Salkunhoitaja: Epävarmuus ja luottamus kulkevat nyt käsi kädessä

16.3.2017 Kuvat: Elvi Rista

Sijoittajat seuraavat silmä tarkkana poliittisia tapahtumia Euroopassa. Myös keskuspankkipolitiikan rintamalla tapahtuu, mikä heijastuu maailmantalouteen merkittävällä tavalla.

”Tilanteet muuttuvat markkinoilla nopeasti”, sanoo Mandatum Lifen salkunhoitaja Mika Heikkinen.

Esimerkiksi noin kuukausi sitten markkinat pitivät USA:n keskuspankin Fedin koronnostolle 20 prosentin todennäköisyyden. Maaliskuun puolivälin alla todennäköisyys nousi yli 90 prosentin.

”Epävarmuutta luovat poliittiset tapahtumat ja keskuspankkien tekemisiä seurataan tarkasti. Rinnalla kulkevat kuitenkin myös valoisammat talousnäkymät, jotka povaavat vihdoin parempia aikoja maailmantalouteen”, Heikkinen jatkaa.

Politiikka vs. talousnäkymät

Poliittisia tapahtumia on nyt monella rintamalla. Iso-Britannian eroprosessi aiheuttaa edelleen epävarmuutta markkinoille. Lisäksi vaaleja pidetään tänä vuonna niin Hollannissa, Ranskassa kuin Saksassakin.

”Vaalitulokset jännittävät normaalia enemmän, sillä gallupeihin ei luoteta enää aivan niin paljon kuin ennen vuotta 2016, jolloin nähtiin vaalipäiväyllätyksiä niin brexitin kuin USA:n vaalien kohdalla”, Heikkinen pohtii.

"Markkinat odottavat yritysveroasteen laskevan USA:ssa."

USA:ssa Trumpin hallinnon päätökset erityisesti yritysveroasteesta kiinnostavat sijoittajia.

”Markkinat odottavat yritysveroasteen laskevan USA:ssa, mikä on vahvistanut markkinatunnelmia. Jos se olisi pienempää kuin mitä odotetaan, esimerkiksi alle 5 prosenttia, markkinat ottaisivat sen todennäköisesti negatiivisesti vastaan.”

Epävarmuuden keskellä yritysten luottamus kuitenkin paranee kohisten.

”Talouspuolella näkyy positiivisinta kehitystä pitkään aikaan. Globaalisti ostopäällikköindeksit (PMI) ovat korkeimmilla tasoillaan vuosiin. Jopa 85 prosenttia indekseistä on yli tason 50, mikä indikoi vahvistuvaa luottamusta.”

Tilaa uutiskirje

Haluan tilata sijoittamisen kuukausittaisen uutiskirjeen.

Kiitos tilauksesta!

Täytäthän ensin sekä nimesi että sähköpostiosoitteesi.

Lomakkeen lähettämisessä tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä