Salkunhoitajan lokikirja: Valmiina kaikkiin keleihin

21.3.2014 Juhani Lehtonen, johtaja, Salkunhoito

Salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen piti lokikirjaa Mandatum Life Korkosalkun syksyn ja talven käänteistä. Rauhallisten talvikelien jälkeen odotellaan lämmintä kesätuulta nousevaksi ja ollaan jatkuvasti valmiita trimmaamaan.

Juhani Lehtonen

Juhani Lehtonen

Marraskuu 2013

Maailman korkomarkkinoilla seurataan tiiviisti, olisiko Fedillä paukkuja aloittaa sinänsä hyvin kommunikoitu ylimääräisen talouselvytyksen asteittainen alasajo. Tämän piti olla selvää jo syyskuussa, mutta ennakoitua kehnompi talousdata, yhdistettynä Yhdysvaltain budjettikärhämään ja velkakaton nostoon, piti Fedin vielä poteroissa. Niin käy marraskuussakin. Korot nytkähtävät vain ylemmäs.

Yrityslainat performoivat edelleen hyvin pohjoismaisilla markkinoilla. Muutama norjalainen case pääsee salkkuumme, mutta Suomessa alkaa olla nihkeää. Lainadokumentaatiot ovat liian heppoisia monen yhtiön tunnuslukuihin, saati tarjottavaan riskilisään (= tuottoon) nähden. Skippaamme suosiolla muutaman kotimaisen emission.

Joulukuu 2013

Markkinoilla on vuoden lopuksi perinteisen rauhallista. Odotamme Fedin vihdoin kajoavan stimuluksen alasajoon, ja niin käykin. Ben Bernanke on jäämässä pois keskuspankista tammikuussa 2014.  Hän tuskin haluaa jäädä mieleen pääjohtajana, joka pistää täysstimuluksen peliin ja lähtee sitten eläkkeelle antaen muiden siivota jäljet. Siksi elvytyksen alasajo aloitettiin jo hänen kaudellaan.

Korkosalkussa jatketaan taktisten korkoriski positioiden ottamista. Likviditeetti markkinoilla ohenee tunnetusti, mikä on omiaan vahvistamaan markkinaliikkeitä. Pari nopeaa vendaa on paikallaan.

Sijoitusvuodesta 2013 tuli kohtuullisen hyvä. Korkosalkku tuotti sijoittajilleen +2,55 %:a. Heiluntaan suhteutettuna (ns. Sharpen luku) oltiin tasolla 2.0, jota voi pitää erittäin hyvänä suorituksena. Onnittelut koko tiimille! Nyt otetaan vähän lepoa ja ladataan akkuja.

Tammikuu 2014

On aika lähteä taas kisaan.

Riskilliset omaisuuslajit performoivat perinteisesti aina vuoden aluksi, mutta 2014 näyttää alkavan toisin: voimakasta, suunnaltaan vaihtelevaa keliä heti alkuun. Outoa. Jotain on kuplimassa, mutta mitä?

Muokkaamme salkkua myymällä lyhimpiä high yield -lainoja pois. EM-maiden (emerging markets) valtionlainat ovat edelleen paineessa. Varsinkin paikallisvaluutoissa noteerattavat niin sanotut local currency-lainat saavat edelleen vastatuulta. EM-valuutat ovat myyntikohteena edelleen, samoin EM-osakkeet.

Sijoittajilta alkaa palaa pinna. Turkissa kiehuu, ja Kiinan voimakkaasti kasvanut shadow banking -sektori on saamassa ensimmäisen uhrin. Yritysten kasvua vauhdittava velanotto pankkien ulkopuolelta on käynyt siellä liian kuumana ja alkaa muistuttaa finanssikriisin aikaisia sijoitustuotteita. Välttämättä kaikki sijoittajat eivät tiedä, mihin  ovat sijoittaneet, mutta Kiinassa keskushallinto on tullut ainakin tällä haavaa pelastajaksi. Ruplaa ja randia myydään edelleen.

Ostamme vuoden aluksi kohtuullisen paljon ultrapitkiä, 30-vuotisia Yhdysvaltain valtionlainoja, jotta saamme korkoriskiä (duraatiota) riittävästi. Jenkkikorot ovat hiipineet ylös vuoden 2013 aikana ja alkoivat olla kiinnostavalla tasolla. Buy @ 3,92 %!

Luottoriskipreemiot lähtevät pitkästä aikaa levenemään. Niin sanottu iTraxx X-over (kuvaa eurooppalaista high yield yrityslainamarkkinaa) käy 3,25 %:n tasolla. Teemme myös Korkosalkun yli viisivuotisen historian ensimmäisen high yield suojauksen ja kohdistamme sen juuri iTraxx X-over -markkinaan. Turvasatamalainojen korot laskevat. Jenkkipositiomme performoi.

Profiitit himaan. Myymme 30-vuotiset pois korkotasolla 3,66 %. Korkosalkku tuotti tammikuussa +0,82 %.

Helmikuu 2014

EM-turbulenssi ei ota oietakseen. Etelä-Afrikan, Intian ja Turkin keskuspankit ovat joutuneet nostamaan ohjauskorkojaan yrittäessään taltuttaa heikentyviä valuuttojaan. Vaihtotase-, ja budjetti alijäämäiset EM-maat ovat puun ja kuoren välissä, kun Fed karsii edelleen ylimääräistä elvytystä.

Korot ovat laskeneet alkuvuonna niin paljon, että Korkosalkussa ryhdytään suojaustoimiin. Korkoriskin määrää (salkun herkkyys korkotason muutoksille) pienennetään johdannaissuojausten avulla. "Vakuutusmaksu" on nyt syytä maksaa, sen verran rivakasti korkotaso laski alkuvuoden aallokon noustessa.

Suomessa yrityslainamarkkinoilla on kehitystyö käynnissä. Mekin olemme osallistuneet uuden "non-investment grade -yhtiöille" suunnatun joukkolainadokumentaation valmisteluihin ja taustatyöhön. Yrityksillä on halua ja kykyä rahoittaa toimintaansa joukkolainamarkkinoilla, mutta monesti diilit ovat olleet mielestämme liian heppoisesti dokumentoituja. Nyt sijoittajien toive on toteutumassa, ja ennakoimme suomalaisen yrityslainamarkkinan ottavan vihdoin askeleen kohti muuta pohjoismaista markkinaa, jossa lainadokumentaation laatuun on kiinnitetty huomiota jo pitkään.

Kevään ja kesän 2014 kelit

Kylmä sää on pitänyt Yhdysvaltojen talouden toimeliaisuutta aisoissa vuodenvaihteesta lähtien. Asuntorakentaminen on rauhoittunut, ja työllisyyslukemat ovat jääneet hieman positiivisimmista odotuksista. Kevääntulo hellittää asuntorakentamisen painetta, ja odotettavissa on todennäköisesti kohtalaisen hyvä come back datarintamalla. Näin ollen korkojen nousu saattaa voimistua keväällä. Niinpä korkoriskiaseman manageeraaminen on jälleen keskiössä.

Norjan kruunu on edelleen yllättävän heikko, vaikka suuri kansainvälisten sijoittajien ulosvirta Norjan "turvasatamamarkkinoilta" näyttäisi olevan jo takana päin.

Muutoin valuuttamarkkinoilla edetään varovaisesti. USD:lle on ennusteissamme vahvistumispainetta, kun Fedin ohjauskorkojen nostoajan kohdasta aletaan olla markkinoilla vihdoin samaa mieltä. EKP:lla koronnostapaineita ei ole – päin vastoin. Silti vaihtotaseylijäämät jarruttavat euron heikentymistä, joten liian suuria avoimia ulkomaanvaluutan määräisiä positioita ei ole syytä kantaa salkussamme.

Kevät voi tulla.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä