Minä ja yritykseni tulevaisuuden Suomessa

Ville Virkki, Dream Hostel Oy: Säädösviidakon sijaan tarvitaan apua ja ohjausta

4.12.2014 Ville Virkki Kuvat: Aalto Entrepreneurship Society

Minkälainen on tulevaisuuden Suomi? Sosiaalinen media ja keltainen lehdistö retostelevat tällä hetkellä poikkeuksellisen voimakkaasti turhien säädöksien ja mielivaltaisten sääntöjen järjettömyydellä. Huutia saavat alkoholilait, sääntely, pilkuntarkat direktiivit sekä kummalliset lain tulkinnat. Ihmiset eivät voi käsittää, miksi oluttuoppia ei saa kuljettaa itse käytävän toiselle puolelle, tai miksi huonon trubaduurin palkkaava baari saa olla auki tunnin pidempään kuin muut paikat. Virkamiehet ovat järjettömiä ja ehdottoman väärässä, vain kansa tietää mikä oikein ja järkevää!

Samaa aikaan toisaalla pientarvikekauppaan jonotetaan useita tunteja, koska kauppa jakaa ilmaiseksi euron ämpäreitä. Oulussa pikkulapsia tönitään kauppakeskuksen avajaisten jonosta pois, että aikuisille riittää ilmaista karkkia. Pirkkalassa halpojen älypuhelinten metsästys muuttuu käsirysyksi. Tässä vaiheessa virkamies voisi epäillä, onko kansan harkintakyky enää sittenkään tallella.

Yritykseni toimii majoitusalalla, joka on lähtökohtaisesti tarkasti säädeltyä. Majoitusliikkeille on tiukat rakentamismääräykset ja tiloja tarkistetaan ahkerasti. Tuntuu kummalliselta rakentaa majoitushuoneisiin huippuluokan äänieristys, kun hostellissa samassa huoneessa saattaa nukkua 16 toisilleen tuntematonta ihmistä. Kuka suojaa näitä kuluttajia naapurisängyn kuorsaajalta? Oma sanottavansa on tietenkin myös terveysviranomaisilla, palotarkastajalla ja poliisilla. Hissittömän talon majoitustilat on oltava esteettömiä, huoneen ovelta ei saa olla ulko-ovelle yli 30 metriä matkaa ja jokaisen majoittujan tiedot on kerättävä ylös ja lähetettävä viipymättä poliisille. Kuulostaa suomalaiselta.

Millainen sitten olisi järkevä tulevaisuuden Suomi? Nykyisessä asenneilmapiirissä poliitikkojen on helppo kerätä irtopisteitä mukailemalla kansan tahtoa ja purkaa rytinällä säädöksiä. Suuri rakenneremontti varmasti onkin tarpeen, mutta pitää myös muistaa, että usein määräysten taustalla on joku ihan oikea syy, mikä ei aina tavalliselle kaduntallaajalle avaudu. Pahimmassa tapauksessa laiva keikahtaakin toiselle kyljelleen ja säännöstelemätön Suomi on pulassa villien toimijoiden kanssa, joidenka tekemisiä ei rajoita kuin omat löyhät moraalikäsitykset.

Ehkä tässäkin tapauksessa se kultainen keskitie on se paras vaihtoehto. Moni kansalainen kaipaa virastoista enemmän ohjausta ja apua, kuin kieltoja ja hidasteita. Toisaalta ämpäriesimerkit ympäri Suomen ovat osoittaneet, että aina ei tavallinen kaduntallaajakaan kykene rationaaliseen päätöksentekoon ja meitä taviksia voi olla joskus tarpeellista suojata houkutuksilta.

Majoitusliikkeen näkökulmasta Suomi on hyvä maa toimia, kaikesta huolimatta. Suomen kiinnostavuus matkakohteena kasvaa jatkuvasti. Jos asiakkaita ei jostain syystä kuitenkaan meinaa riittää, perustetaan Tampereelle Suomen Hullukuristen Säädösten museo ja jaetaan avajaisissa ilmaiseksi muoviämpäreitä – menestys on taattu.

Ville Virkki

Kirjoittaja on yrittäjä ja Tampere Dream Hostel Oy:n toimitusjohtaja. Dream Hostel on Tampereen keskustassa sijaitseva, kansainvälisesti palkittu designhostelli. Hostellin yhteyteen avattiin elokuussa moderni designhotelli.

Mandatum Life oli mukana tukemassa Aalto Entrepreneurship Societyn 22.10. järjestämää Tulevaisuuden Suomi -tapahtumaa, jonka paneelikeskusteluun osallistuivat mm. Björn Wahlroos, Mika Anttonen ja Antti Herlin. Tapahtuman tärkeän teeman keskustelu jatkuu Mandatum Lifen Vieraskirja-palstalla, jonka kirjoittajiksi olemme kutsuneet menestyneitä yrittäjiä pohtimaan omaa ja yrityksensä tulevaisuutta Suomessa. Artikkelissa esitetyt näkemykset ovat kirjoittajan omia eivätkä edusta Mandatum Lifen kantaa.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä