Saatko suurta eläkettä? Ota nämä asiat huomioon

15.6.2013

Lainsäädännön muutoksissa ei aina pysy perässä, etenkään kun on samanaikaisesti pohdittava miten oman elämäntilanteen muutokset kannattaisi ottaa oman talouden suunnittelussa huomioon.

"Verotukseen liittyvä lainsäädäntö on muuttunut viime vuosina tiheään. Tarkoituksenmukainen eläkesuunnittelu ja oman talouden hoitaminen järkevimmällä mahdollisella tavalla vaatii asioiden jatkuvaa seuraamista ja ennakointia muutosten varalta", kertoo Mandatum Lifen tytäryhtiön Innovan Senior Legal Counsel Seppo Mikkola.

Seppo Mikkolan erityisosaamista on yksityishenkilöiden varainsiirtojen suunnittelu ja toteutus, perhejuridiikka ja näihin liittyvä verotus.

Seppo Mikkolan erityisosaamista on yksityishenkilöiden varainsiirtojen suunnittelu ja toteutus, perhejuridiikka ja näihin liittyvä verotus.

Mandatum Lifen asiakastilaisuuksissa 15.5.2013 ja 12.6.2013 keskusteltiin suurten eläkkeiden ajankohtaisista kysymyksistä. Erityisesti kaksi kysymystä herätti vilkasta keskustelua. Seppo Mikkola vastasi niihin.

1. Haluaisin sijoittaa tai siirtää läheisilleni eläketuloistani saamani ylijäämän, mutta kulut ja riski tuntuvat suurilta. Mitä tehdä?

Voit kartuttaa varallisuutta itsellesi ja läheisillesi yhdellä kertaa. Jos sinulla on sijoitusvakuutus, voit siirtää eläkkeestäsi saatua ylijäämää käytettäväksi myöhemmin tai siirrettäväksi läheisille ilman ylimääräisiä veroja. Voit vaikuttaa itse sijoituksen tuottotavoitteeseen – valittavinasi on laaja valikoima Mandatum Lifen sijoituskoreja ja yhteistyökumppaneidemme sijoitusrahastoja. Halutessasi voimme hoitaa sijoituksiasi puolestasi.

Sijoitusvakuutukseen kertyneitä pääomia voit käyttää joustavasti omiin tarpeisiisi ja siirtää ylijäämän verotehokkaasti perillisillesi. Huomionarvoista on, että sijoitusvakuutuksen tuottoja verotetaan vasta, kun tuotot realisoituvat niitä nostettaessa. Voit myös rahoittaa läheistesi omaa vakuutussäästämistä verovapain lahjoin. Autamme sinua löytämään aina sinun tilanteeseesi parhaiten sopivan ratkaisun.

2. Harkitsen mahdollisuutta muuttaa ulkomaille viettämään eläkepäiviäni, kenties jopa pysyvästi. Mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon omaa taloutta suunnitellessa?

Mikäli aiot muuttaa ulkomaille, selvitä ensin kohdevaltion verotus. Tuloverojen lisäksi kiinnitä huomiota mm. varallisuusveroon ja perintöveroon sekä sosiaaliturvamaksuihin. Toiseksi sinun tulee varmistua siitä, että oma verotuksellinen kotipaikkasi siirtyy heti muuton myötä kohdemaahan. Pelkästään muutto ulkomaille ei aina katkaise Suomen verotusoikeutta. Mikäli sinulle muuton jälkeenkin jää olennaisia siteitä Suomeen, Suomella voi edelleen olla oikeus verottaa sekä Suomesta että ulkomailta saamistasi tulosta vielä kolmen vuoden ajan muuttovuoden jälkeen.

Eläketulojen osalta on erityisen tärkeää huomioida, että Suomesta saadusta eläkkeestä on yleensä maksettava verot Suomeen, vaikka eläkkeensaajana itse asuisikin pysyvästi ulkomailla. Poikkeuksen muodostavat sellaiset kohdevaltiot, joiden kanssa laadittu verosopimus antaa asuinvaltiolle yksinomaisen verotusoikeuden. Tällaisia valtioita ovat esimerkiksi Espanja, Portugali ja Ranska. Tällöin tietty eläketulo, kuten yksityisen sektorin työeläke tai lisäeläke, voidaan verottaa vain kyseisessä kohdemaassa.

Jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin, omaa tilannetta koskevan ennakkoratkaisun hakeminen on suositeltavaa.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä