentaa markkinan heilahtelujen varaan", Reincke sanoo.

Esimerkiksi omaa riskiprofiilia määrittäessä talouden sykleillä ei saisi olla jalansijaa. Markkinaheilahtelut ja uutisotsikot saattavatkin johtaa sijoittajaa oman tilanteen arvioimisessa harhaan.

"Käytännössä tämä näkyy siten, että riskinsietokykyä mitataan seuraten markkinan yleistunnelmaa, esimerkiksi nousukautena riskinsietokyvyn koetaan paranevan. Tosiasiassa riskinsietokyky muuttuu oman talous- ja elämäntilanteen muuttuessa", Reincke kertoo.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä