Riski, jota et ikinä ottaisi omaan kukkaroon

15.10.2015 Kuvat: iStockphoto

”Otamme ilmastonmuutoksella sellaisia riskejä, joita emme ikinä ottaisi yksilöinä”, sanoo Ruotsin eläkerahasto AP4:n toimitusjohtaja Mats Andersson. Hän antaa esimerkin. Todennäköisyys ilmastolle peruuttamattomasti haitalliselle kuuden asteen lämpenemiselle vuoteen 2100 mennessä on noin 1,4 prosenttia*. ”Kuulostaa ehkä vähäiseltä, mutta jos päivässä lennetään noin 100 000 lentoa ja niistä 1 400 lennon kohdalle osuisi lento-onnettomuus, lentäisitkö Tukholmaan vai valitsisitko laivan?”, Andersson haastaa.

Mats Andersson

Mats Andersson

Sijoittajat ratkaisevassa erässä

Ilmaston kuuden asteen lämpenemistä pidetään maapallon kannalta käännepisteenä. Seurauksia on mahdoton arvioida. Andersson kuvaa tilannetta termillä the end game, ratkaiseva erä.

”Ilmastonmuutoksen kanssa pelataan suurilla panoksilla. Se on todellinen riski myös varallisuudelle, mikä tarkoittaa, että sijoittajienkin on varauduttava siihen jotenkin”, Mats Andersson painottaa.

Esimerkiksi maailman tunnetuimpiin talousjournalisteihin kuuluva Martin Wolf on kirjoittanut Financial Times -lehdessä, että sijoittaja tuskin pitäisi nykyistä salkkuaan tietoisesti ennallaan, jos siihen sisältyisi kymmenen prosentin mahdollisuus menettää valtaosa varallisuudesta. Myös Andersson uskoo, että sijoitusten hiilijalanjäljen keventäminen on ennen kaikkea riskienhallintakysymys.

”Hiilidioksidipäästöt on riski, joka on syytä hinnoitella. Riski syntyy siitä, että vastuuttomasta liiketoiminnasta tulee ennen pitkää hyvin kallista. Hiiliriskin hinnoittelu tulee tapahtumaan, se on vain ajan kysymys”, Andersson sanoo.

”Sijoituspäätökset ovat aina yksilöistä kiinni”

Andersson on pistänyt rahat sanojensa pantiksi. AP4 on yksi sijoitusmarkkinoiden edelläkävijöistä sijoitusten hiilidioksidipäästöihin liittyvien riskien vähentämisessä ja se hallinnoi noin 35 miljardin euron sijoitusvarallisuutta. Andersson on yksi keskeisimmistä vaikuttajista kansainvälisessä Portfolio Decarbonization Coalition -sijoittajaverkostossa ja AP4 on yksi sen perustajajäsenistä. YK:n, Carbon Disclosure Projectin, varainhoitotalo Amundin ja Ruotsin eläkerahasto AP4:n kanssa perustetun verkoston tavoitteena on ohjata pääomaa pienemmän hiilijalanjäljen yrityksiin.

"Ennen asetelma on ollut kaksinapainen, vedä sijoituksesi pois tai sijoita uusiutuviin energialähteisiin."

”Pitkän aikavälin sijoittajana näen vastuullisuuden tärkeänä edellytyksenä sille, että voimme tehdä järkevää sijoitustoimintaa yli sukupolvien. En kuitenkaan usko, että sijoitustoiminnan mallintaminen takaa vastuullisen tuoton. Sijoituspäätökset ovat aina yksilöistä kiinni ja siksi nyt nähty ajatusmaailman muutos sijoitusmarkkinoilla on niin merkityksellinen”, Andersson sanoo ja viittaa vastuullisten sijoituskohteiden ja sijoittajien verkostoitumisen voimakkaaseen kasvuun.

Siitä huolimatta hiilidioksidipäästöihin liittyviin riskeihin ei ole vielä täysin herätty.

”Jos kysyn sijoittajalta, miten hiiliriskiltä on suojauduttu, saatan edelleen saada tyhjän katseen. Kaipaamme edelleen konkreettisia esimerkkejä sijoittajille siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa sijoitusmarkkinoihin.”

Sijoittaja, vaihtoehtoja on monia

Andersson kertoo, että vielä 10 vuotta sitten hän ei itsekään nähnyt vastuullisuutta ja tuottavuutta helppona yhtälönä. Sittemmin ajatusmaailma on muuttunut.

”Vaihtoehtoja on aiempaa enemmän. Ennen asetelma on ollut kaksinapainen, vedä sijoituksesi pois tai sijoita uusiutuviin energialähteisiin. Nyt vaihtoehdoksi on tullut hiilijalanjäljen pienentäminen tavalla, joka ei karsi sektoreita. Ei ole yhtä oikeaa tapaa sijoittaa ilmastonmuutosriskiä huomioiden, mutta oman tavan löytäminen ja sen eteenpäin vieminen on tärkeää.”

"Pitkän aikavälin sijoittajana näen vastuullisuuden tärkeänä edellytyksenä sille, että voimme tehdä järkevää sijoitustoimintaa yli sukupolvien."

Samasta syystä perustettiin myös sijoitusten hiilijalanjäljen pienentämiseen tähtäävä ilmastonmuutosverkosto Portfolio Decarbonization Coalition.

”PDC perustettiin, sillä halusimme etsiä sijoittajia, jotka ovat valmiita toimimaan sillä tiedolla, mitä meillä on ilmastonmuutoksen riskeihin liittyen. Kannustamme kokeilemaan eri keinoja ja jäseniä jakamaan omat kokemuksensa muiden kanssa.”

Sijoitustavasta riippumatta lopputulos on sama: yrityksiä aletaan arvostaa yhä enemmän sillä perusteella, kuinka kestävällä pohjalla liiketoiminta on ympäristöä ajatellen.

”Vaikutus on vielä välillinen, mutta lainsäädännön keinoin muutosta voitaisiin voimistaa. Tästä esimerkkinä on Ranska, joka asetti eläkerahastoille pakolliseksi julkaista sijoitustensa hiilijalanjäljen.”

Muutoksen aikaansaamista haastaa, että kiitos voi seistä vuosikymmenten päässä. AP4:n osalta pienemmän hiilijalanjäljen salkun hyvästä pärjäämisestä huolimatta moni on vastahakoinen omaksumaan uutta sijoitusstrategiaa.

”Eläkerahoja sijoitettaessa sijoituspäätökset konkretisoituvat vuosikymmenissä, ei vuosissa. On hienoa, että vastuullisuus näyttäisi tuottavan jo nyt paremmin. Se tukee ajatusmaailman muuttumista, jonka on kuitenkin tapahduttava tässä ja nyt, jos aiomme hidastaa ilmastonmuutosta tavalla, jota sijoittajilta kaivataan”, Andersson sanoo.

Lähteet

*Nicholas Stern, Economics of Climate Change, 2006

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä