Satsaus tulevaisuuteen

13.4.2012 (Päivitetty 4.4.2014) Joanna Sinclair Kuvat: Janne Lehtinen

Monessa yrityksessä kannustetaan osaa henkilökunnasta: yleensä kohteena on ylin johto ja avainhenkilöt. Sanofi on siitä poikkeuksellinen yritys, että lisäeläke on hankittu koko henkilökunnalle jo vuonna 2005. Kuuden vuoden kokemuksella uskaltaa jo kehaista tehneensä hyvän valinnan.

Sari Ek-Petroff

Sari Ek-Petroff

Sanofi on yrityksen uusi nimi. Vielä kevääseen 2011 Sanofi-aventiksena tunnettu lääkealan edelläkävijä pitää päämajaansa Ranskassa. Yli 220 resepti- ja itsehoitolääkettä valmistava ja markkinoiva yritys toimii yli sadassa maassa; henkilökuntaa on kaiken kaikkiaan noin satatuhatta. Suomessa sanofilaisia on 85 henkeä, joista noin 30 työskentelee kentällä myynti- ja markkinointitehtävissä.

Suomen tytäryhtiön henkilökunnan lukumäärä on samalla kertaa sekä suuri että pieni. Henkilöstöjohtaja Sari Ek-Petroff muistaa jokaisen työntekijän nimen, mutta henkilökuntaa on kuitenkin niin paljon, että HR-osasto delegoi mielellään osan vastuista ulkopuolelle. Henkilöstön lisäeläkeratkaisu annettiin Mandatum Lifen hoidettavaksi.

"Kun HR-resurssit ovat kohtalaisen pienet, arvostaa kumppania, joka huolehtii täyspainoisesti heille uskotuista asioista. Mandatum Lifelta hankittiin koko henkilöstön ryhmäeläkevakuutus vuonna 2005. Silloin yrityksemme oli juuri käynyt läpi fuusion. Sesam Ryhmäeläkevakuutus oli itse asiassa ensimmäinen koko henkilöstön kannustinkeino, jonka toteutimme yhtenä yrityksenä täällä Suomessa", Ek-Petrofff muistelee.

"Ranskalainen emoyhtiömme suhtautui ajatukseen erittäin suopeasti, mutta ehtona oli, että henkilökunta sijoittaa itse saman verran kuin millä me kannustamme. Päädyimme malliin, jossa työnantaja ja työntekijä laittavat kumpikin 1,5 % palkkasummasta lisäeläkettä kartuttamaan. Summa menee henkilöstöltä suoraan palkasta."

Räätälöity riskitaso

Ryhmäeläkevakuutusta hankittaessa kaikille annettiin luonnollisesti mahdollisuus jättäytyä ulkopuolelle – jos lisäeläke oli esimerkiksi omasta takaa jo siinä määrin hyvin hoidossa, ettei kannustin houkutellut. Ani harva jätti loppujen lopuksi tilaisuuteen tarttumatta.

"Oletuksena henkilöstörahastollamme on riskineutraali sijoitus, tavoittelemme pitkän aikavälin tuottoa. Jokaisella on kuitenkin mahdollisuus valita halutessaan oma riskinottotasonsa sijoittajana.

Ryhmäeläkevakuutus on investointi tulevaisuuteen, joka kannustaa ihmisiä, mutta ei muodosta kultaista häkkiä.

Kaikki voivat kirjautua omilla pankkitunnuksillaan Mandatumin Lifen palveluun ja muuttaa omalta osaltaan riskitasoa – joko erityisen varovaksi, tai sitten kartuttamaan omaa eläkekassaa suuremmalla riski-tuotto-odotuksella, kuin mihin yrityksenä päädyimme."

Ek-Petroff naurahtaa, ettei edes tiedä, kuinka moni on käynyt omaa riskinottoryhmäänsä muuttamassa. Käytännön asiat hoituvat Mandatum Lifen kautta. Henkilöstöjohtajalle lisäeläke muistuukin mieleen useimmiten kahvihuoneessa, kollegoiden ottaessa sen puheeksi.

"Aika ajoin tulee spontaania positiivista palautetta. Joku kertoo ilahtuneena, kuinka postilaatikkoon oli taas tipahtanut kirje, jossa näkyy jo kivan kokoinen summa säästössä", Ek-Petroff kertoo.

Kilpailuvaltti myötä- ja vastoinkäymisissä

Koko henkilöstön ryhmäeläkevakuutus sopii Sanofin arvomaailmaan ja etupolitiikkaan.

"Meillä ei harrasteta Lapin mökkejä, vaan henkilökunnan edut liittyvät terveyteen, turvallisuuteen ja hyvinvointiin. Meille on tärkeää, että henkilökuntamme jaksaa ja voi hyvin", Ek-Petroff sanoo.

Ryhmäeläkevakuutus on investointi tulevaisuuteen, joka kannustaa ihmisiä, mutta ei muodosta kultaista häkkiä, Ek-Petroff muistuttaa ja viittaa muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin lähes jokainen alan yritys joutui supistamaan henkilökuntaansa, niin myös Sanofi.

"Eläkevakuutus on yleensä sidottu eläkkeelle jäämiseen, mutta joskus ihmisen elämässä tulee vastaan aikoja, jolloin säästöt haluaisi mieluummin käyttöön heti. Kun jouduimme muutama vuosi sitten ikävä kyllä turvautumaan henkilöstön vähentämistoimiin, olin positiivisesti yllättynyt siitä, miten joustavasti tällainen mahdollisuus saatiin luotua. Se vaati yhden puhelinsoiton."

"Asiassa auttoi varmasti myös, se, että meillä on ollut koko yhteistyömme ajan Mandatum Lifelta sama yhteyshenkilö, joka  tuntee talomme, ihmiset ja toiveet ja pystyi nopeasti räätälöimän ratkaisun haastavassa tilanteessa", Ek-Petroff pohtii.

Ihmiset äänestävät jaloillaan

Sanofin henkilöstön ikäpyramidi on laaja. Työntekijöiden keski-ikä on 41 vuotta, mutta joukosta löytyy niin 30 vuotta talossa viihtyneitä kuin uusiakin kasvoja. Naisia on noin 65 %. Paluumuuttajia on porukassa useampikin, mistä Ek-Petroff on iloinen.

"Terveydenhoitoalalla kilpailu asiantuntijoista on kovaa. Se lämmittää sydäntä, kun vanha työntekijä palaa taloon. Syitä lähtöönhän on yhtä paljon kuin ihmisiä: joku haluaa vaihtelua, toisella puolison työ tai opiskelu vie toiselle paikkakunnalle."

"Se, että palaa meille takaisin on hatunnosto myös HR:lle ja niille keinoille, joilla me olemme päätyneet panostamaan henkilökunnan hyvinvointiin", Ek-Petroff summaa.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä