Rohkea yrittäjä Thomas Kirjonen eli Kasmir

17.6.2015 Kuvat: Minna Kleimola

Kasmir tuli monen tietoon vuonna 2014 kappaleellaan Vadelmavene. Menestys on jatkunut sittemmin debyyttialbumilla AMK Dropout. Miten Thomaksesta tuli artisti Kasmir ja sitä kautta yrittäjä? Entä millaisia eväitä artistilla on tarjota muille yrittäjille?

Kasmir on hymyillyt viimeaikoina leveästi useissa lehtiartikkeleissa ja tv-ohjelmissa.

Kun Thomas Kirjonen tulee avaamaan oven villasukissa Mechelinkadulla yrityksensä kellarikerroksen viileässä, niukasti sisustetussa työhuoneessa, ymmärtää nopeasti että kyse ei ole vain julkisuuskuvan kiillotuksesta.

Tässä on ihminen, joka on oikeasti kuin Hangon keksi, ja jonka positiivisuus on tarttuvaa.

Syitä hymyyn on monia: Thomaksen keikkakalenteri on täynnä ensi syksyyn asti ja miehen debyyttialbumi AMK Dropout on ensimmäinen suomalainen albumi, joka on ylittänyt kultarajan pelkästään streaming-määrillään.

Emma Gaalakaan ei tuottanut pettymystä: Kasmir palkittiin vuoden parhaana tulokkaana ja Vadelmavene-kappale parhaan biisin palkinnolla.

"Elämä on yllätyksiä täynnä, mutta suoraan sanottuna en olisi ikinä uskaltanut ajatella että jengi löytäisi mut", Thomas toteaa tapansa mukaan hymyillen.

Miten Thomas päätyi menestyneeksi artistiksi?

Alle kouluikäinen Thomas taputtaa Fallåker Teaterin ensimmäisessä rivissä juuri päättyneen kenraaliharjoituksen onnistuneelle suoritukselle. Teatterin taianomainen tunnelma kietoi pienen pojan vahvasti otteeseensa.

 "Sieltä se ensimmäinen kipinä esiintymiseen on tullut ja myöhemmin musa vei mukanaan", Thomas muistelee.

Ravintoloiden keittiöissä Thomas tapaili ensimmäisiä lyriikoita.

Artistin ura ei tullut Thomakselle kultalusikalla, vaan sen eteen mies on tehnyt töitä – muitakin kuin artistin töitä. Thomaksen toinen intohimo liittyy ruokaan ja hän valmistuikin kokiksi 2000-luvun alkupuolella. Kokkina Thomas ehti rakentaa perustuksia lupaavalle uralle mm. Finlandia-talossa sekä lukuisissa muissa ravintoloissa Helsingissä.

Vuonna 2010 Thomas osallistui Sibelius-Akatemian biisinkirjoituskurssille, jossa sai arvokkaan kommentin The Crash ja Studio Killersistä tunnetulta Teemu Brunilalta.

"Teemu kertoi, että idea Jenni Vartiaisen kappaleeseen Ihmisten edessä syntyi, kun Brunila näki kaksi naista kävelemässä käsi kädessä pellolla. Ymmärsin, että on pidettävä silmät ja korvat auki".

Ravintoloiden keittiöissä Thomas tapaili ensimmäisiä lyriikoita ja myöhemmin kirjoitti useille artisteille kappaleita sekä keikkaili ensimmäisen bändinsä kanssa. Kokin työn ohella Thomaksen päämäärä, ura muusikin parissa, vahvistui.

Thomas jätti ravintolat taaksen kun sai tarjouksen koko kesän kestävästä kiertueesta Heavyway dj'sin kanssa kuukausipalkalla. Kiertue-elämä vei mennessään ja toi kontaktit soolouran perustamiselle. 

Kasmirin vinkit yrittäjäksi haluavalle

1. Hyppää tuntemattomaan: vasta silloin alkaa yleensä tapahtua

Ole rohkea ja uskalla. Kun idea syntyy ja ajoitus toimii, kannattaa toimia. Maailma muuttuu nykyään yhä nopeammin ja siksi pitää käyttää mahdollisuudet, jotka annetaan.

2. Tee intohimolla kaikki mihin ryhdyt

Jos uskallat tehdä sitä, mihin sinulla on kaikkein suurin intohimo, tulet menestymään. Elämä on liian lyhyt riskittömän eloon.

3. Pakottamalla ei mistään tule mitään. Yritä huomenna uudelleen

Aina ei onnistu, mutta älä lannistu. On päiviä, jolloin ei edes pakottamalla saa hyvää aikaan – silloin kannattaa tehdä muita asioita ja yrittää seuraavana päivänä uudelleen.

4. Hanki hyvät taustajoukot

Yrittäjyys ei ole helppoa yksin ilman perhettä, ystäviä ja tukiverkostoa. Muista vaalia ja arvostaa auttavaa kättä.

5. Pidä piposta kiinni

Kun yrittäjyys on ottanut vauhdikkaan alun, pidä tempo yllä ja pysy vauhdissa.

6. Opettele ajanhallintaa

Yrittäjänä on vapaus sanella oma lukujärjestys, mutta samalla vapaus helposti hullaannuttaa. Siksi kannattaa varata etukäteen aikaa kalenterista tärkeille asioille. Ennen kirjoitin kappaleita hellan ja kauhan ohessa, nyt täytyy erotella aika riittämään keikkailulle ja biisin kirjoitukselle.

7. Älä unohda haaveilla

Kirjaa ylös tavoitteet ja päämääräsi, niin et eksy suunnitelmista kiireen keskellä. Älä unohda "haaveilutasoa". Haaveet antavat suuntaa ja ilman niitä päivittäinen puurtaminen alkaa tylsistyttää.  Haaveilen, että kirjoitan vielä joku päivä biisin itse Katy Perrylle. Isoin sulka hattuun, minkä voin keksiä.

8. Ole rehellinen itsellesi

Tiedät itse miten paljon jaksat kantaa ja kuinka pitkälle. Kuuntele itseäsi.

9. Ajattele loppukäyttäjää

Artistin, kuten kaikkien muidenkin alojen yrittäjien, on ajateltava loppukäyttäjää. Monet ovat kysyneet miten kirjoitetaan kesähitti, mutta siihen ei ole yhtä oikeaa vastausta. 

Kasmir oli keväällä 2015 Mandatum Lifen mukana Levillä yllättämässä hiihtolomalaisia.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä