Sijoita Euroopan parhaisiin kasvuyrityksiin

12.6.2014 Kuvat: Tomi Parkkonen

Euroopan osakemarkkina on suuri, lähes neljänneksen koko maailman osakemarkkinoista ja alue sisältää tuhansia menestyneitä, maailmanlaajuisesti toimivia yhtiöitä. Sijoittajan kannalta haasteellisinta on löytää parhaiten tuottavat yhtiöt tuhansien joukosta.

Mandatum Lifen uudet salkunhoitajat Janne Holtari ja Samuli Outinen ovat menestyksekkäästi sijoittaneet parhaisiin eurooppalaisiin kasvuyhtiöihin jo vuosia. Kertyneen kokemuksen ja aktiivisen seulonnan tuloksena salkunhoitajat ovat löytäneet Euroopasta joukon kasvavia yhtiöitä, joita jokaisen tuottohakuisen sijoittajan salkusta tulisi löytyä.

"Hyviä investointi- ja kasvumahdollisuuksia"

Toukokuun puolivälissä aloittanut ML European Small & Mid Cap -kori sijoittaa parhaisiin eurooppalaisiin pieniin ja keskisuuriin yhtiöihin. Tuottavimmat yhtiöt valitaan tuhansien kohteiden joukosta.

Janne Holtari

Janne Holtari

"Valinnanvaraa on runsaasti, mutta toisaalta analyytikkoseuranta on vähäisempää kuin suuryhtiöissä. Sijoituskohteita, joissa on hyvin nousuvaraa, on mahdollista löytää ennen muita. Sijoituskorissamme on 60–80 yhtiötä eri toimialoilta, mahdollistaen näin hyvän hajautuksen", Janne Holtari aloittaa.

Holtarin mukaan on tärkeää erottaa toisistaan yhtiöiden liiketoiminta ja yleinen talouskehitys. Vaikka Euroopan sisäinen talouskasvu on ollut monia muita länsimarkkinoita hitaampaa, viime vuosina alueen yrityksillä ei suinkaan ole mennyt huonosti. Holtarin mukaan Euroopan talouskasvu ei olekaan ajuri, vaan bonus.

"Pienet ja keskisuuret yritykset toimivat globaaleilla markkinoilla, ja itse asiassa eurooppalaisten yhtiöiden kassavirrat ovat korkeimmilla tasoilla vuosikausiin. Vahva tase tarkoittaa hyviä investointi- ja kasvumahdollisuuksia", Holtari kertoo.

Holtarin mukaan myös eurooppalaisen kotimarkkinan elpyminen luo lisäpotentiaalia. Esimerkiksi euron heikentyminen antaisi selkänojaa vieläkin paremmille tuloksille.

"Vaikka pienten ja keskisuurten yhtiöiden menestys perustuu pitkälti parempiin kasvuedellytyksiin, ei myöskään Euroopan vahvistuvasta talouskehityksestä ole haittaa."

Samuli Outinen

Samuli Outinen

Muutoksessa mukana: "Kasvavat yhtiöt ovat alati liikkeessä"

Pieni tai keskisuuri yhtiö Euroopassa on suomalaisittain katsottuna suuri: liikevaihdoltaan noin 1-4 miljardin eurooppalaiset small & mid cap -yhtiöt ovat esimerkiksi Amerin tai Nokian Renkaiden kokoluokkaa.

"Kasvavat yhtiöt ovat alati liikkeessä. Ne listautuvat ja kasvavat sekä orgaanisesti että yritysostojen avulla. Yksittäiset investoinnit saattavat kasvattaa liiketoiminnan täysin uuteen mittakaavaan. Lisäksi kasvavat pienyhtiöt ovat usein suuryhtiöiden yritysostojen kohteena", kuvailee salkunhoitaja Samuli Outinen.

"Erikoistuminen on tämän kokoluokan yhtiöille tyypillistä. Kun yhtiöt erikoistuvat johonkin tiettyyn liiketoiminnan osa-alueeseen, bisnes voi kasvaa nopeastikin globaaliksi. Pieni yhtiö on myös ketterämpi ja sopeutuvaisempi muuttuvaan toimintaympäristöön", Outinen lisää.

Pienyhtiöt on piiskattu hyvään tuloskuntoon, vaikka talouskasvu on ollut euroalueella hidasta viime vuosina. Yritykset ovat karsineet turhia kuluja ja joutuneet kilpailemaan suurempien puristuksessa. Näin tuotteet ovat jalostuneet – myös kustannustehokkaammiksi.

"Kun kilpailee suurten yhtiöiden kanssa, brändi yksin ei riitä. Pienemmän yhtiön tuotteen on aina oltava vähän parempi, jotta saa markkinaosuuksia suuremmilta", Outinen pohtii.

Tutustu ML European Small & Mid Cap -sijoituskoriin

Kokenut ja menestynyt salkunhoitotiimi

Janne Holtarilla ja Samuli Outisella on yhdessä yli 20 vuotta kokemusta osakemarkkinoilta. He aloittivat Mandatum Lifen Salkunhoitotiimissä keväällä.

Janne Holtari ja Samuli Outinen ovat tehneet tiiviisti yhdessä töitä pienten ja keskisuurten eurooppalaisten yhtiöiden parissa jo 7 vuotta. Yrityskenttä on paitsi tuttu, myös tiimin yhteistyö on hitsautunut yhteen saumattomasti.

"Menestyneen sijoituskorin rakentaminen on pitkälti jalkatyötä. Parin ensimmäisen kuukauden aikana tapasimme lähes 100 yhtiötä ja analyytikkoa", Janne Holtari kertoo.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä