Roihuava intohimo, kytevä kasvu

27.3.2015 Satu Rämö Kuvat: Kuvat: Lehtikuva / Kone Hissit Oy

Yhteiskunnassa vallitsee juuri sellainen tunnelma, jota sen yksilöt kantavat sisällään. Tee sitä, mistä motivoidut. Säilytä tasapaino. Jaa intohimoa eteenpäin.

Yleisradion uusi julkaisujohtaja Risto Kuulasmaa, tekee aina unelmatyötään. "Uusia työtehtäviä harkitessani olen aina kysynyt itseltäni, voisiko tämä olla seuraava unelma-ammattini. Vähempään en tyydy."

Unelmat voivat tietysti muuttua ajan myötä. Kun Yle tiedusteli Kuulasmaan kiinnostusta julkaisujohtajan tehtävään, hän punnitsi tarjousta tarkasti. Hän halusi olla varma, että työtä kohtaan voisi syntyä syvä intohimo. Vain silloin on mahdollisuus saavuttaa erinomaisia tuloksia.

"Olen luovimmillani, kun teen sitä mitä eniten haluan. Kun seuraa intohimoaan, edessä ei ole mitään esteitä. Sellaisessa flow-tilassa koen antavani ympäristölleni tarpeeksi."

Kuulasmaalla on takana pitkä ura televisiobisneksessä. Hän on tuottanut monia menestyskonsepteja, kuten Madventuresia, Duudsoneita sekä nettiä ja perinteistä televisiota innovatiivisella tavalla yhdistänyttä Docventures-ohjelmaa. Sosiaalisen median hän tuntee erinomaisesti. Viime vuonna Kuulasmaa järjesti yhdessä Elise Pietarilan ja sadan tubettajan kanssa Tubecon-tilaisuuden, joka kokosi maailman suosituimmat videobloggaajat ja Youtube-tähdet Helsingin Hartwall Areenalle.

Risto Kuulasmaa

Risto Kuulasmaa

Tammikuussa Kuulasmaa jätti yrittäjyyden tauolle ja aloitti Ylen television ja Areenan julkaisupäällikkönä. Tehtäväksi annettiin luoda uudenlainen televisiokokonaisuus, joka yhdistää nettitelevision ja broadcastingtelevision.

"Yle on Pohjoismaissa suunnannäyttäjä yleisradiokentällä. Koin tärkeäksi löytää tehtävälleni heti kansainvälisen kontekstin. Ihmiset katsovat yhä enemmän televisiota netissä, ja tähän muutokseen etsimme erilaisia ratkaisuja Ylen sisällä. Olen todella innoissani, että pääsen vetämään muutosta."

Suomi pitäisi saada takaisin kasvu-uralle. EK:n tuore puheenjohtaja Matti Alahuhta peräänkuulutti marraskuisessa linjapuheessaan vahvaa uudistumishenkeä. Suomella on mahdollisuus menestyä ja synnyttää lisää työpaikkoja.

"Tämä edellyttää, että kehitämme maastamme kannustavan, toimintatavoiltaan joustavan, kustannuksiltaan kilpailukykyisen, osaamiseltaan edistyksellisen ja aktiivisen toimijan", Alahuhta sanoi puheessaan.

Sama aktiiviseen tekemiseen kannustava viesti kuului OECD:stä. Järjestön pääsihteeri Angel Gurría patisteli taannoisella Suomen-vierailullaan suomalaisia tekemään enemmän töitä.

 

"Kun seuraa intohimoaan, edessä ei ole mitään esteitä. Sellaisessa flow-tilassa koen antavani ympäristölleni tarpeeksi." 

Risto Kuulasmaa

Kasvuun ei päästä downshiftaamalla. Ei sinne tosin päästä tekemällä 12-tuntista työpäivää hampaat irvessäkään. Jatkuva itsensä piiskaus ei hyödytä pitkällä aikavälillä ketään, ei edes kansantalouden kasvulukuja.

Avaimet innovaatioihin, nouseviin myyntikäyriin ja uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin löytyvät ihan muualta. Nimittäin intohimosta. Intohimo synnyttää motivaation, ja se puolestaan poikii kasvua. Ihmisellä on käsittämättömiä voimavaroja, jos hän vain on motivoitunut niitä käyttämään.

Motivoitunut ja asiastaan innostunut ihminen saa energiaa siitä mitä tekee. Mistä sen intohimon löytää?

Ensimmäinen neuvon antoi Kuulasmaa: tee työtä, joka tuntuu unelma-ammatiltasi. Toinen neuvo tulee tässä: työn ohella pitää olla myös muuta elämää.

"Työ on yksi kolmesta tärkeästä elämän osa-alueesta. Kaksi muuta ovat perhe ja oma vapaa-aika. Kun nämä kaikki ovat tasapainossa, työssä saavuttaa parhaat tulokset", sanoo Kone Hissit Oy:n toimitusjohtaja Heikki Haasmaa, jonka Teknologiateollisuus ry valitsi viime vuonna Vuoden nuoreksi johtajaksi.

Haasmaa on tehnyt Koneen palveluksessa pitkän uran. Hän aloitti diplomityönsä parissa tuotekehityksessä, eteni kansainvälisiin palveluliiketoiminnan kehitystehtäviin ja johtaa nyt Koneen Suomen ja Baltian maayhtiötä. Alaisia on omassa tiimissä neljätoista ja koko yrityksessä 800.

"Olen erittäin kalenteriorientoitunut. Hyvin suunnittelemalla pystyn säilyttämään tasapainon. Vaikka töitä on paljon, teen myös muuta. Omalla vapaa-ajallani käyn urheilemassa. Talvisin hiihdän, kesäisin pelaan golfia ja juoksen. Lisäksi pelaan squashia ja sulkapalloa ympäri vuoden."

Heikki Haasmaa

Heikki Haasmaa

Haasmaalla on vaimo ja 6-vuotias tytär. Viikonloput hän omistaa perheelle, ja lomapäivät ovat lomapäiviä. Jos tekemistä on liikaa, pitää priorisoida.

"Jos töissä on hektinen vaihe, saatan jatkaa koneen ääressä illalla lapsen mentyä nukkumaan ja nipistää omasta vapaa-ajasta. Kun töissä on rauhallisempaa, pidän enemmän vapaata ja lähden perheen kanssa matkalle."

Kone on nyt kovassa huudossa. Haasmaakin on saanut työtarjouksia muualta, mutta tarjouksiksi ne ovat myös jääneet.

"En ole kertaakaan ajatellut, että jossain toisessa firmassa asiat olisivat paremmin kuin täällä. Uskon sen motivoivan omaa tekemistä, että työnantajani arvot ovat lähellä omia arvojani: into saada aikaan, tahto uudistua, yhdessä onnistuminen ja asiakkaan ilahduttaminen."

Tehokas ja aikaansaava ihminen on aktiivinen monella kentällä, ei vain työpaikalla. Kuulasmaa on tästä mainio esimerkki. Mielekäs vapaa-aika kasvattaa energiaa ja lisää työn tuloksia. Harrastuksilla, kuten valokuvauksella, vaeltamisella, luonnossa liikkumisella ja matkailulla on tärkeä sija arjessa.

"Aloitan jokaisen aamuni joogamatolla."

Kuulasmaa toimii myös vapaaehtoisena rikossovittelijana.

Rikos- ja riita-asioiden sovittelu on yhteiskunnan tarjoama palvelu, jossa vapaaehtoissovittelijat toimivat välittäjinä tapahtuneen rikoksen tai riidan osapuolten välillä ja auttavat heitä neuvottelussa. Käräjille menon sijaan asiat sovitaan kasvotusten. Sovittelutilanteessa rikoksen tekijä ja uhri kohtaavat. Se on molemmille osapuolille hyödyllinen kokemus.

"Rikossovittelijan työ on palkitsevaa. Siinä näkee oman työnsä tuloksen konkreettisesti. Minulle on myös tärkeää, että voin tehdä jotain hyödyllistä koko yhteiskunnan hyväksi."

Vastuullinen esimiesasema, harrastukset ja vapaaehtoistyö. Eikö vuorokaudesta lopu tunnit kesken? Vastaus tulee epäröimättä.

"Ei koskaan. Tähän kaikkeen liittyy kyky olla balanssissa ja se, että käsittää asioiden rajallisuuden."

Uuden sukupolven johtajat eivät motivoidu tekemään kovia tuloksia pelkästään ison rahallisen bonuksen toivossa. Sen huomasi myös kasvatustieteen tohtori Pekka Alaräisänen, joka tutki väitöskirjassaan palkitsemista johtavassa asemassa työskentelevien näkökulmasta.

Työnantaja palkitsee, koska se haluaa kannustaa ihmisiä aiempaa parempaan työsuoritukseen. Mutta mikä sitten on paras tapa palkita?

"Sen sijaan että mietitään, miten saataisiin ihmisistä vielä enemmän irti, kannattaisi kysyä, miten työntekijöitä palkittaisiin siten, että he saisivat sisäisen motivaationsa kautta enemmän itsestään irti. Tulokseen sidotut rahalliset bonukset eivät yksin motivoi", Alaräisänen sanoo tutkimuksessaan.

Nuoret johtajat Kuulasmaa ja Haasmaa saavat energiaa mielekkäästä tekemisestä ja tasapainosta työn ja vapaa-ajan välillä. Heitä motivoivat kiinnostavat työtehtävät, joissa on vapaus toteuttaa näkemyksiä ja onnistua. Nämä ominaisuudet näkyvät myös heidän johtamistavoissaan.

Kuulasmaa toteuttaa workshop-tyylisiä metodeja ja suosii joukkoistamista.

"Olen tuulettanut Ylen agendaa ja vaihtanut työskentelymetodeja. En pidä presentaatioita, joissa kerron miten asioiden tulisi olla. Sen sijaan annan ihmisille kynän ja paperia ja ideoimme yhdessä."

Motivaatio tekemiseen kasvaa kun ihmiset kokevat, että heillä on mahdollisuus vaikuttaa ja saada tuloksia aikaan.

 

"En ole kertaakaan ajatellut, että jossain toisessa firmassa asiat olisivat paremmin."

Heikki Haasmaa

Haasmaa on samoilla linjoilla. Hän puhuu oivalluttamisesta ja vastuullistamisesta.

"En käskytä toteuttamaan jonkun muun määrittelemää suurta suunnitelmaa, vaan laitan alaiset itse miettimään ratkaisuja. Yhdessä valitsemme ehdotuksista ne vaihtoehdot, joita ryhdymme toteuttamaan."

Kahdenkeskeisissä kehityskeskusteluissa Haasmaa nostaa esiin ammatillisen kehittymisen ja koulutustarpeiden lisäksi henkilökohtaisia keskustelunaiheita.

"Jos työntekijällä on ongelmia jaksamisen kanssa, pohdimme miten hän saisi työn, perheen ja vapaa-ajan paremmin tasapainoon."

Haasmaa suosii valmentavaa johtamista, jossa esimies antaa suunnan ja tukee oivaltamisessa. Kun ihmisellä on vapaus ja vastuu tehdä, hän saa aikaan tuloksia, jotka ruokkivat onnistumisen tunnetta, joka taas ruokkii motivaatiota.

"Minulle on esimiehenä tärkeintä pystyä vaikuttamaan omien alaisteni menestymiseen. Motivoidun siitä, kun intohimo tekemiseen leviää."

Tämä voisi olla jokaisen esimiehen tärkein tehtävä ihan jokaisen työpaikan pienimmälläkin osastolla. Organisaatiossa nimitäin vallitsee juuri sellainen tunnelma ja draivi, jota sen yksilöt kantavat sisällään.

Sama pätee kokonaiseen kansakuntaan.

Ylen julkaisu- ja muutosjohtaja Risto Kuulasmaa, 36

MITÄ

Aloitti pestinsä Ylen TV-puolella sekä Areenassa tammikuussa 2015 ja johtaa nyt 200 alaista. Aiemmin Kuulasmaa on toiminut yrittäjänä ja muun muassa tuottanut Madventuresia, Duudsoneita ja Docventures ohjelmaa. Johtajana hän toteuttaa workshop-tyylisiä metodeja ja suosii joukkoistamista.

MISSÄ

Televisiossa ja Yle Areenassa, joogamatolla, vaelluksilla, flow-tilassa, intohimoa seuraten. Kuulasmaa harrastaa paljon ja toimii myös vapaaehtoisena rikossovittelijana.

KONE Hissit Oy:n toimitusjohtaja Heikki Haasmaa, 36

MITÄ

Teknologiateollisuuden Vuoden nuori johtaja 2014. Haasmaan omassa tiimissä on 14 alaista ja koko yrityksessä 800 työntekijää. Johtamisessa hän pitää oivalluttamisesta ja vastuullistamisesta.

MISSÄ

Työn, perheen ja ennen kaikkea urheilua sisältävän vapaa-ajan tasapainoisessa kolmijaossa. Tasapaino säilyy tehokkaalla suunnittelulla.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä