Riskivakuutus otettava tarpeeksi ajoissa

18.9.2014 Pia Sievinen Kuvat: Tomi Parkkonen

Yrityksen osakkaille otetaan riskivakuutukset yhä useammin heti yrityksen perustamisvaiheessa. Osakkeiden lunastuskäytännöistä kannattaa sopia tarkasti jo osakassopimuksia laadittaessa. Näin vältetään ristiriidat tulevaisuudessa.

Riskivakuutusten ottaminen osaksi yritysten osakkaiden tekemiä osakassopimuksia on yleistymässä.

Vakuutusten tuoma taloudellinen turva on nykypäivän viisasta riskienhallintaa. Riskivakuutusten avulla yrityksen osakkaat voivat muun muassa varmistaa, että yrityksen osakkeiden omistus pysyy osakkailla tilanteessa, jossa jollekin osakkaista tapahtuu jotain.

Varauduttava yllätyksiin

Kyse on riskienhallinnasta, jotta osakkeet eivät joudu väärään paikkaan.

"Osakassopimuksissa on tärkeää varautua yllättäviin tilanteisiin, koska ongelmaksi voi tulla se, mitä osakkeille tapahtuu esimerkiksi osakkaan kuollessa. Yrityksen näkökulmasta kyse on riskienhallinnasta, jotta osakkeet eivät joudu väärään paikkaan", johtaja Risto Honkanen Mandatum Lifesta sanoo.

Osakassopimuksissa onkin tärkeää sopia myös osakkeiden lunastushinnan määräytymisperiaatteista sekä siitä, kenen haltuun osakkeet siirtyvät yllättävän tilanteen sattuessa. Yrityksen ja sen toiminnan sekä muiden osakkaiden kannalta voi olla tärkeää, että toinen osakas tai yritys voi lunastaa osakkeet.  

Vakuutuksen oltava kattava

Osakkaiden riskivakuutusten ottamisessa kannattaa hyödyntää asiantuntijaa, joka voi yhdessä yrityksen osakkaiden kanssa rakentaa kokonaisuuden sellaiseksi, että vakuutus on kattava sekä yrityksen osakkeiden arvon että osakkaiden varallisuuden näkökulmasta.

"Riskivakuutuksen korvaussumma voidaan jakaa esimerkiksi siten, että puolet tulee yritykselle ja puolet edunsaajana olevalle osakkaan perheelle. Tätä kautta voidaan kattaa yrityksen osakkeet ja kuolemantapauksessa perillisten maksettavaksi tuleva perintövero. Sopimukseen voidaan tehdä myös korvaussummaan liittyviä tarkoitemääräyksiä niin, että tietyllä summalla on tarkoitus maksaa tietty osakkeiden hinta," Honkanen sanoo. 

Perintöverokin muistettava

Mahdollisen perintöveron ottaminen huomioon osana riskivakuutusta on tärkeää osakkaan perheen ja perillisten näkökulmasta.

Riskivakuutuksen korvaussumma voidaan jakaa esimerkiksi siten, että puolet tulee yritykselle ja puolet edunsaajana olevalle osakkaan perheelle.

"Otetaan esimerkiksi yrittäjä, jolla on yritys, kaksi lasta, asunto Töölössä ja kesämökki Tammisaaressa sekä hiukan finanssivarallisuutta ja yrityksen osakkeet. Kun koko varallisuus lasketaan yhteen, miljoona euroa ylittyy helposti. Jos yrittäjälle sattuisi jotain, perilliset joutuisivat maksamaan ensimmäisen kuuden kuukauden aikana veroja 150 000 euroa. Vain harvalla on vastaavia summia kassassa – tätä varten henkivakuutus on olemassa."

Sopimusten merkitys kasvaa

Lakisääteistä turvaa täydentävien riskivakuutusten yleistyminen on esimerkki sopimusten merkityksen korostumisesta maailman monimutkaistuessa. Taustalla näkyy myös yhteiskunnallisten, esimerkiksi verotukseen ja kokonaiseläketurvaan liittyvien muutosten vaikutus.

"Oman vastuun tuntemisen merkitys – olipa kyseessä yksityinen henkilö, yhteisön osakas tai yrittäjä – on kasvanut julkisten palveluiden rakennemuutoksen myötä."

Honkanen korostaa ennakoinnin tärkeyttä osakassopimuksia laadittaessa. Näin voidaan välttyä tulevaisuuden riitatilanteilta.

"Tärkeintä on, että riskinäkökulma otetaan huomioon osakassopimusten yhteydessä. Asioista on helpompi sopia, kun aurinko paistaa ja kaikki on hyvin."

Artikkeli on ilmestynyt asianajotoimisto Rödl & Partnerin Rödl & Partner News -lehdessä numerossa 2/2014.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä