Rikkaampaa elämää – myös työuran jälkeen

16.9.2013

Yrittäjyys on elämäntapa, mutta yrittäjänkään ura ei jatku loputtomiin. Huolehtimalla yritystoiminnan rinnalla oman varallisuutensa kasvattamisesta varautuu samalla tulevaisuuteensa. Sijoittajalle on tarjolla pakallinen eri vaihtoehtoja – on vain valittava hyvät kortit ja käytettävä ne viisaasti.

Mandatum Lifen Omistajayrittäjätutkimuksen1 mukaan suomalaiset yrittäjät hoitavat henkilökohtaista varallisuuttaan erilaisilla tavoilla. Joka kolmas kertoo hoitavansa sijoituksiaan itse. Ammattilaisen apuun luottaa lähes puolet: henkilökohtaisen varainhoitajan tai sijoitusneuvojan kanssa asioi säännöllisesti 23 % yrittäjistä ja liki saman verran kysyy tarvittaessa neuvoja pankin yhteyshenkilöltä.

"Yrittäjälle on ensisijaisen tärkeää suunnitella varallisuuden hoitoaan huolella. Yrittäminen päättyy jokaisella jossain vaiheessa, ja siksi on varmistettava, että hyvä elämä ja elintaso ovat turvattuja myös työuran jälkeen. Riittääkö YEL-vakuutuksesta saatava eläke, entä jos firman myyminen ei onnistukaan tai jos siitä ei saa haluamaansa hintaa?", Mandatum Lifen varainhoidon myyntijohtaja Matti Miettunen kehottaa pohtimaan.

Miettusen mukaan huomiota kannattaa kiinnittää kokonaisvarallisuuteen ja yrittäjän sitoumuksiin: esimerkiksi yrityksen lainoissa ei tarvitse olla kiinni koko omaisuudellaan, vaan ennemmin neuvotella rajoitetuista vastuista. Taloudelliset vastuut voi osin myös vakuuttaa.

"Sijoitusasioissa käännytään usein sen tutun pankin puoleen; sinne, missä velatkin ovat. Kannattaa kuitenkin aina katsoa ympärilleen, kilpailuttaa eri toimijoita ja vertailla sekä näiden menestystä että tarjonnan kattavuutta", Miettunen summaa.

Korkoa korolle – sijoittaminen kannattaa aloittaa vaikka säästämällä

Sijoitettavaa varallisuutta ei välttättä kerry yrityksen tuloksesta kertaheitolla, mutta liikkeelle voi lähteä pikku hiljaa säästämällä.

"Meni yrityksellä hyvin tai huonosti, yrittäjän kannattaa määrätietoisesti siirtää omaa rahaansa niin sanotusti turvavyöhykkeelle. Mitä aikaisemmin aloittaa, sitä suurempi summa ehtii pienistäkin puroista kertyä: tästä on kyse korkoa korolle -efektissä.", Miettunen toteaa. 

Vakuutussopimuksessa sijoittaminen mahdollistaa helpon ja verotehokkaan varojen hoidon: säästöjä ei tarvitse ilmoittaa verotuksessa ja veroja maksetaan vasta aikanaan nostettavista myyntivoitoista. Sijoitusvakuutus on puolestaan arvokas apuväline perintösuunnitteluun, ja sitä voidaan hyödyntää myös yrittäjän puolison sosiaaliturvan täydentämiseen edunsaajamääräysten kautta.

"Sijoittamisen yhteydessä puhutaan paljon hajauttamisesta, mutta silti se tahtoo monelta unohtua. Hajauttaminen on kuitenkin erittäin tärkeää, sillä hajauttamalla sijoituksia suojellaan omaisuutta ja toisaalta saadaan pitkässä juoksussa parempaa tuottoa. Mandatum Lifen sijoituskorien etuna on, että niiden kautta on helppo hajauttaa sekä maantieteellisesti että eri instrumenttien välillä. Esimerkiksi ML Maailma Osake -kori sijoittaa osakemarkkinoille ympäri maailmaa, ja Black Rockin iShares-tuoteperheen kautta pääsee käsiksi jopa 700 eri sijoitusinstrumenttiin. Halusipa valita sijoituskohteensa itse tai antaa mandaatin varainhoitajalle, ammattilaisen kanssa kannattaa ainakin keskustella sijoittamisen eri vaihtoehdoista."

Viitteet

1Mandatum Lifen omistajayrittäjätutkimus teetettiin huhtikuussa 2013 ja kyselyyn vastasi 250 yrittäjää.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä